Războiul hibrid este o ameninţare reală a zilelor noastre, iar contracararea acestui tip de conflict trebuie abordată interinstituţional, a declarat general maior Tomiţă-Cătălin Tomescu, locţiitor al Secretarului General al MApN, care a participat, joi, la simpozionul ştiinţific „Ameninţări hibride în Europa: identificare, contracarare, comunicare strategică”, desfăşurat la Sfântu Gheorghe.
„E clar că războiul hibrid este un fenomen actual la nivel global, din cauza diferitelor interese pe care statele sau organizaţiile le au între ele. (…) România, în ceea ce ne priveşte, cu certitudine suntem şi noi ţintă a unor mecanisme ale războiului hibrid pe anumite domenii. În războiul hibrid sunt importante trei elemente, din punctul meu de vedere, pe care trebuie să le înţelegem pentru a le putea contracara cu succes: primul element, cred eu, este să înţelegem că acest tip de război hibrid acţionează într-un cadru multidimensional, în domeniul politic, economic, militar, informaţional, al legalităţii, financiar. (…) Acţionează multidimensional asupra tuturor elementelor importante dintr-un stat. Al doilea element, trebuie să înţelegem că nu există, inclusiv la nivelul NATO, nu numai la noi, nu există un singur respondent. Pentru a răspunde cu succes trebuie să lucrăm interinstituţionalizat. (…) Toate sunt într-o corelaţie strânsă şi trebuie neapărat să gândim riposta în cadru interinstituţional, fără discuţie. Al treilea element este să conştientizăm că se desfăşoară, trebuie să admitem că se desfăşoară, trebuie să ne gândim că nimic nu e la întâmplare. (…) Trebuie văzut cine ar avea interesul, care sunt pârghiile lui (…), deci trebuie identificată ţinta”, a declarat general maior Tomiţă-Cătălin Tomescu.
Acesta s-a arătat încrezător că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să facă faţă războiului hibrid.
„Cu certitudine NATO este pregătită. NATO este un mecanism, o organizaţie (…) creată pentru a asigura independenţa, securitatea statelor membre. NATO este o instituţie care, din fericire, se adaptează contextului actual. S-a adaptat foarte bine şi în perioada post război rece (…), s-a adaptat la ameninţarea teroristă, se adaptează la nivelul cyber şi acum se adaptează şi la nivelul războiului hibrid, pe care l-am văzut foarte bine în Ucraina în cel mai bun exemplu de desfăşurare a lui. Prin urmare, am toată încrederea în NATO că va găsi mecanismele necesare pentru a se adapta. (…) Nimeni nu este destul de puternic să răspundă singur la ameninţările viitoare, numai împreună putem”, a conchis reprezentantul MApN.
Simpozionul a fost organizat de Colegiul Naţional de Apărare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I Bucureşti, în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Extensiei Universităţii Babeş-Bolyai.
AGERPRES