Prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM) din România, prof. univ. dr. Ioan Mintaş a transmis luni, într-un comunicat, primele cinci măsuri pe care noul Guvern ar trebui să le implementeze în domeniul fondurilor europene, solicitate de IMM-uri, printre care debirocratizarea şi corelarea electronică a Finanţelor, Casei de Asigurări de Sănătate şi Casei de Pensii.

„Dezvoltarea IMM-urilor din România depinde foarte mult de programele de finanţare cu fonduri europene. Pentru că, având în vedere dobânda foarte mare la creditele cu care băncile din România dau credite, nu poţi concura cu IMM-urile din celelalte ţări europene, unde creditele încep de la 1% faţă de 8% cât sunt la noi. Şi atunci singurele măsuri prin care se pot dezvolta IMM-urile sunt aceste start up-uri care sunt pe domenii,” a declarat, pentru AGERPRES, Ioan Mintaş.

Potrivit acestuia, prima măsură se referă la operaţionalizarea Programului Romania Tech Nation, care implică, la rândul ei, alte patru submăsuri: transformarea digitală a întreprinderilor, cu focus pe educaţia antreprenorilor şi a angajaţilor din IMM-uri; tranziţia de la şcoală la viaţa activă a elevilor şi studenţilor prin pregătirea acestora pentru Industria 4.0 prin oferirea unor programe integrate de consiliere profesională şi de pregătire în domeniul competenţelor digitale de bază.

De asemenea, se preconizează dobândirea unor competenţe digitale şi antreprenoriale ca parte componentă a programelor şcolare încă din ciclul primar, precum şi acordarea „Digital packs” pentru IMM-uri (vouchere pentru digitalizare) care să le permită acestora crearea de site-uri de prezentare (conform datelor din Carta Alba a IMM-urilor, doar 3 din 10 IMM-uri au în prezent un site propriu), participarea la cursuri de formare în domeniul IT, achiziţionarea de echipamente IT etc.

A doua măsură menţionată şi solicitată este dezvoltarea unui mecanism tripartit de stabilire a salariului minim pe economie pe baza indicatorilor macroeconomici, a prognozelor de dezvoltare şi a strategiilor naţionale de competitivitate.

Programul „Hai Acasă!”, a treia măsură, care există deja, trebuie pus în aplicare, a menţionat Mintaş, ca să ofere stimulente pentru întoarcerea în România a specialiştilor din diverse domenii care se confruntă cu un exod al forţei de muncă specializată (medicină, construcţii, IT etc).

Reprezentantul CNIPMM subliniază a patra măsură, anume Programul Start Up Nation Student, cu granturi de 10.000 de euro pentru studenţii care au dezvoltat întreprinderi simulate şi care doresc să le transpună în realitate.

A cincea măsură este, scris cu majuscule, DEBIROCRATIZAREA, având obiectivul ca România să ajungă în primele 20 de ţări la nivel global în Raportul „Doing Business 2020″.

„Noi am reuşit, prin Consiliul Naţional, să reducem de la 300 şi ceva de impozite şi taxe câte erau, la ora actuală la 20 şi ceva, cumulate. Noi solicităm în continuare ca raportul dintre Finanţe şi întreprinzător să se facă total electronic, să fie mult mai uşor, fără să mai mergi să depui tot felul de declaraţii la Finanţe şi în acelaşi timp să existe o corelare între Finanţe, Case de Sănătate şi Casa de Pensii, pentru că în prezent nu există o corelare a programului între cele trei care să ducă la debirocratizarea sistemului”, a subliniat, pentru AGERPRES, Ioan Mintaş.

 

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail