Două cursuri sunt programate să se desfășoare luna aceasta, în județul Covasna, în organizarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Un curs de pizzar, la care sunt așteptate 14 persoane și un curs de competențe sociale și civice, tot pentru 14 persoane, sunt cuprinse pe agenda AJOFM pentru luna decembrie.
Cursurile sunt gratuite și se adresează persoanelor din evidența instituției.
La nivel național, pe parcursul acestei luni vor începe 137 de programe de formare profesională organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). La acestea sunt așteptate 2166 de persoane, arată datele ANOFM.
Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: lucrător în comerț – 215 persoane, competențe cheie în limba română – 201 persoane, operator introducere validare și prelucrare date – 130 persoane, bucătar – 105 persoane, inspector (referent) resurse umane – 102 persoane, agricultor în culturi vegetale și crescător animale – 96 persoane, lucrător în structuri pentru construcții – 70 persoane, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație publică – 63 persoane, lucrător în cultura plantelor – 62 persoane, cameristă – 56 persoane. Judeţele în care, în luna decembrie, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: București (308 persoane), Mehedinți (161 persoane), Satu Mare (126 persoane), Vrancea (112 persoane), Mureș (106 persoane).
Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”.
Rata șomajului din județ a ajuns 3, 30%
În ceea ce privește rata șomajului, în județul Covasna aceasta a ajuns la 3,30%, aceasta rezultând din faptul că la sfârșitul lunii noiembrie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna erau înregistrați 2819 șomeri (dintre care 1318 femei), conform datelor instituției.
„În perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie 2019, au intrat în evidenţa AJOFM Covasna un număr de 345 persoane (192 femei) şi au ieșit din evidenţa AJOFM Covasna 355 persoane (176 femei). Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 3,31 %, în această lună acest indicator a înregistrat o scădere nesemnificativă cu 0,01 puncte procentuale. Din totalul de 2819 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Covasna, 522 (din care 335 femei) erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2297 (din care 983 femei) erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 1932 șomeri provin din mediul rural și 887 sunt din mediul urban.”- a informat AJOFM Covasna.
Potrivit datelor instituției, din totalul șomerilor din evidență, numărul celor mai mare (734) este dat de persoanele sub 25 de ani. De asemenea, un număr mare de șomeri din județ (648) se încadrează în categoria 40 – 49 de ani, dar și în categoria 30-39 ani (536 persoane).
În ceea ce privește nivelul studiilor, datele AJOFM Covasna arată că șomerii cu studii primare şi fără studii au ponderea cea mai mare în totalul celor înregistraţi în evidenţele AJOFM Covasna (48,74%), urmat de cei care au studii gimnaziale (20,22%) și de cei care au absolvit postliceala şi liceul (20,04%). Șomerii cu nivel de studii profesionale reprezintă 8,45% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare sunt 2,55%.
Datele AJOFM Covasna mai arată că 1458 persoane din evidență sunt încadrate în categoria „foarte greu ocupabile”, 1071 – „greu ocupabile”; 253 – „mediu ocupabile”, în vreme ce 37 sunt „ușor ocupabile”.
Încadrarea într-o astfel de categorie se realizează ca urmare a activităţii de profilare pe care AJOFM Covasna o efectuează în ceea ce privește persoanele din evidența instituției.
Peste 190 de persoane din evidența AJOFM, angajate, luna trecută
Datele AJOFM Covasna mai arată că în luna noiembrie 2019, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Covasna au fost încadrate în muncă 194 persoane, dintre care 106 femei.
„Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 67 au peste 45 de ani, 39 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 25 au între 25 și 35 de ani, iar 63 sunt tineri sub 25 de ani (tineri NEET). În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 93 provin din mediul urban, iar 101 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii gimnaziale, profesionale, arte şi meserii (88), urmate de cele cu studii liceale sau postliceale (77). Numărul celor cu studii superioare este de 22, iar cei cu studii primare şi fără studii sunt în număr de 7 .” – a transmis AJOFM Covasna.
„Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.
Astfel, în anul 2019, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 5155 persoane.”- au mai comunicat reprezentanții instituției.
Ana Ciorici COSTACHE