Fermieri din țară, printre care și doi din zona Buzaielor și-au prezentat produsele montane, în cadrul unei importante conferințe pe această temă, organizată la Sibiu.

Este vorba despre conferința tematică „Politica Agricolă Comună – Produsul montan”-  organizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management pentru PNDR, cu sprijinul Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM), în perioada 11-12 septembrie, la Sibiu.

Potrivit organizatorilor, la conferință au participat directorul general al ANZM, Lazăr Latu, alături de directorul Dănuț Gîțan, reprezentanți și experți din cadrul MADR și ANZM. Cu această ocazie, s-au prezentat informații privind Planul Național Strategic și oportunitățile de finanțare a intervențiilor care vizează mediul și clima și Produsul montan, ca element al politicilor de dezvoltare a zonei montane.

La sesiunile de dezbateri au participat peste 110 invitați din rândul producătorilor de produse agroalimentare care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, dar și producători care sunt în curs de obținere a deciziei, reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene, ai cooperativelor agricole și ai asociațiilor de producători, precum și reprezentanți din mediului academic, a comunicat MADR.

Reprezentanții Direcției pentru Agricultură a județului Covasna au făcut parte dintre invitați.

În cadrul conferinței, mai mulți gospodari și-au prezentat produsele și au împărtășit din experiențele lor de zi cu zi. Printre aceștia se numără  și covăsnenii Ioana Eugenia Salca, din Sita Buzăului, și Ioan Cristea, din Întorsura Buzăului, care au produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți atât producători, cât și cooperative, care urmează să obțină dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, au menționat organizatorii.

Potrivit acestora, dezbaterile au avut un caracter interactiv, iar cei prezenți au venit cu propuneri concrete pentru noul Plan Național Strategic, arătându-se interesați de modul în care se vor derula proiectele pentru zona montană.

Eticheta „Produs Montan” are ca rol evidențierea și informarea consumatorilor asupra produselor care provin din zonele de munte, precum și stimularea producătorilor sau agricultorilor care își desfășoară activitatea în zonele înalte. Zona montană este recunoscută pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferă alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare.

Potrivit  Ghidului de bune practici privind acordarea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative ,,PRODUS MONTAN”, întocmit de către Ministerul Agriculturii, „produsul montan”  este acel produs destinat consumului uman, în cazul căruia materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane, iar în cazul produselor procesate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.

În Registrul naţional al produselor montane (R.N.P.M.) figurează 170  de produse montane, conform datelor de la finele lunii august 2019.

Dintre acestea, cinci sunt produsele covăsnenilor.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail