Două concursuri în scopul adunării de dopuri și capace de plastic au fost lansate luni, 16 septembrie, preșcolarii, dar și elevii din ciclul primar și din ciclul gimnazial fiind invitați să se înscrie.
Inițiativa organizării acestor competiții îi aparține de Asociației „LAB Életmentő Kupakok Egyesület” ( LAB Asociația capacelor salvatoare de vieți-n.red).
Unul dintre concursuri este adresat preșcolarilor și elevilor din clasele pregătitoare – IV.
Înscrierile se fac în perioada 16-30 septembrie (a.c.), prin email transmis asociației L.A.B. – [email protected], precizând numele grădiniței/şcolii, grupei/clasei, numărul copiilor din grupă/clasă, numele educatoarei/învăţătoarei, localitatea şi adresa.
Primii 3 câştigători vor primi cadouri și toţi participanţi vor obține, la final, o diplomă.
Concursul se va încheia în data de 18 noiembrie 2019, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la data de 25 noiembrie, urmând ca apoi să se organizeze festivitatea de decernare a premiilor.
Cel de-al doilea concurs, intitulat „Capace magice”, este adresat elevilor din clasele V-VIII. Înscrierile se fac tot în perioada 16-30 septembrie, tot prin intermediul adresei de email și precizând numele grădiniței/şcolii, clasei, numărul copiilor din grupă/clasă, numele profesorului diriginte, localitatea şi adresa.
Elevii de gimnaziu sunt invitați nu doar să colecteze capace de plastic, ci și să realizeze creații de 1m x 1m, cu tema: „Să fim atenți la nevoile semenilor noștri”. Lucrările vor trebui fotografiate, iar fotografiile vor trebui transmise între 18 și 30 noiembrie, reprezentanților Asociației.
Capacele de plastic pot salva vieți
LAB Életmentő Kupakok Egyesület”/ LAB Asociația capacelor salvatoare de vieți, are sediul la Chilieni și s-a născut în urmă cu câțiva ani, fiind înființată de patru oameni inimoși, dar faptele bune ale acestora au început cu mult înainte ca asociația să se contureze.
În baza unui contract încheiat cu o firmă de reciclare, dopurile și capacele colectate în cadrul acțiunilor Asociației vor fi preluate de firma de reciclare și pentru fiecare kilogram preluat se va oferi o sumă de bani care va ajunge în contul unor persoane a căror viață poate depinde de acest ajutor.
„Totul a început cu timp în urmă… Acum patru ani, am văzut pe pagina de Facebook la mama colegei de la școală a fetiței mele că încerca să adune capace pentru o fetiță din Ungaria, care era diagnosticată cu neuroblastom. Atunci, am încercat să o ajut. Astfel, am scris un apel în acest sens, pe profilul meu de pe acea rețea de socializare, îndemnând prietenii, cunoscuții care vor să ajute, să adune capace. Era vorba să vină cineva din Ungaria să ia capacele. Eu, pur și simplu, am vrut să ajut, dar din păcate, până să vină să ia capacele, fetița a murit. Noi am rămas cu capacele în curte și nu știam ce să fac cu ele. Aproape o săptămână am căutat pe internet o firmă de reciclare și chiar în același timp, am văzut un anunț în ziar că o fetiță din Ghimeș are nevoie de ajutor pentru un implant la ambele urechi. Atunci, am contactat familia fetiței, i-am contactat părinții și ei au venit și au luat capacele, le-au dus la firma respectivă de reciclare și au primit bani în schimbul acestora. Apoi, doi ani de zile, tot așa am făcut: am adunat, am adunat și am adunat capace și astfel au început să ne caute părinții cu copii bolnavi. Timp de doi ani de zile, așa am procedat: noi adunam capacele, când se aduna o cantitate considerabilă, sunam la firma de reciclare și anunțam că va merge cineva la ei, familia în cauză venea la noi, lua capacele, le duceau la firmă și firma dădea bani în schimb (…) Apoi, ne-a venit ideea să înființăm o asociație, pentru ca astfel să poată să ne ajute și firmele. Am înființat asociația și de atunci, toate capacele care sunt adunate, acum sunt luate de firma de reciclare respectivă (deci nu trebuie să ne mai ocupăm noi de transport), iar banii oferiți în schimbul lor intră în contul asociației și noi îi virăm către familia sau persoana pentru care facem campania de colectare.”- a explicat, în cadrul unui interviu acordat ziarului nostru în acest an, reprezentanta Asociației, Bács Emese .
Numeroase familii, copii cu probleme de sănătate, dar și persoane nevoiașe au fost ajutate, de Asociație, de-a lungul timpului.
„LAB Életmentő Kupakok”/ LAB Asociația capacelor salvatoare de vieți își ajută semenii nu doar prin colectarea de dopuri și capace, ci și prin colectarea a alte obiecte. Mai exact, cei care doresc să se implice în acțiunile caritabile lansate de Asociație, pot dona și produse alimentare și produse de igienă și produse de uz casnic (piese de mobilier etc). Obiectele mai voluminoase pot fi lăsate la sediul Asociației, la Chilieni, de unde reprezentanții acesteia le vor transporta către familia /familiile care au nevoie de ajutor.
Produsele de igienă și cele alimentare pot fi lăsate la punctele de colectare, în cele aproape 20 de puncte de colectare din județ, dar și din județele Harghita, Mureș și Cluj.