Din suita manifestărilor festive dedicate Sărbătorilor de Iarnă nu puteau lipsi, firește, darurile muzicale oferite de prestigioasa instituție culturală care este Filarmonica brașoveană. Așa se face că la mijlocul acestei săptămâni și la finele celei viitoare, iubitorii sonorităților elevate vor avea parte de surprize agreabile, pe care ni le-a…desconspirat managerul general al instituției, maestrul violoncelist Anton Niculescu.
În spiritul Marii Sărbători a Nașterii Domnului Orchestra Filarmonicii va oferi melomanilor două Concerte Simfonice Extraordinare dedicate Crăciunului în serile de miercuri, 18 și joi, 19 decembrie 2019, de la ora 19.00. Plus un al…treilea Eveniment muzical închinat de data aceasta Anului Nou. Va fi o manifestare artistică specială, cu invitați de seamă, care va avea loc duminică, 29 decembrie a.c., de la ora 19.00, într-un spațiu generos având în vedere cererea mare de bilete – anume Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov.
Concertele de azi și mâine vor fi dirijate de maestrul Ilarion Ionescu-Galați, iar cel de duminică, 29 decembrie, de Ovidiu-Dan Chirilă.
Programele au fost astfel structurate încât să iasă din tiparul concertistic săptămânal al Filarmonicii, având în vedere contextul Sărbătorilor de Iarnă. Nu vor lipsi colindele și nici piese de notorietate din creația muzicală internațională.Vor evolua alături de redutabila Orchestră simfonică brașoveană o seamă de invitați de notorietate, ce fac parte din diverse paliere interpretative. Ca atare publicul meloman va putea asculta compoziții aparținând atât genului clasic, cât și…șlagăre de muzica ușoară, piese pop-dance și hituri folk, inclusiv arii de operă și operetă.
Așadar, un evantai sonor foarte incitant.
Lucrări de mare popularitate și… o Primă audiție
Programul dedicat Sărbătorii Nașterii Domnului conține pe lângă lucrări de mare popularitate din repertoriul mondial și o Suită de colinde intitulată „Crăciun Românesc” pentru orchestră op. 15. Lucrarea este dedicată Aniversării a 142 de ani de existență a Filarmonicii brașovene, fiind compusă de cunoscutul critic și cadru universitar Petre-Marcel Vârlan. Va fi o Primă audiție, reprezentând un superb dar muzical minunaților muzicieni de ieri și de azi ai Filarmonicii, dar și entuziatului audiotoriu care iubește Muzica.
Pe scenă se va afla și o invitată specială, Nicoleta Tudorache, cu un inedit recital la …țambal! Oficiile de prezentator vad în seama cunoscutului om de televiziune brașovean, Dan Ghiță.
Un muzician, o legendă – Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi
Redutabilul muzician Ilarion Ionescu-Galaţi aproape că nu are nevoie de prezentare, fiind suficientă o amplă reverență publicistică. Pentru cititorii noștri mai tineri, însă, vom face, totuși, un portret artistic al Maestrului, care este cunoscut şi preţuit atât în ţară, cât şi peste hotare, în momentul de față fiind dirijor de Onoare al Orchestrei Filarmonice din Brașov. În prestigioasa-i carieră a condus toate ansamblurile instrumentale din România, iar în străinătate s-a aflat la pupitrul unor mari orchestre din Statele Unite ale Americii, Italia, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și altele. A colaborat cu soliști celebri precum Ion Voicu, Radu Lupu, Mihaela Ursuleasa, Igor Oistrach, Lazar Berman, Lola Bobescu, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Ruggiero Ricci, Lazar Berman, Fazil Say, Magda Tagliaferro, Idil Biret, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Li Min Cian, Felicia Filip, Valentin Gheorghiu, Daniel Safran, Radu Aldulescu şi mulţi, mulţi alţii.
Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi a fost director și dirijor al Orchestrelor filarmonice din Istanbul şi Ankara din Turcia, respectiv din Gävle și Uppsala, din Suedia.
…S-a născut la Iași și la numai de trei ani și jumatate făcea primii pași în domeniul studiului muzicii împreună cu tatăl său. La vârsta de cinci ani începe să ia lecții de vioară cu Bella Sasover, violonist în cadrul Orchestrei Radio. Până la unsprezece ani mai primește îndrumări și de la maestrul Jean Bobescu, care îi deschide apetitul pentru dirijat. Urmează apoi cursurile Liceului de Muzica „G. Enescu”, avându-i ca profesori pe George Manoliu (vioară), Constantin Bobescu și Teodor Lupu (muzica de cameră), Iosif Conta și Emanoil Elenescu (clasa de orchestră). Intră la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” în 1955, continuând cu stăruință cursurile de vioară. În perioada studiilor superioare începe și cariera solistică. Obține „Bursa Enescu” prin concurs, fiind și bursier republican. Încă de timpuriu obține distincții la Festivalurile republicane, iar în 1959-1960 câștigă Premiul I la Concursul Natio
nal „G. Enescu” .
Ilarion Ionescu-Galaţi este primul interpret român al Concertului nr. 1 pentru vioară și orchestră de Sostakovich, în perioada anilor 1957-1958, performând alături de Orchestra Cinematografiei. După aceea apare ca solist în numeroase concerte simfonice și camerale cu Orchestra Filarmonicii „G. Enescu” din București, al cărei membru a devenit după absolvirea Conservatorului.
Între anii 1958-1968 are o bogată activitate solistică, cântând cu toate formațiile simfonice românesti, la pupitrul cărora s-au aflat dirijori cunoscuți ai vremii, precum Gika Zdravkovici, Mircea Basarab, Djura Jaccici , Mircea Christescu, Paul Popescu.
În paralel cu activitatea solistică, urmează cursuri de dirijat cu maeștrii Emanoil Elenescu și Mircea Basarab, obținând prin concurs o bursa de studii la Paris, unde urmează timp de trei ani cursurile de dirijat de orchestră la „Ecole Normale Superieure de Musique”, sub îndrumarea maeștrilor Charles Munch și Pierre Dervaux .
Treptat înlocuiește vioara cu bagheta, obținând performanțe le fel de frumoase. Timp de mai bine de trei decenii s-a dedicat Filarmonicii brașovene, reușind să ridice calitatea profesională a orchestrei, obținând premii de prestigiu la diferite concursuri și festivaluri. Maestrul realizează o serie de înregistrări pe discuri „Electrecord” și efectuează turnee de concerte în Franța, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Luxemburg, Elveția.
În 1970 era bursier al Departamentului de Stat American, urmând cursuri de perfecționare la New York cu Leopold Stokowski, respectiv la Philadelphia „Curtis Institute” cu Eugen Ormandy.
A înregistrat, de asemenea, CD-uri pentru numeroase case de discuri precum Philips , Electrecord, Sippario Dischi, Casa Radio, Olympia Explorer Records UK , Radio Madrid, Radio Istanbul, Radio Stockolm, Domnia sa a predat cursuri de master, de orchestră și dirijat, de vioară, muzică de cameră. De semnalat faptul remarcabil că sunt compozitori români care i-au dedicat piese (Myriam Marbe, Liana Alexandra, Dumitru Capoianu), iar I. Ionescu-Galați le-a interpretat în țară și în străinătate.
A primit recunoașteri civice importante, fiind declarat Cetățean de Onoare al orașelor Brașov, Ploiești și Târgu Mureș, devenind Membru de Onoare al Academiei „Sazuki”, Japonia. În anul 2004 a primit în România Ordinul Meritul Cultural în grad de „Mare Ofițer”.
Spectacol Extraordinar de Anul Nou
Un alt eveniment important pe care ținem să vi-l prezentăm, dragi prieteni melomani, îl reprezintă Spectacolul Extraordinar de Anul Nou organizat de Filarmonica şi Primăria Braşov, duminică, 29 decembrie 2019, de la ora 19.00, la Tea
trul „Sică Alexandrescu” din municipiul de la poalele Tâmpei.
Și acest concert are un caracter sărbătoresc, vesel, antrenant, specific perioadei când este programat. Una dintre cele mai frumoase ale anului. Programul este unul pe măsură, cu invitați aleși „pe sprânceană”: Corina Chiriac, Marcel Pavel, Paula Seling, Anda Pop, Mircea Vintilă, precum și virtuozul violonist austriac Mario Hossen.
La pupitru se va afla cunoscutul dirijor Ovidiu-Dan Chirilă, un apreciat și îndrăgit profesionist (inclusiv de subsemnatul!)
Dirijorul şi compozitorul Ovidiu-Dan Chirilă
Dirijorul şi compozitorul braşovean Ovidiu-Dan Chirilă a absolvit în anul 1984 Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de compoziţie–dirijat orchestră, beneficiind de contactul cu muzicieni prestigioşi. S-a perfecţionat de-a lungul anilor atât în ţară, cât şi în străinătate, prin diferite burse ce i-au fost acordate graţie talentului său.
În cariera sa a ocupat pe rând diverse funcţii importante în cadrul instituţiilor de cultură din zonă, la Opera și Filarmonica brașoveană. În prezent este dirijor al Orchestrei simfonice din cadrul Filarmonicii din vechiul nurg transilvan. Repertoriul său dirijoral cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic şi de operă din toate epocile muzicale.
Compozitorul Ovidiu-Dan Chirilă a creat lucrări de diferite genuri, cu care a obţinut importante premii în competiţii, iar împreună cu Orchestra a efectuat turnee în Germania, realizând, de asemenea, şi înregistrări pe CD.
000
Iată, așadar, o seamă de manifestări muzicale atractive, pe care nu trebuie să le ratați, stimați cititori, bucurându-vă sufletul și încântându-vă inima de Sărbători.
La Mulți Ani!
Horia C.Deliu