O serie de fotografii realizate de André de Dienes, originar din judeţul Covasna, care a lucrat de-a lungul carierei sale cu câteva dintre cele mai celebre staruri americane, sunt expuse la Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe, în cadrul Festivalul de artă fotografică VISOR.
Potrivit organizatorilor, fotograful Ikafalvi Diénes Andor György (1913-1985) a devenit cunoscut la Hollywood sub numele de André de Dienes, fiind cel care a realizat primele fotografii artistice ale tinerei Norma Jeane, cea care avea să devină celebra Marilyn Monroe.
Diénes s-a născut pe 18 decembrie 1913 în municipiul Târgu Secuiesc, conform Registrului de evidenţă a populaţiei, iar la vârsta de 12 ani, după sinuciderea mamei sale, care s-a aruncat într-o fântână, a plecat în Ungaria împreună cu tatăl şi cu ceilalţi şapte fraţi ai săi.
„Băiatul cel mare, Kálmán, este primul care se mută în America, apoi László, ei fiind urmaţi de Andor, care era deja călător prin lume, unde plecase pe jos, de la vârsta de 15 ani. Şi-a cumpărat prima cameră foto în Tunisia, apoi soarta l-a dus la Paris, unde devine unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi de modă. Din 1938, el locuieşte în New York, fotografiile sale fiind publicate de revista Esquire, apoi de Vogue. Timpul liber şi-l dedică călătoriilor, aşa ajunge pînă în rezervaţiile amerindiene din Statele Unite, unde fotografiază indienii din triburile Hopi, Navaho şi Apache sau în zone marginale din New York, realizând celebra serie despre viaţa de pe străzile Harlemului. În 1944 se mută în California şi de atunci se impune drept un reformator în arta de a fotografia vedetele de la Hollywood: în contrast cu portretele rigide de până atunci, Dienes surprinde lumea vedetelor prin fotografii poetice şi creative, ajungând să lucreze cu stele ale cinematografiei americane, precum Ingrid Bergman, Elisabeth Taylor, Fred Astaire, Marlon Brando, Henry Fonda, Ronald Reagan”, se arată pe site-ul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.
Dienes a cunoscut-o pe Marilyn Monroe în 1945, când apelase la o agenţie de modeling în căutarea unui model pentru noul său proiect fotografic experimental.
„Dienes a fotografiat-o săptămâni la rând, au călătorit împreună prin jumătate din California, făcându-şi planuri de căsătorie (…) Idila cu inocenta Norma Jeane s-a terminat, dar Dienes a rămas prietenul de-o viaţă al celei care a devenit Marilyn Monroe, pe care a continuat s-o fotografieze până în 1953, fără a profita vreodată financiar sau politic de pe urma succesului ei. După moartea lui Dienes, în 1985, s-au găsit în arhiva sa peste 2.000 de fotografii nepublicate, din care s-a alcătuit legendarul album Marilyn, Mon Amour”, mai precizează sursa citată.
Directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila, a declarat că expoziţia intitulată „De la Târgu Secuiesc la Hollywood – viaţa şi fotografiile lui André de Dienes” va fi deschisă până la sfârşitul acestei săptămâni, după care va putea fi văzută, începând cu 22 octombrie, la Casa de Cultură Vigadó din Târgu Secuiesc.
Festivalul de artă fotografică VISOR, organizat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, va oferi publicului şi posibilitatea de a vedea o serie de fotografii valoroase din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, care vor fi expuse începând cu 16 octombrie la Casa Keresztes din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
Oana Mălina Negrea / AGERPRES
Sursa foto: Centrul De Cultură Arcuş/facebook.com