Roșiile cultivate în spații protejate de către producătorii covăsneni care au accesat programul „Tomate” încep să apară în piețe.

Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate a fost lansat în anul 2017, elaborat în baza Programului de Guvernare. Sprijinul constă în acordarea a 3000 de euro / beneficiar/an, iar potențialii beneficiari sunt: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 producătorii agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, printre condiții se numărau următoarele: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2019” și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai, inclusiv – pentru cei înscriși în ciclul I, și noiembrie-20 decembrie, inclusiv, pentru cei înscriși în ciclul II.

În acest an, în program s-au înscris, în total, 11 covăsneni, majoritatea pentru ciclul II, iar roșiile produse de aceștia încep deja să apară în piețe.

 „Am avut nouă producători în ciclul doi, în acest an, pentru că unul s-a retras din ciclul II, din motive obiective. Doi au rămas în  ciclul I, din totalul de trei (așadar, unul s-a retras), deci, în total am avut 11 care au accesat programul. Deja, roșiile încep să apară pe piață”- a declarat directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Konczei Csaba

Scopul Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii este realizarea unei producții cantitative și calitative pentru a eficientiza exploatația prin capitalizare, în vederea dezvoltării unui management eficient al acesteia. În același timp, programul răspunde dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete în perioada rece a anului, au transmis reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Programul ar putea continua și în 2020

Programul ar putea continua și în anul 2020, dacă un proiect de hotărâre creat în acest sens va fi aprobat de Guvern.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de hotărârea respectivă sunt în sumă de maximum 284.974 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de maximum 60.000 mii euro.

Potrivit notei de fundamentare, „cultura de tomate în spații protejate are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea reluării ciclului de producție și funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kg, din care tomate 38,4 kg, ceea ce reprezintă 24,22 % din consumul total de legume. În vederea comercializării în comun a producției de tomate realizate precum și pentru asigurarea unui venit constant, în perioada 2017-2018 au fost constituite 36 cooperative pentru sectorul legumicol în județele Olt, Galați, Giurgiu, Dolj, Constanta, Ialomița, Teleorman, Bacău, Bihor, Cluj, Covasna, Mureș, Neamț, Suceava, Vrancea și Ilfov. De asemenea, au fost recunoscute de MADR 4 grupuri de producători in județele Bihor, Hunedoara, Ilfov și Giurgiu.”

Proiectul de hotărâre se află în dezbatere publică.

Sprijin și pentru producătorii de castraveți, ardei gras și vinete, în plan pentru 2020

Un alt proiect de act normativ prevede acordarea de sprijin pentru cei care vor produce, în spații protejate, castraveți, ardei gras și vinete. Dacă proiectul va fi aprobat de Guvernul României, se va institui o schemă transparentă de ajutor de minimis, ce se va aplica pe întreg teritoriul României în anul 2020.

Beneficiari ar fi întreprinderile și întreprinderile unice, respectiv a) producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii ; b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016; c) producătorilor agricoli persoane juridice.

Conform proiectului de hotărâre supus dezbaterii,, pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis beneficiarii vor trebui să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: a) să dețină o suprafață de minimum 1.000 mp, cultivată integral cu una dintre culturile de legume în spații protejate prevăzute în anexa hotărârii (respectiv culturi de castraveți, ardei gras sau vinete), verificată, marcată la loc vizibil, cu o placă-indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția „Program susținere legume în spații protejate -cultura…………., anul ……., beneficiar numărul ….., Direcția pentru Agricultură a Județului ………../Municipiului București”; b) să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii (adică 2000 de kg de castraveți obținute /1000 mp; 1000 de kg de ardei gras obținute /1000 mp și 4000 kg vinete obținute /1000 mp); c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cu spațiile protejate și culturile în anul de cerere; d) să facă dovada producției realizate, prin documente justificative privind valorificarea producției.

Dacă proiectul va fi aprobat, un solicitant va putea beneficia de ajutor de minimis pentru maximum două culturi de legume în anul de cerere.

Resursele financiare necesare aplicării schemei reglementate de hotărâre ar urma să se asigure de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita bugetului anual aprobat. (2) În anul 2020 resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de circa 144.000 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 30.000 mii euro.

Vom reveni cu informații.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail