Profesoara Otilia Buzea, de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, se numără printre câștigătorii competiției naționale „Creatori de educație”. Este singurul dascăl din județ care va fi premiat în cadrul acestui concurs.

Profesoara Otilia Buzea, de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, s-a înscris în concurs cu proiectul „Puterea propriului exemplu”(noi abordări ale literaturii în gimnaziu). A conceput acest proiect și l-a derulat cu tot sufletul. Iată de la ce a pornit:

„Pentru a reuși să captez interesul elevilor de clasa a VIII-a pentru lectură și pentru a atinge cerințele programei/ unității la care mă aflam, am abordat o operă literară realistă în care relatarea faptelor se face într-un mod obiectiv: <<Popa Tanda>> de Ioan Slavici, o nuvelă axată pe ideea <<omul sfințește locul>>. Am dorit ca prin această activitate elevii să ajungă în final la ideea că literatura ne poate schimba viața. Mi-am reproiectat întreaga unitate de învățare și am gândit în alt fel predarea unor lecții de literatură. Am pornit de la redefinirea unității de învățare Nuvela. Textul publicitar, căruia i-am dat denumirea <<Puterea propriului exemplu>>, pentru a dezvolta gândirea critică a elevilor. ”- a arătat prof. Otilia Buzea.

Potrivit acesteia, „toate activitățile propuse în cadrul acestui proiect IntelTeach sunt exemple clare de interdisciplinaritate, de noutate, creativitate și inovație. De la înțelegere de text prin aplicarea unui jurnal de lectură, completarea unor fișe de observație a actului dramatic, la analogii între satul Sărăceni și propriul sat, la cunoașterea personajului, interpretarea acestuia și identificarea metodelor în propriul sat, realizarea unor interviuri, la promovarea satului Sărăceni a propriului sat și a propriei școli prin realizarea unor spoturi publicitare, la completarea unui portofoliu electronic cu 10 teme. Iată ingredientele necesare unui act educativ de calitate care vor transforma lectura într-o joacă, într-o dorință necontenită a elevilor de a cunoaște textul, interesul luând locul plictiselii și dezinteresului elevilor față de disciplina pe care o predam. În final, fiecare elev a prezentat proiectul în fața părinților, oamenilor pe care i-au considerat propriul exemplu, în fața profesorilor. Elevii au dezvoltat, astfel, abilitățile de comunicare orală a unui monolog în fața unui auditoriu. Au răspuns pozitiv la întrebarea-cheie de la începutul textului, considerând că literatura poate să le schimbe viața, că a citi cărți înseamnă a retrăi o nouă viață.

Pe parcursul întregii activități s-au derulat parteneriate cu Primăria și Biserica din localitate, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, cu Căminul Cultural din localitate.”- a mai arătat dascălul, în prezentarea proiectului înscris în concurs.

Conform profesoarei, dintre obiectivele educaționale ale activității, primordial a fost acela de a arăta importanța literaturii, lecturii cărților  în formarea individului, de a scoate în evidență legătura ce se poate stabili între o carte citită și viața reală, de a le retrezi interesul pentru lectură elevilor de clasa a VII-a, care, stresați de ideea susținerii examenului de Evaluare Națională, nu mai citesc decât din obligație, din cauza examenului care îi presează sau din cauza rețelelor de socializare ( Facebook, Twitter) care au început să le ocupe tot mai mult din timpul alocat lecturii.

Dumneaei a putut fi votată online, până luni, 9 septembrie, prin intermediul platformei www.creatorideeducatie.ro.

După anunțarea rezultatelor, doamna Otilia Buzea a transmis mulțumiri tuturor celor care au crezut în proiectul dânsei. Le-a transmis tuturor mulțumiri pentru încredere și susținere. Întrebată ce simte acum, după aflarea rezultatelor, dânsa a răspuns:

„Cum mă simt? Mă simt motivată, emoționată, încrezătoare. Când m-am înscris în acest concurs, completând formularul de înscriere, nu m-am gândit nicio clipă că mă voi număra printre câștigători. În momentul în care mi-am dat seama că trebuie să mă rezum la o sigură activitate mi-a fost foarte greu să mă decid. Am ales să merg pe  proiectul <<Puterea propriului exemplu>>, un proiect de suflet, un proiect IntelTeach,  prin intermediul căruia elevii mei au descoperit că orice text literar poate fi  o lecție de viață pentru fiecare dintre noi, că orele de literatură pot fi predate altfel, iar ei pot să își folosească inteligent ideile generate de textul studiat.Portofoliile electronice, jurnalele de lectură, dramatizările, identificarea unor modele in satul lor asemenea personajului principal, interviurile, spoturile publicitare prin care au promovat propriul sat și școala sunt câteva dintre activitățile care au trezit interesul elevilor de clasa a VIII-a. Trăirile din timpul desfășurării proiectului (ore de curs, de altfel) au fost intense atât pentru mine, cât și pentru elevii mei. Mă bucur nespus că acest proiect a fost apreciat atât de Comisia județeană, cât și de Comisia națională. În acest proiect și în orice activitate educativă elevii sunt factorii principali, fără ei misiunea noastră este una imposibilă. Le doresc să fie la fel de muncitori și implicați ca și până acum, să fie deschiși la provocările școlii, să nu își piardă entuziasmul și dorința de a persevera, să fie creativi și liberi în gândire.Le mulțumesc că există și ne fac viața atât de frumoasă! De asemenea, mulțumesc din suflet  tuturor celor care m-au susținut și au crezut în acest proiect!”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, profesoara Otilia Buzea.

„Bunele practici prezentate sunt o inspirație pentru întreaga comunitate educațională”

Concursul „Creatori de educație” a fost organizat în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” – CRED, al cărui beneficiar este Ministerul Educației Naționale.

„Prin derularea acestei selecții naționale, ne-am propus să descoperim și să promovăm acei învățători și profesori care au o contribuție remarcabilă în creșterea atractivității școlii, insuflându-le elevilor bucuria de a învăța, de a înțelege și descoperi lumea în trăim. <<Creatori de educație>> reprezintă, totodată, o campanie de conștientizare cu privire la prestigiul acestei vocații și importanța creativității dascălilor, calitate reflectată ulterior în rezultatele fiecărui copil, în viitorul educației și al societății românești.”- a transmis Ministerul Educației Naționale, după anunțarea rezultatelor.

Conform aceleiași surse, câștigătorii au fost desemnați în urma unei proceduri de selecție, derulată în perioada 13 iulie – 9 septembrie 2019, care a presupus următoarele demersuri: votarea online a bunelor practici de către publicul interesat pe site-ul creatorideeducatie.ro, pentru acordarea celor 10 premii speciale; evaluarea tehnică a propunerilor de către comisia de evaluare, prin utilizarea unor grile specifice pentru toți participanții și în baza întregului dosar de candidatură transmis de către candidați – pentru acordarea celor 40 premii stabilite de comisia tehnică.

„Precizăm că lista finală a câștigătorilor s-a stabilit ținând cont de faptul că unui candidat nu i se poate acorda decât un singur premiu. Pentru faptul că inovează în procesul de predare-învățare, sporind valoarea actului didactic, și implicit, atractivitatea școlii pentru elevi, câștigătorii vor fi recompensați de către Ministerul Educației Naționale, în cadrul unei gale de premiere, dar și promovați public, astfel încât educația de calitate să beneficieze de cât mai multe repere. Felicităm toți Creatorii de educație participanți, având convingerea că bunele practici prezentate sunt o inspirație pentru întreaga comunitate educațională. Dincolo de rezultatele acestei competiții, salutăm crearea unei comunități online active, în cadrul căreia schimbul de bune practici s-a întâmplat natural, prin feedback-ul pe care cu generozitate vi l-ați oferit.”- a mai transmis MEN.

 

Educația, primordială la Sita Buzăului

Primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica, s-a arătat foarte bucuros de reușita doamnei profesoare Otilia Buzea și i-a transmis acesteia felicitări:

„Este de lăudat această reușită! Este extraordinar ca la nivel național să avem un premiant din comuna Sita și singurul din județ! De câte ori facem analize și rapoarte în acest sens, la Prefectură, la Inspectorat, și aflu că elevi și profesori din Sita sunt între primele trei locuri, nu îmi rămâne decât să fiu bucuros și să îi felicit! Este multă muncă în spate! Fără muncă, nimic nu se face! Tot respectul meu pentru acest lucru! ”- a declarat primarul comunei Sita Buzăului,  Nicolae Stoica.

Investiții în educație: trei grădinițe inaugurate în prima zi din acest an școlar

De altfel, educația este un pilon pe care și Primăria își axează activitatea, dovadă fiind și investițiile importante realizate prin proiecte depuse de autoritățile locale. De altfel, din 24 de proiecte depuse, 16 au finanțare și nu puține vizează  îmbunătățirea infrastructurii școlare. Trei grădinițe: grădinița din Crasna, Bobocea și Ciumernic au fost inaugurate luni, 9 septembrie, odată cu deschiderea noului an școlar, fiind scrisă, astfel, o pagină în cartea viitorului comunei și nu numai. În discursul său de la inaugurarea celor trei unități de învățământ, primarul a transmis, printre altele, mulțumiri Guvernului României și Ministerelor care au luat parte la realizarea acestor obiective: Ministerul Educației și Ministerului Dezvoltării și tuturor celor implicați în realizarea acestor investiții.

„Am văzut rezultate frumoase în domeniul educației, încă de acum câțiva ani. Pe lângă faptul că dascălii și elevii noștri au reușite, și eu am simțit acest lucru, m-am mobilizat și eu și am mobilizat și echipa din Primărie și din Consiliul Local să punem toate grădinițele și școlile la punct. Dacă dorim performanță, performanța se face într-un locaș în care ai tot ce îți trebuie: material didactic, condiții… Anul acesta am reușit să dăm în folosință trei grădinițe – două construcții noi, una reabilitată. În momentul de față, reabilităm Grădinița Sita, pe fonduri europene, iar școlile din Ciumernic, Bobocea și Sita vor fi puse la punct până la începutul anului viitor,  așa cum v-am spus: de la mobilier, la materiale didactice – totul absolut nou. Și atunci,  poți să ridici pretenții în ceea ce privește procesul educațional, însă per ansamblu, mă declar mulțumit, îi felicit pe dascăli și pe toți actorii implicați în procesul instructiv-educativ, îi felicit pentru faptul că pun suflet în ceea ce fac! Fără a pune suflet și fără eforturi, nu putem avea rezultate! Avem o echipă, ne înțelegem foarte bine și, prin respect și înțelegere unii față  de alții, să știți că reușim! (…) Pe această cale, precizez că am lângă mine un Consiliu Local care mi-a fost mereu alături și îmi este și mulțumesc, pe această cale, Consiliului Local și echipei de lângă mine! (…) De asemenea, mulțumesc instituțiilor care au avizat toate aceste lucrări! Toate instituțiile de la care am avut nevoie de câte un aviz, ne-au ajutat, și le transmit un mesaj de mulțumire! Dacă nu primeam la timp avizele, nu puteam da autorizația de construcție, și lucrurile nu erau unde sunt astăzi! Fiecare entitate implicată a avut rolul său! (…) Astfel ridicăm valoarea învățământului în comuna noastră! Rezultatele, cu siguranță vor mai apărea! Nu încape îndoială!”- a mai declarat primarul Nicolae Stoica.

Întrebat ce le transmite dascălilor și elevilor, locuitorilor comunei, acesta a răspuns: „În primul rând, sănătate tuturor! În al doilea rând, să înțeleagă și să priceapă că respectul e pe primul loc. Să ne respectăm dascălii, să ne respectăm unii pe ceilalți (…).  Cele trei entități: școală, biserică, autoritate locală, dacă creăm un trio, dacă ne unim forțele, vom avea reușite. Părinții trebuie să muncească alături de profesori. Nu doar profesorul este actor al educației, ci numai împreună cu părinții, aceasta se poate realiza (…) Profesorul îmbunătățește, șlefuiește personalitatea copilului, dar pentru asta, trebuie să îi aibă parteneri pe părinți.”- a mai spus primarul Nicolae Stoica.

El a precizat că în acest an nu vor fi organizate Zilele comunei, prin prisma faptului că foarte multe proiecte sunt pe rol, acestea necesită finanțare, iar „prioritatea numărul 1 este educația! Un popor, o comunitate care nu are educație, nu are viitor și nu își formează în timp, istoria.”

„Urez tuturor mult succes în toate: profesorilor, părinților și copiilor!”- a mai spus primarul Nicolae Stoica.

Potrivit acestuia, în curând va fi organizat, în schimb, un festival de teatru, chiar cu ajutorul doamnei profesoare Otilia Buzea, care coordonează acest proiect. Astfel, Zilele comunei au fost înlocuite cu altceva; cu activități de cultură și acțiuni menite să rămână pentru viitor.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail