În organizarea Asociaţiei Tinerilor din Târgu Secuiesc, la Arcuş, începând cu prima zi a lunii aprilie şi până mâine, este în desfăşurare trainingul internaţional de tineret „Volunteers in Cultures”.
La trainingul care are ca temă voluntaritul ca şi instrument valoros şi eficient al programelor internaţionale de tineret, au sosit participanţi din Ungaria, Austria, Italia, Finlanda, Lituania, Turcia şi România. Proiectul este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Tineret în Acţiune.
Programul, care este bazat pe metode de educaţie non-formală, este coordonat de doi formatori internaţionali, Kelemen Éva din Sfântu Gheorghe şi Kiss Endre din Szeged, Ungaria. În cadrul programului au fost cuprinse teme importante cum ar fi voluntariatul, diversitatea culturală. Pe parcursul celor şase zile, cei 18 participanţi şi-a propus să participe la acţiuni de voluntariat în patru locaţii, respectiv la Casa Comunitară a Romilor din cartierul Őrkő, la Adăpastul de Câini, la Căminul de Bătrâni „Zathureczky Berta” şi la Şcoala ’Várady József’.
Illes Andrea, preşedinta asociaţiei gazdă, a declarat:” Este primul nostru proiect internaţional şi tematica principală este voluntariatul. Prin activităţile de voluntariat în comunitatea local dorim să promovăm posibilităţile oferite de Serviciul European de Voluntariat. La elaborarea programului s-a dorit includerea unor activităţi care să îmbine utilul cu plăcutul şi care totodată vor oferi participanţilor posibilitatea de a cunoaşte şi specificităţile locale”.
Kelemen Éva, formator în cadrul proiectului a menţionat că, în ultimul timp, mai multe organizaţii au derulat proiecte prin programul Tineret în Acţiune, în judeţul Covasna. „Cred că astfel de proiecte internaţionale sunt foarte utile, şi în privinţa parteneriatelor pe care le pot crea organizaţiile gazdă, pentru a putea oferi tinerilor din judeţ cât mai multe posibilităţi de dezvoltare” a precizat aceasta.
La sfârşitul trainingului participanţii europeni vor primi certificate Youthpass generate de Comisia Europeană, prin care le vor fi recunoscute, la nivel European, cunoştinţele şi competenţele dobândite prin implicarea în sesiunile de training ale proiectului internaţional „Volunteers in Cultures”.