120 de elevi  ai  Școlilor Gimnaziale din Voinești-Covasna, Comandău, Brețcu și Ojdula, însoțiți de 11 cadre didactice,  cărora li s-au alăturat  18 jandarmi și 3 angajați ai ISU Covasna, 55 de silvicultori de la Ocoalele Silvice Covasna, Comandău și Brețcu, reprezentanți ai Instituției Prefectului Județul Covasna și ai Direcției de Sport și Tineret Covasna,  au luat parte sâmbătă, 21 septembrie, la acțiunea de ecologizare a unor perimetre forestiere din orașul Covasna- în Valea Zânelor și Valea Mișcăului-, în 3 puncte din comuna Comandău precum și în 2 puncte din Brețcu și Ojdula- la granița cu județul  Bacău și la granița cu județul Vrancea.

Această activitate de  ecologizare a fost cuprinsă  în cadrul campaniei „Mișcare pentru un mediu curat” care a fost desfășurată la nivel național,  în organizarea  Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, Agenției Naționale pentru pentru Arii Naturale Protejate și Asociației Viitorul în zori („Let’s do it, România!”).

Așa cum au anunțat organizatorii acțiunii de la nivel local- Direcția Silvică Covasna împreună cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna-  participanții la activitatea de ecologizare s-au întâlnit sâmbătă dimineața la ora 9.30,  în cele 3 puncte stabilite anterior- în Valea Zânelor din Voinești Covasna, la centrul de producție al Ocolului Silvic Comăndau și în comuna Brețcu- în  parcarea de la limita județului Covasna cu județul Vrancea, respectiv parcarea de pe șoseaua DN2 D.

După un mic instructaj, participanților le-au fost distribuite mănuși și saci de plastic și, ca la un semn, cu toții au pornit „atacul”  asupra gunoaielor lăsate peste tot de oameni certați cu legea bunului simț care nu înțeleg, se pare, că  locul deșeurilor nu este în natură.

Timp de câteva ore bune, aceștia au adunat, selectiv, gunoaie de tot felul; pungi și recipiente de plastic sau aluminiu, capace de bere sau de borcane, sticle întregi sau sparte în sute de cioburi, hârtii, folii de medicamente, mucuri de țigări, și multe altele.

La finalul acțiunii de ecologizare din  Covasna, Comandău, Brețcu și Ojdula, perimetrele forestiere au rămas „mai sărace” cu peste 3 tone de deșeuri a căror loc nu ar fi trebuit să fie niciodată în iarba peste care căzuse bruma, pe lângă tulpinile brazilor înalți sau  în văi.

„Faptul că oamenii conștientizează necesitatea păstrării mediului curat este îmbucurător”

Și totuși, opinia celor care au organizat sau au mai participat la astfel de acțiuni de ecologizare este că direcția e bună, adică cu an ce trece cantitatea de gunoaie lăsată în natură e mai mică.

„Nu numai la nivelul județului Covasna s-a constatat acest trend de scădere a cantității de gunoaie lăsate în perimetrele forestiere, ci la nivelul întregii țări, și-aici mă refer doar la cele administrate de ROMSILVA. Faptul că oamenii conștientizează necesitatea păstrării mediului curat este îmbucurător”- a declarat directorul Direcției Silvice Covasna, Emilian Cornea.

Și directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Voinești-Covasna, Henorel  Olărescu,  este de aceeași părere: „ De la an la an găsim mai puține gunoaie, semn că cel puțin o parte  din  populația  activă a orașului este  mai responsabilă. Să știți că și acum, la această acțiune,  am acoperit o zonă destul de mare (…)  și mă așteptam  la mai multe gunoaie, mai ales că suntem la finalul unui sezon estival în care toată lumea a ieșit la grătar, a ieșit la iarbă verde. E relativ bine  față de ce vedem la televizor în alte zone.  Anul trecut  am fost pe Valea Concului, în toamnă, cam în această perioadă,  și pe o suprafață mai mică decât cea de astăzi a fost catastrofă. Era o zonă amenajată pentru ceva anume, nu era zonă de picnic, și am găsit  o grămadă de resturi menajere și  resturi de la construcții, deși nu era pentru așa ceva.”

Henorel  Olărescu a menționat că pentru elevii de la „ Avram Iancu”  nu este o noutate participarea la astfel de acțiuni. „ Noi facem permanent acest lucru. Pe parcursul unui an avem  cel puțin trei  acțiuni de genul acesta, una dintre ele desfăşurându-se  în cadrul săptămânii  „Școala altfel”. Avem protocoale de colaborare cu Ocolul Silvic Covasna  dar și cu Ocolul Silvic Comandău,  și încă o  acțiune, cel puțin, este de plantare. În fiecare an avem zone unde am fost și am plantat puieți. Copiii-și cei care  au terminat școala acum 7-8 ani, se îngrijesc de puieții plantați, se uită  să vadă rezultatul muncii lor. La noi este un lucru absolut firesc, nu e ceva neobișnuit. E o acțiune la care participăm cu un număr mare de copii, fără să-i obligăm, fără să-i forțăm. (…) Puteau să participe mai mulți părinți, mai multe persoane adulte.”

„Facem asta din dorința de a-i educa pe copii să devină cetățeni responsabili față de societatea în care trăiesc”

Mare parte dintre participanții la activitatea de ecologizare de la Covasna și Comandău sunt voluntari ai Asociației GRIT, a cărei coordonator proiecte, prof. drd. Florentina Teacă, ne-a spus:

„Voluntarii Asociației GRIT au spus „Prezent” acțiunii de sâmbătă, alăturându-se cu entuziasm Campaniei naționale „Mișcare pentru un mediu mai curat”. O parte dintre ei au ajutat la ecologizarea Văii Zânelor din Voineștii Covasnei, alături de Școala Gimnazială „Avram Iancu”, ai cărei elevi sunt. Ceilalți, elevi ai altor școli, din Covasna sau Brașov, împreună cu silvicultorii de la Ocolul Silvic Comandău, au mers la Comandău. Ulterior, grupul voluntarilor GRIT s-a reunit la Comandău. În amploarea totală a demersului de sâmbătă, ne-am adus și noi contribuția, ne-am făcut treaba cât de conştiincios posibil. De altfel, noi facem astfel de acțiuni de ecologizare destul de des, nu doar în „zile naționale” de curățenie. Dau doar un exemplu: la început de septembrie, atunci când jandarmii montani ne-au montat tiroliana în Valea Zânelor, noi am umplut, în acest timp, peste 15 saci de gunoi. A doua zi, atunci când am căutat comori într-o altă zonă tranzitată de turiști, am făcut la fel. Întotdeauna îmbinăm utilul cu plăcutul, datoria cu distracția. Facem asta din dorința de a-i educa pe copii să devină cetățeni responsabili față de societatea în care trăiesc, încercăm să salvăm Pământul (măcar un pic, după puterile noastre). Credem că un copil care creşte cu amintirea zilelor în care culege gunoaie „uitate” de alții în pădure nu poate deveni un adult care-şi lasă deşeurile în alte locuri decât cele special amenajate. La orice vârstă şi-n orice etapă a vieţii sale va fi, i se va părea la fel de normal să păstreze curăţenia şi acasă, şi pe-afară.

Revenind la ziua de sâmbătă: am făcut echipă bună cu silvicultorii de la Ocolul Silvic Comandău, la sfârșitul zilei având peste 1,5 tone de deșeuri. Ziua petrecută în pădure ne-a prins bine! În afară de partea civică a acțiunii, ne-a umplut de energie, ne-a făcut poftă de mâncare; am găsit și am comparat urme de urs, am auzit păsări cântând pe-atâtea tonuri, încât ne-am amintit toate speciile de păsări pe care le cunoșteam, am făcut mișcare cât pentru o săptămână, ne-am amuzat, încercând să ne imaginăm cum au ajuns în pădure anumite gunoaie, găsite în locuri unde nu te-ai fi gândit niciodată că ar putea ajunge… Diplomele primite din partea silvicultorilor ne vor aduce aminte de această zi, cu siguranță! Și întotdeauna Asociația GRIT se va alătura, cu mare drag, unor astfel de acțiuni în folosul naturii covăsnene.”

„ Să încercăm să construim  împreună cu ei, pentru ei”

La finalul  activității de sâmbătă, Cătălin Lazăr, reprezentantul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna  ne-a spus: „În calitate de partener al acestei campanii naționale, ne bucurăm că ea are un inedit aparte;  nu vorbim doar despre partea de educație, o logică pe care  trebuie să o promovăm în rândul tinerilor, ci vorbim și despre  un mod de viață sănătos. Haideți să vorbim despre un mod de viață integrat; vorbim despre sănătatea mediului,  dar  să ne gândim și la sănătatea noastră. Și-atunci acel concept cu „Mens sana in corpore sano” putem să-l aplicăm astăzi aici. Mai mult de atât, după 12 ani de lucru  cu tineri, eu cred că un mare avantaj este faptul că reușim să le oferim niște conteste în care să iasă din casă, să iasă din fața calculatorului, să iasă din fața lumii virtuale și să trăiască în realitatea de zi cu zi, în frumusețea  naturii  pe care, din păcate, există riscul de a începe să o  uităm,  să o privim și să ne bucurăm de ea. Avem un mediu natural fantastic și-ar fi păcat să nu conștientizăm  că e important să îl păstrăm, și pe mai departe, curat.

Cel mai important lucru, pe lângă toate acestea, este că am luat legătura cu dl director de la Direcția Silvică Covasna și încercăm să punem bazele unei  legături mai strânse între aceste două  instituții pentru că, adunate eforturile împreună,  putem să  oferim aceste contexte atât de necesare tinerilor  și să  creăm o bază de date cu acești tineri, și să îi folosim și pe mai departe. Este important- dacă ei au venit o dată voluntar  și-și exprimă interesul, să construim ceva pe această motivație, să nu fie dar o chestiune punctuală, de moment, după care mai venim poate la anul viitor, ci cumva să încercăm să construim  împreună cu ei, pentru ei. Cred că acesta este un principiu de a construi solid și pe viitor valabil. ”

„ Am venit astăzi aici, ca să salvez natura”

Iar eu le dau dreptate în totalitate  intervievaților mei. Cu copiii se poate construi pe termen lung doar dacă noi, adulții, suntem alături de  ei și îi  îndrumăm în direcția bună,  dar și mai mult, dacă le suntem exemple demne de urmat. Stând de vorbă cu unii dintre copiii care au fost prezenți la strâns de gunoaie în Valea Zânelor din Voinești-Covasna, am văzut la fiecare dintre ei dorința de a-și aduce contribuția la „însănătoșirea” naturii,  fiind  conștienți că aceasta nu poate trăi „ sufocată” de tot felul de deșeuri.

Și pentru a vedea cum gândesc aceștia, împărtășesc cu voi, dragi cititori,  câteva gânduri ale  copiilor care nu înțeleg de ce oamenii mari își pot bate joc de natură în acest fel.

Iulia Elena Vâlcean, clasa I: „Am venit să adunăm gunoaie, ca să fie curat; nu e bine că se lasă gunoiul în natură,  pentru că  natura e mai frumoasă fără gunoaie”

Alexandra Andrea Moroian- 9 ani, aproape 10: „Am venit astăzi aici, pentru prima dată,  ca să salvez natura. Am găsit sticle, plastic,  hârtii și foarte multe mucuri de țigară. Oamenii trebuie să învețe să pună gunoiul în coșurile de gunoi care sunt pe aici, nu pe iarbă, nu pe sub copaci. O să mai particip la acțiuni de curățenie, dar mi-aș dori să nu mai găsesc gunoaie.”

Vrâncean Florența Tatiana – 13 ani: „Am strâns gunoaie și au fost foarte multe. Unii oameni își bat joc de natură  și aruncă tot felul de gunoaie. După acțiunea   noastră am lăsat un loc mai curat și sperăm că data viitoare când va mai fi organizată o astfel de activitate, să nu mai găsim chiar atât de multe gunoaie peste tot. Cei care vin la iarbă verde să învețe că locul gunoaielor este în coșurile de gunoi amplasate aici, în Valea Zânelor.”

Nicolae Ștefan Moroian, 13 ani: „A fost o acțiune necesară și chiar frumoasă, și când va mai fi organizată eu zic că ar fi bine să participe mai mulți oameni. Am participat și anul trecut, eu am fost mereu când s-a făcut.  Mă bucur că e mai puțină mizerie ca în anii trecuți când erau ambalaje la tot pasul, acuma e mai frumos. Totuși, eu cred că oamenii nu  mai trebuie să lase mizerie, chiar deloc.”

Prin intermediul ziarului nostru, organizatorii aduc mulțumiri tuturor celor ce au participat la acțiunea  de  ecologizare cuprinsă în  campania „Mișcare pentru un mediu curat”: copii, părinți, cadre didactice, jandarmi, angajați ai ISU, silvicultori și reprezentanți ai Prefecturii Covasna, precum și primăriilor din Covasna, Comandău și Brețcu pentru sprijinul acordat.

Maria Crețu-Graur

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail