Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna a pornit programul „Timp de calitate”, prin care își propune să vină în sprijinul adulților printr-o metodă care are la bază valorificarea celei mai importante resurse: timpul și care va îmbina terapia cu unde sonore. Cu această ocazie, au fost lansate și vouchere ce pot fi achiziționate în perioada sărbătorilor, care vor acoperi cursurile din cadrul programului, precum și cazarea și masa, pentru un sfârșit de săptămână, la cel mai nou hotel din județ.

Directorul Centrului de Cercetări Subacvatice, scafandrul profesionist Szabó Jenő, a  declarat că proiectul a fost lansat săptămâna trecută, la Cluj- Napoca, iar acum, a pornit și la Sfântu Gheorghe.

Proiectul pornește de la studiile privind perspectivele temporale ale psihologului american Philip Zimbardo, profesor emerit la Stanford. Zimbardo a arătat că felul în care ne raportăm la timp – trecut, prezent și viitor, ne influențează munca, relațiile și felul în care acționăm. Proiectul „Timp de calitate” urmărește să îi ajute pe adulți să își dezvolte capacitatea de a utiliza perspectiva temporală în favoarea lor.

„Proiectul <<Timp de calitate>> s-a născut dintr-o necesitate constatată pe teren, cu ocazia proiectelor anterioare: influența mediului familial asupra copiilor, și în special a stresului socio-familial, este cauza majoră pentru care efectele terapiilor nu se păstrează în timp (…). Să lăsăm în urmă trecutul, să trăim prezentul și să creăm un viitor fericit! Învățarea experiențială, care presupune punerea în aplicare a abilităților, cunoștințelor și deprinderilor pe care participantul vrea să le învețe, este la ora actuală metoda cu randamentul cel mai ridicat. Trainingul propus de noi dorește să depășească acest randament, îmbinând  performanțele terapiei TUSMA și a terapiei Perspectiva timpului elaborată de Philip Zimbardo. Proiectul, vizează, prin aplicarea neuroplasticității accelerate, învățarea drumului schimbării la nivelul creierului uman, prin atingerea unui obiectiv specific. Utilizarea TUSMA (terapia cu unde sonore în mediul acvatic) accelerează neuroplasticitatea creierului pentru a experimenta această <<trăire>> a <<timpului de calitate>>. Metoda aplicată utilizează un sistem subacvatic de stimulare duală, bazată pe conductivitatea sunetelor pe calea osoasă și pe cea aeriană”- a explicat Szabó Jenő. El a menționat că odată cu demararea programului la Sfântu Gheorghe,  au fost lansate și voucherele pregătite pentru perioada sărbătorilor. Un astfel de voucher cuprinde activitățile programului, pentru două persoane, cât și masa și cazarea, la un sfârșit de săptămână, la alegere, în perioada februarie-aprilie.

Szabó Jenő are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică, iar de câțiva ani se dedică terapiilor pentru copiii cu nevoi speciale.

El a amenajat, cu ani în urmă, la Dalnic, un lac artificial, unde  a derulat activități subacvatice multisenzoriale. Punctul de plecare au fost rezultatele obținute în urma interacţiunii/comunicării cu delfinii sălbatici.

Potrivit acestuia, primele rezultate au fost cumulate și aplicate sub denumirea de „acva-meditație” multisenzorială (acționarea simultană asupra mai multor simțuri) și au fost prezentate publicului larg în septembrie 2008, la baza de înot „ReKreativ” din Sfântu Gheorghe

În anul 2009, cercetările privind efectele acva-meditației multisenzoriale asupra persoanelor cu deficiențe de auz: surzi, surdo-muți și hipoacuzici s-au extins, după care s-au reorientat spre copiii cu nevoi speciale, în acest sens fiind derulate numeroase proiecte bazate pe stimularea controlată a neuroplasticităţii sistemului nervos.

La începutul acestui an, Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna a lansat o serie de videoclipuri pe teme ce țin depășirea unor bariere de comunicare și obstacole pe care le pot întâlni, de-a lungul timpului, părinții copiilor cu diferite deficiențe. Clipurile au venit în continuarea proiectului intitulat „Dr. Peștișor”, implementat pe perioada verii trecute, la Dalnic, în cadrul căruia, aproape 150 de copii au beneficiat de sesiuni de terapie multisenzorială, și care a avut mare succes.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail