Topul firmelor ajunge la cea de-a XXVI-a ediție. Evenimentul este cel mai important eveniment de afaceri la nivelul județului Covasna, iar festivitatea de premiere va avea loc în data de 10 octombrie, la o sală de evenimente din Sfântu Gheorghe.
Pregătirile au început deja, a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele CCI Covasna, ec. Edler Andras Gyorgy, care a prezentat o analiză comparativă a datelor din 2018, față de cele din 2017.
Scădere a numărului de salariați
Potrivit acestuia, în 2018, față de 2017, cifra de afaceri înregistrată de firmele din județ este mai mare. Și profitul a fost în creștere. O scădere s-a înregistrat, însă, în ceea ce privește numărul de salariați, în 2017 fiind 28.571, iar în 2018 numărul ajungând la 28.354.
„Am primit datele de la Registrul Comerțului și Ministerul de Finanțe și am reușit să le centralizăm, date economice privind activitatea firmelor în anul precedent, adică în anul 2018. (…) În general, putem să spunem că avem o tendință de creștere a firmelor, având în vedere că cifra de afaceri, per total județ a crescut de la 6 miliarde de lei, la aproape 6,4 miliarde de lei; profitul a crescut de la 484 de milioane de lei la 494 milioane de lei. Singurul punct în care avem scădere este cel privind numărul de salariați – iar asta știm foarte bine că este o problemă nu doar la nivel local, ci și la nivel național și la nivelul Europei. (…) În județ, la majoritatea marilor angajatori, este o scădere a numărului de salariați, excepție făcând RGT, unde avem o creștere de 35% (…). Față de anul precedent a crescut și numărul de firme – astfel că dacă la finele anului 2017 aveam un număr de 4806 firme, la sfârșitul anului 2018 aveam un număr de 4918 firme”- a spus președintele CCI Covasna.
Turismul și IT-ul, în trend ascendent
Președintele CCI Covasna, Edler Andras a arătat că planul de dezvoltare economică a județului, realizat de CCI Covasna împreună cu Consiliul Județean a dat rezultate, astfel că domeniile cu potențial – turismul și IT-ul, au înregistrat rezultate frumoase.
„În acel plan, valabil pe perioada 2014-2020, am identificat niște domenii care ar putea ajuta județul să se dezvolte din punct de vedere economic, domenii cu potențial. Un astfel de domeniu a fost turismul, iar alt domeniu a fost cel al IT-ului. Știți foarte bine că au fost foarte multe acțiuni de promovare a turismului. CJ s-a implicat foarte mult în acest sens, a invitat bloggeri și așa mai departe și se pare că aceste acțiuni au început să dea rezultate, pentru că în domeniul turismului, cifra de afaceri a crescut cu 30% față de anul precedent, ceea ce este, zic eu, un lucru excepțional. Același lucru s-a întâmplat și în domeniul Cercetării-dezvoltării și High Tech, unde este inclus și IT-ul, unde avem o creștere de 25,17% față de anul precedent. Ne referim la creșterea cifrei de afaceri, dar această tendință se reflectă inclusiv în profit, pentru că în cercetare-dezvoltare-high-tech, avem o creștere a profitului de aproape 69% (…)”- a arătat Edler Andras Gyorgy.
În vederea realizării Topului, firmele sunt clasificate pe baza unei metodologii unice la nivel național. Clasamentul se efectuează ținând cont de domeniul de activitate, mărimea firmei și de o serie indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane, etc.
În acest an, firmele din top vor fi împărțite în șapte domenii de activitate: 1. industrie; 2. comerț, 3. Turism; 4.Servicii; 5.Construcții; 6. Agricultură, pescuit, silvicultură; 7. Cercetare, dezvoltare și high tech.
Gala de premiere a celor mai de succes oameni de afaceri din județul Covasna va avea loc în data de 10 octombrie (a.c.), la Leonor Ballroom, din Sfântu Gheorghe (str. Ozunului) cu începere de la orele 18:00.
Ana Ciorici COSTACHE