Până luni, 9 septembrie, se mai pot vota candidații înscriși în competiția națională „Creatori de educație”- destinată creșterii calității procesului de formare a tinerei generații. Două profesoare din județul Covasna așteaptă susținerea noastră, a tuturor.
Este vorba despre profesoara Otilia Buzea, de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, din Sita Buzăului, care s-a înscris cu proiectul „Puterea propriului exemplu (noi abordări ale literaturii în gimnaziu)”, și cu care a fost admisă în selecția națională.
Proiectul a și fost derulat cu succes.
„Pentru a reuși să captez interesul elevilor de clasa a VIII-a pentru lectură și pentru a atinge cerințele programei/ unității la care mă aflam, am abordat o operă literară realistă în care relatarea faptelor se face într-un mod obiectiv: <<Popa Tanda>> de Ioan Slavici, o nuvelă axată pe ideea <<omul sfințește locul>>. Am dorit ca prin această activitate elevii să ajungă în final la ideea că literatura ne poate schimba viața. Mi-am reproiectat întreaga unitate de învățare și am gândit în alt fel predarea unor lecții de literatură. (…) Pe parcursul întregii activități s-au derulat parteneriate cu Primăria și Biserica din localitate, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, cu Căminul Cultural din localitate.”- a transmis prof. Otilia Buzea.
Profesoara poate fi votată prin crearea unui cont pe www.creatorideeducatie.ro și accesând https://www.creatorideeducatie.ro/concurs/puterea-propriului-exemplu-noi-abordari-ale-literaturii-in-gimnaziu/.
Cel de-al doilea cadru didactic din județ înscris în selecția națională, este profesoara Szep Helga-Dolma, care predă la Colegiul Naţional „Szekely Miko”, din Sfântu Gheorghe. Aceasta a conceput proiectul intitulat „Interferențe multiculturale – Oameni și locuri”.
În cadrul acestui proiect, „Elevii din clasa a V-a au citit legende legate de locurile natale, dar și de locurile unde au fost în excursii. Au realizat harta județului Covasna, au marcat locurile de care se leagă legende, au tradus legendele în limba română. Legendele au fost ilustrate, unii au realizat benzi desenate. Această <<culegere>> a fost prezentată clasei. Elevii din județul Brașov vor primi aceste legende, iar elevii din județul Covasna vor cunoaște legendele lor și vor realiza o dramatizare, pe baza uneia dintre legendele din județul Brașov.
Pentru a dezvolta și valorifica creativitatea elevilor, aceștia primesc sarcina de a realiza povestiri despre scurte întâmplări, în care să integreze cuvinte date, din același câmp semantic. Aceste întâmplări vor fi adunate sub titlul <<Întâmplările noastre>>.”Sceneta, broșura și benzile desenate vor fi prezentate părinților – a transmis prof. Szep Helga-Dolma.
Proiectul dânsei poate fi votat tot prin crearea unui cont pe platforma „Creatori de educație”, și accesândhttps://www.creatorideeducatie.ro/concurs/interferente-multiculturale-oameni-si-locuri/.
Votarea se face exclusiv după autentificarea prin contul personal de Facebook sau Google și că votul este unic, astfel că o persoană poate vota mai multe proiecte, dar nu poate vota de mai multe ori același profil.
Potrivit aceleiași surse, procesul de votare online se desfășoară până luni, 9 septembrie 2019. Toate aplicațiile vor fi evaluate și de o comisie națională, formată din experți în educație.
La final,se vor acorda 50 de premii, conform regulamentului: 40 de premii desemnate în urma punctajului obținut ca urmare a evaluării de către comisia națională a dosarelor candidaților, inclusiv elementele de portofoliu, iar 10 premii speciale acordate în urma punctajului obținut prin votul publicului.
Concursul „Creatori de educație” este organizat în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” – CRED, al cărui beneficiar este Ministerul Educației Naționale.
Detalii despre selecție și despre proiectul CRED pot fi aflate accesând platforma www.creatorideeducatie.ro.
Ana Ciorici COSTACHE