Opt covăsneni s-au înscris în programul de susținere a cultivatorilor de usturoi, producția valorificată în județul nostru depășind 35.400 de kilograme, arată datele Direcției pentru Agricultură a județului Covasna.

Potrivit informațiilor Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, în județul Covasna, suprafața cultivată cu usturoi în cadrul programului este de 10,74 hectare, iar producția valorificată însumează până acum 35.404 kg.

Cei înscriși au avut de îndeplinit o serie de condiții, printre care: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp; să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere; să facă dovada producției realizate, prin documente justificative.

Perioada de valorificare a producției este cuprinsă între 1 iulie – 29 noiembrie a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la Direcțiile Agricole Județene până la data de 29 noiembrie, conform informațiilor postate pe site-ul MADR.

Schema de ajutor de minimis se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021.

La lansarea programului s-a anunțat că sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha. În luna mai a acestui an, printr-o hotărâre de Guvern s-a decis mărirea cuantumului sprijinului, de la 1.000 euro/ha la 3.000 euro/ha (13.950 lei/ha).

Un program similar, accesat și în județul Covasna este programul de susținere a producătorilor de tomate în spații protejate.

În viitor, sprijinul s-ar putea extinde și pentru alte culturi. De exemplu, un proiect de act normativ prevede acordarea de sprijin pentru cei care vor produce, în spații protejate, castraveți, ardei gras și vinete. Dacă proiectul va fi aprobat de Guvernul României, se va institui o schemă transparentă de ajutor de minimis, ce se va aplica pe întreg teritoriul României în anul 2020.

Beneficiari ar fi întreprinderile și întreprinderile unice, respectiv a) producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii ; b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016; c) producătorilor agricoli persoane juridice.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail