Rata șomajului din județ este în ușoară creștere, ajungând, la finele lunii anterioare, de la 3,04%, la 3,18%, arată cele mai recente date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.
Creșterea nu este, însă, neapărat în sens negativ, ci reflectă dinamica pieței muncii, a arătat conducerea instituției. Nu trebuie uitat faptul că intrările și ieșirile absolvenților promoției 2019 din evidență influențează la rândul lor variația ratei șomajului.
„Este vară și totuși a crescut rata șomajului, iar aceasta este influențată nu neapărat în sens negativ, ci în sensul unei piețe a muncii care este destul de dinamică. Este influențată și de intrarea absolvenților de învățământ despre care vorbim în fiecare an. ”- a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
Număr mai mic de absolvenți în evidența AJOFM. Niciunul, din învățământul profesional
Din datele prezentate de acesta reiese că numărul absolvenților din evidența Agenției este cu mult mai mic față de anii anteriori. 395 de persoane s-au înregistrat în acest an, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, în plată fiind 114.
„Este de semnalat și foarte bine de observat faptul că dacă în anii precedenți până la 1.000 -1.100 de absolvenți de toate tipurile intrați în evidențele noastre, astăzi, ca cifră certă vă pot spune că există 395 de absolvenți care au dosarul de neindemnizabil, deci s-au înregistrat în termenul de 60 de zile. Din totalul acestora, 212 sunt de sex feminin și avem în plată 114 absolvenți. Avem în evidență patru absolvenți cu studii superioare, doi cu studii postliceale, iar diferența provine din învățământul liceal, în general. Din învățământul profesional, vocațional și tehnic nu avem în evidența noastră absolvenți. am putea să concluzionăm că meseria și cunoștințele pragmatic dobândite în aceste domenii sunt un avantaj sau există deja o conexiune între anii terminali și piața forței de muncă, astfel încât acești tineri să intre ușor în această idee pe piața muncii și să nu fie să nu fie supuși birocrației dosarului de evidență.”- a arătat directorul Kelemen Tibor.
2738 de șomeri în evidență
Potrivit acestuia, în cursul lunii iulie, în evidențele Agenției au intrat 420 de persoane și au ieșit și au ieșit 293, de unde rezultă creșterea ratei șomajului, de la 3,04%, la 3,18%. „Avem un total de 2.738 de persoane înregistrate în evidență, numărul șomerilor care beneficiază de indemnizație fiind destul de scăzut, deci nu este stimulativ pentru piața muncii, foarte mulți angajatori semnalând lipsa acestor persoane pe piața pe care noi o evidențiem. Ei există și există o fluctuație destul de mare a lucrurilor de muncă prezentate, ceea ce înseamnă că în jur de 200 -250 de locuri de muncă sunt vacante în fiecare săptămână, dar pentru aceste locuri de muncă, la nivel județean, nu avem suficiente persoane care să fie mediate și să fie orientate în acest sens”- a spus directorul executiv al AJOFM Covasna. Cei mai puțini șomeri în plată sunt în Întorsura Buzăului, 33 și cei mai mulți sunt în raza municipiului Sfântu Gheorghe, 126 de persoane, arată datele AJOFM Covasna.Aceeași sursă arată că persoanele tinere au fost mai ușor de angajat. Astfel, din totalul de 172 de persoane care au fost încadrate în muncă prin intermediul Agenției, în cursul lunii trecute, 57, deci mai mult de o treime au vârsta sub 25 de ani, categorie urmată de cea a persoanelor peste 45 de ani.Din totalul persoanelor care au fost angajate luna trecută, prin intermediul Agenției, 130 persoane fac parte din categoria celor care sunt greu sau foarte greu ocupabil. În ceea ce privește rata șomajului pe localități, datele arată că la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe aceasta este sub un procent; la Târgu Secuiesc, rata este 1,3%; în orașul Baraolt, 1,5; în orașul Covasna, 1,7, iar în orașul Întorsura Buzăului, 1,9%. „Sunt cifre care ar putea să ne ofere o anumită explicație a faptului că în mediul urban șansele sunt mai mari și există o posibilitate ca oamenii să își găsească un loc de muncă. În mediul rural, continuăm să vă spunem că la Bățani și în zona Baraolt, în general, este o ocupabilitate mai redusă. 15% din totalul locuitorilor comunei Bățani și ai satelor limitrofe sunt neocupabili, la fel cum la Belin există aproape 10 procente din totalul locuitorilor, care nu își găsesc un loc de muncă.”- a declarat directorul Kelemen Tibor. Acesta a menționat că în Vâlcele și la Valea Crișului, unde rata era destul de ridicate, aceasta a scăzut. Astfel, datele arată că, la Vâlcele, rata șomajului este mai puțin de 10%, iar la Valea Crișului, rata a ajuns la 4%, la fel ca și la Vârghiș.
Ana Ciorici COSTACHE