Programul multianual de reabilitare a faţadelor blocurilor, iniţiat în urmă cu aproape doi ani de Primăria Sfântu Gheorghe, este un „proiect mort”, pentru că asociaţiile de proprietari nu şi-au dat concursul, afirmă autorităţile locale.

„Este un proiect, trebuie să ne asumăm, care deocamdată este mort, pentru că nu am avut concursul asociaţiilor de proprietari. Puteam să încercăm să-l facem pe banii Primăriei şi să impunem locatarilor cu forţa să dea banii, dar am zis că nu este o problemă vitală, este o problemă de estetică. În municipiu, străzile importante nu arată ca şi noi, arată şi sunt o amintire vie a epocii socialiste de care am „beneficiat”, dar nu e o problemă atât de gravă încât să supărăm locatarii, să îi punem să dea nişte bani pe care ei nu au vrut să-i cheltuiască. (…) Timp de doi ani sau doi ani şi jumătate am încercat să îi convingem (…) şi nu am vrut să recurgem la represiuni (…) Probabil nu au vrut din motive financiare, aveau, probabil, trei sau patru alte scopuri în care să cheltuie banii”, a declarat joi, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba.

Acesta a mai spus că un alt motiv pentru care proiectul nu a avut „priză” ar putea fi şi faptul că proprietarii apartamentelor nu au vrut să reabiliteze doar faţadele, ci ar fi dorit ca, simultan, să se facă şi o termoizolare a blocurilor.

„Unii au spus că dacă nu se face şi termoizolare, atunci nu fac. Le-am explicat că există şi această posibilitate. Sperăm să fie şi bani şi atunci rezolvăm ambele probleme, şi termoizolarea şi faţadele blocurilor”, a mai spus viceprimarul Toth Birtan Csaba.

Programul de reabilitare a faţadelor blocurilor a fost aprobat în urmă cu aproape doi ani de Consiliul local Sfântu Gheorghe, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea structural-ambientală a clădirilor şi, implicit, aspectul urbanistic al municipiului.

Practic, legea obligă proprietarii imobilelor să le întreţină într-o stare corespunzătoare şi chiar oferă o serie de pârghii autorităţile locale pentru a-i constrânge să facă aceste lucrări, însă Primăria Sfântu Gheorghe a găsit o „portiţă” care permite subvenţionarea integrală din bugetul local a costurilor lucrărilor pentru familiile în care venitul mediu net lunar pe membru este mai mic decât venitul mediu net la nivel naţional.

Programul era prevăzut să se deruleze pe o perioadă de trei ani, respectiv 2018-2020 şi viza, în prima fază, refacerea faţadelor blocurilor din centrul municipiului, aflate pe arterele principale de circulaţie, iar în următorii doi ani şi ale celorlalte blocuri din cartiere.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail