Tribunalul București a admis miercuri, 30 octombrie a.c., acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) împotriva Consiliului Județean Covasna și a Președintelui Consiliului Județean Covasna și a anulat un document emis de Consiliul Județean Covasna care în antet conținea denumirea instituției în limbile maghiară și engleză, pe lângă denumirea în limba oficială de stat.
În ciuda unei sentințe definitive și irevocabile care a stabilit faptul că reproducerea denumirii instituției în limbile maghiară și engleză pe documentele oficiale ale instituției este ilegală, președintele CJ Covasna, UDMR-istul Tamas Sandor, continuă să încalce prevederile legale și constituționale cu privire la limba oficială de stat.
Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) i-a solicitat președintelui CJ Covasna să respecte legea în privința reproducerii denumirii oficiale a instituției în limbile maghiară și engleză pe documentele instituției în cazul adresei nr. 2138/4.03.2019 emisă de CJ Covasna.
Întrucât nu s-a confirmat, ADEC l-a acționat în judecată pe Președintele CJ Covasna și a solicitat instanței obligarea acestuia să anuleze acest document și să emită un alt document în care denumirea instituției să fie reprodusă exclusiv în limba oficială de stat.
Tribunalul București a admis acțiunea ADEC și l-a obligat pe Tamas Sandor să respecte limba oficială de stat și prevederile legale în acest caz.
Sentința Tribunalului București pe scurt :„Admite acțiunea. Anulează documentul nr.2138/4.03.2019 emis de pârât. Obligă pârâtul să emită un nou document cu același conținut dar care să conțină în antet denumirea instituției doar în limba oficială de stat. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 50 lei cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare care se va depune la Tribunalul București-secția CAF. Pronunţată azi, 30.10.2019, cu punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței”.
Sentința Tribunalului București constituie un nou caz în care o instanță de judecată îl obligă pe președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, să nu reproducă denumirea instituției în altă limbă decât limba oficială de stat pe documentele instituției, după ce Tribunalul Covasna și Curtea de Apel Brașov au făcut același lucru.