Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marţi pe liderul PNL, Ludovic Orban, în funcţia de prim-ministru.

„După consultările cu partidele politice parlamentare şi formaţiunile politice parlamentare, am tras concluzia pe care am spus-o şi după prima rundă de consultări – că se conturează un guvern în jurul PNL. Repet ce am spus atunci: PNL a fost singurul partid care a venit la consultări şi a spus direct că sunt dispuşi, chiar dacă este foarte dificil, să îşi asume guvernarea în această perioadă de tranziţie, fiindcă despre asta vorbim de o perioadă de tranziţie. (…) Aşadar, am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, preşedintele celui mai mare partid din Opoziţie, promotorul principal al moţiunii de cenzură. Aşa este democratic corect, aşa se va întâmpla”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

 

El a subliniat că Executivul care va fi instalat în săptămânile următoare va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare.

„Şi, dacă veni vorba despre alegerile parlamentare, repet, personal cred că alegerile anticipate sunt o soluţie foarte bună, dar nu acum cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eşuat este o zi pierdută pentru România, un risc pentru români”, a adăugat Iohannis.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa ca „toţi actorii politici să înţeleagă” că România este „în criză politică”.

„Şi cu cât mai repede se ajunge la o soluţie satisfăcătoare bună pentru români şi România, cu atât mai bine. Cred că trebuie instalat urgent noul guvern pentru a putea îndeplini câteva sarcini care sunt în aşteptare: organizarea alegerilor prezidenţiale, elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar şi multe alte lucruri aştept de la Guvernul Orban. Şi sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziţie de succes, fiindcă asta ne dorim cu toţii. Sigur, am discutat mult în zilele care au trecut şi ce trebuie să facă guvernul şi ce poate să facă guvernul. Situaţia nu va fi simplă deloc, fiindcă poziţia în Parlamentul României este atât cât am văzut-o la moţiunea de cenzură şi va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate, cum va fi, de exemplu, Legea bugetului pentru anul 2020, dar toate aceste lucruri sunt posibile. Am toată încrederea că Guvernul Orban se va ocupa la modul cel mai serios de toate aceste chestiuni”, a precizat Klaus Iohannis.

***

Iohannis, lui Orban: Vă doresc mult succes, inspiraţie în formarea guvernului şi în negocierea voturilor pentru învestitură!

 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a urat, marţi, premierului desemnat, Ludovic Orban, succes şi inspiraţie în formarea guvernului şi în negocierea votului pentru învestire.

„Mulţumesc, domnule prim-ministru desemnat! Vă doresc mult succes, inspiraţie în formarea guvernului şi în negocierea voturilor pentru învestitură!”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

PNL ar urma să înceapă, miercuri, negocierile privind votul pentru învestirea noului executiv.

Conform art. 103, alin. 2 din Constituţie, în termen de 10 zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii Cabinetului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Birourile permanente ale celor două Camere transmit programul de guvernare şi lista guvernului tuturor deputaţilor şi senatorilor, potrivit art. 86 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Tot Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune a comisiilor permanente şi a şedinţei comune a celor două Camere în cadrul cărora vor avea loc audierile miniştrilor, respectiv dezbaterea programului de guvernare.

Şedinţa comună nu poate fi stabilită la o dată care să depăşească 15 zile de la primirea programului şi a listei guvernului (art. 87 din Regulament).

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de comisiile de specialitate ale celor două Camere. Candidaţii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează şi le prezintă premierului desemnat. În situaţia în care un membru de pe lista noului guvern primeşte un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate veni cu o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.

După audieri şi acordarea avizelor, se convoacă şedinţa comună a Camerelor, în cadrul căreia premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniştri şi programul de guvernare. Urmează dezbaterile pe marginea programului şi listei cu membrii Guvernului. După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României pentru a numi guvernul.

Prim-ministrul şi membrii guvernului vor depune individual jurământul în faţa şefului statului.

Guvernul, precum şi fiecare ministru în parte îşi exercită mandatul începând cu data depunerii jurământului.

În cazul în care guvernul nu a fost validat în Parlament, preşedinţii celor două Camere îl informează de îndată pe preşedintele României în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Premierul desemnat: Vom da românilor cinste, competenţă, integritate, dedicare în servirea interesului public

 

***

 

Premierul desemnat: Vom da românilor cinste, competenţă, integritate, dedicare în servirea interesului public

 

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat marţi că Executivul pe care îl va conduce va da românilor „cinste, competenţă, integritate, dedicare în servirea interesului public şi soluţii la marile probleme” cu care se confruntă ţara.

„Sunt onorat să îmi asum această responsabilitate în numele Partidului Naţional Liberal şi garantez că voi pune toată experienţa, toate cunoştinţele, toată energia de care dispun în slujba servirii interesului public. Asumarea răspunderii formării Guvernului – într-un moment în care ţara are nevoie de o guvernare stabilă şi competentă – este ceea ce ne defineşte în acţiunea noastră publică. În acest moment, românii se uită cu speranţă, cu încredere şi au aşteptări mari din partea noastră. Vom da românilor ceea ce aşteaptă de la noi şi ceea ce aşteaptă de la un Guvern normal, şi anume cinste, competenţă, integritate, dedicare în servirea interesului public şi soluţii pentru marile probleme cu care se confruntă România astăzi”, a afirmat Ludovic Orban la Cotroceni.

 

El i-a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru încrederea acordată în formarea unui guvern „într-o situaţie dificilă pentru România”.

Liderul liberal a vorbit şi despre principalele priorităţi pe care le va avea Executivul pe care îl va conduce.

„Principalele priorităţi ale Guvernului pe care îl voi prezenta Parlamentului în vederea învestiturii sunt: refacerea echilibrelor macroeconomice şi corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri şi care au afectat milioane de angajaţi din mediul privat; restructurarea amplă a aparatului guvernamental; simplificarea administrativă, readucerea competenţei şi profesionalismului în funcţionarea instituţiilor publice şi, de asemenea, digitalizarea administraţiei pentru a creşte calitatea serviciilor către cetăţeni; acordarea unei atenţii serioase şi considerarea, ca prioritare, a tuturor obiectivelor de investiţii atât în infrastructura de transport, cât şi în toate celelalte infrastructuri – infrastructura de sănătate, infrastructura de educaţie şi în celelalte domenii publice în care este nevoie majoră de investiţii; consolidarea parcursului european al României şi a poziţiei României la nivelul Uniunii Europene, în conformitate cu pactul pe care Partidul Naţional Liberal l-a semnat la iniţiativa preşedintelui României; de asemenea, respectarea tuturor rigorilor în ceea ce priveşte statul de drept; respectarea cu sfinţenie a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, asigurarea unei independenţe reale a Justiţiei în România, readucerea instituţiilor statului, a instituţiilor guvernamentale în slujba cetăţeanului, şi nu în slujba politrucilor care sunt puşi temporar să conducă”, a spus Orban.

El şi-a exprimat încrederea în toţi partenerii care au fost alături de PNL în atingerea obiectivului major de a pune punct guvernării PSD.

„Sunt convins că vom găsi discernământ, deschidere şi interes pentru servirea cetăţeanului în toate discuţiile pe care le vom purta ulterior, pentru că orice zi în întârzierea învestirii acestui guvern înseamnă menţinerea PSD la putere şi menţinerea în funcţie a Guvernului Dăncilă, care a fost demis prin moţiune de cenzură, care nu mai are nicio legitimitate şi pe care aproape niciun român nu mai doreşte să îl vadă exercitând puterea”, a conchis Orban.

 

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail