Asociația „Așezământul Social Sfântu Nicolae” a Catedralei Ortodoxe Sfântu Gheorghe desfășoară, și pe parcursul acestui an, diferite activități culturale și educative la care participă copii, tineri și adulți.

Preotul paroh  Sebastian Pârvu, în calitate de membru al Asociației „Așezământul Social Sfântul Nicolae”   ne-a declarat că activitățile Asociației pot fi desfășurate datorită implicării voluntarilor parohiei, precum și a sprijinului material oferit de sponsori  și a celui financiar  alocat, pe bază de proiecte, de Consiliul Local Sf. Gheorghe și Consiliul Județean Covasna.

„Noi avem, acum, finanțări de la Consiliul Local (C.L.) Sf. Gheorghe și de la Consiliul Județean (C.J.) Covasna- avem  trei  proiecte finanțate de C.L. și un  proiect finanțat de C.J. Desfășurăm activități prin  Asociație de cca 10 ani, timp  în care am aplicat pentru obținerea de finanțare, în fiecare an. Sumele obținute nu au fost mari,  dar ne-am descurcat cu ele. Din sumele alocate  în acest  an  lucrăm pe trei  linii:  sprijinim corul Ecclesia  al Catedralei – am primit 10.000  lei pentru proiectul „ Să cântăm împreună” de la CJ Covasna, iar de la Consiliul local, pentru același proiect am obținut suma de 1500 lei; organizăm un atelier de origami pentru care am primit suma de 1500 lei de la Consiliul Local, în baza proiectului denumit „ Să împletim împreună”; ;i organizăm un atelier de pictură pe sticlă pentru care am primit o finanțare în sumă de 2500 lei tot de la Consiliul Local Sfântu Gheorghe.”- a menționat preotul Sebastian Pârvu.

Vorbindu-ne despre Corul Ecclesia al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, acesta a  spus:  „Noi am avut  de la început, ca obiectiv principal, să adunăm cât  mai mulți credincioși, cât mai mulți tineri  care  să  vină duminica  și să cânte la slujbă, să participe  la diferite  festivaluri  sau manifestări corale din oraș, așa cum fost Festivalul George Sbârcea dar și la festivalul organizat la Biserica Evanghelică, precum  și  în afara orașului, unde  au cântat la parohii și mănăstiri din județ  sau din țară.”

Este nevoie de implicare

Cât privește atelierele  de origami și de pictură pe sticlă, preotul Sebastian Pârvu  a precizat: „Împreună cu Mihai Eric Broanăr  organizăm un atelier de origami.  Ne-am gândit, în perspectivă,  să includem în acest proiect și șezătorile pe care  mama mea (doamna Maria Mariș- n.red) le organizează la Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan, o dată  pe lună. Nu știm dacă tinerii ar fi direct interesați să vină să croșeteze și să participe la o șezătoare tradițională, dar,  ne-am gândit că dacă începem  cu „ împletitul hârtiei” în cadrul atelierul de origami, încetul cu  încetul vom face  tranziția  și spre andrele,  coreșetat  și cusut. Mai avem un atelier de pictură pe sticlă în cadrul căruia,  tot pe bază de voluntariat,  sprijinim  copiii  să vină și să picteze icoane. În  timpul vacanțelor nu avem o frecvență atât de mare, dar în timpul anului școlar, o dată pe săptămână  copii se adună  și pictează, la biserică- avem o încăpere, la demisol,  în care este atelierul de pictură, acolo au toate ustensilele și materialele pe care le folosesc. În timpul anului, frecvența e de la 10 până la 40 de copii – de la grădiniță, până la liceu, și chiar am avut și persoane adulte  care au  venit și au deprins tehnica picturii pe sticlă.  De asemenea am desfășurat activități  și la diferite școli din oraș, la Colegiul Național Mihai Viteazul unde  copiii au pictat câte un îngeraș,  în cadrul unor parteneriate cu școala.”

Preotul Sebastian Pârvu ne-a spus că în ambele ateliere la care participă copiii sunt implicați oameni ai bisericii, din oraș sau din împrejurimi.  Potrivit acestuia, participanții  află despre organizarea acestor activități  prin biserică,  având în vedere că partenerul Asociației este Catedrala Ortodoxă,  dar și prin presa locală.

„Noi oferim în mod gratuit aceste cursuri și avem bucuria că tinerii  vin și că sunt interesați de aceste ateliere.  Suntem deschiși la colaborare, dacă vrea cineva să vină alături de noi, tare ne-am bucura. Este nevoie de implicare. ”- a conchis preotul Sebastian Pârvu.

Maria CREȚU-GRAUR

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail