La Întorsura Buzăului a avut loc, în perioada 9-10 august a.c., un eveniment ce are ca scop atât expunerea unor locuri de muncă adecvate localnicilor, cât și exploatarea potențialului economic al zonei defavorizate în care orașul de la poalele muntelui se situează.

 

Într-o serie de cuvinte-cheie ce se pliază pe caracterizarea Întorsurii, „potențial neexploatat” este cea mai vehiculată sintagmă. Aproape toți locuitorii invocă diverse motive pentru a justifica această sintagmă, mulți dintre ei susținând că situația economică precară a orașului este principalul factor declanșator.

 

Lipsa locurilor de muncă a ridicat, de-a lungul timpului, numeroase probleme în dezvoltarea propice a Întorsurii Buzăului, însă numărul scăzut al participanților la târgul de locuri de muncă – Zilele Carierei scoate în față două posibilități. Prima ar fi că economia este în floare, locurile de muncă nu mai presupun o problemă, iar localnicii nu mai sunt nevoiți să se plângă de absența lor.

 

A doua variantă (și, din câte se pare, cea mai plauzibilă) este că nu lipsa job-urilor, ci a forței de muncă și a ambiției necesare de a se informa, îi plasează pe membrii acestei comunități într-o situație precară, neasumată și, aparent, dorită.

 

Un scop nobil pentru o cauză și mai nobilă

 

Bazele evenimentului au fost puse de către domnul profesor Silviu Popica și doamna profesoară Doina Pătrunjel.

 

Potrivit spuselor acestora, „Ideea proiectului Zilele carierei a apărut din necesitatea realizării unui mod accesibil de promovare a afacerilor locale și, implicit, a ofertei de locuri de muncă de pe piața întorsureană. Proiectul a avut rolul de a facilita interacțiunea absolvenților și a celorlalte persoane în căutarea unui loc de muncă cu angajatorii, de a le oferi o șansă să ia contact direct cu antreprenorii locali și nu numai, lipsiți fiind de tracul unui interviu”.

 

Inițiativa a pornit de la domnul Silviu Popica, căruia i s-a alăturat numaidecât Centrul pentru Tineret Întorsura Buzăului, coordonat de doamna Pătrunjel.

 

Munca din spatele cortinei

 

Crochiul târgului a fost trasat încă de la începutul anului, dar punerea sa în practică a fost amânată în scopul de a alege cea mai potrivită cale pentru ca întorsurenii să nu fie nevoiți să achite o taxă de participare. În acest sens, organizatorii au căutat soluția optimă de finanțare, urmând ca mai apoi să depună un proiect și să obțină mult dorita finanțare din partea DJST Covasna, prin Centrul pentru Tineret Întorsura Buzăului.

 

Un pas la fel de important pentru buna desfășurare a evenimentului a constat în promovarea sa. „După obținerea finanțării, am contactat AJOFM Covasna, unde am găsit deschidere și sprijin în promovarea evenimentului, atât către persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și către societățile care au depus oferte de locuri de muncă. Totodată, am adresat invitații de participare antreprenorilor locali, dar și din afara zonei, precum și unui număr cât mai mare de meșteșugari locali”, este menționat în comunicatul de presă despre Zilele Carierei.

 

De asemenea, echipa voluntarilor CTIB s-a ocupat, în mare măsură, de acțiunile pentru promovarea evenimentului: împărțirea pliantelor, contactarea antreprenorilor și a meșteșugarilor vizați, găzduirea evenimentului pe întreaga sa perioadă de desfășurare:

 

„Organizatorii evenimentului, împreună cu voluntarii Centrului pentru Tineret din Întorsura Buzăului (cărora le mulțumim pentru implicare și seriozitate), au depus eforturi susținute în promovarea evenimentului, atât on-line, cât și prin distribuirea de pliante și afișe în toată Zona Buzaielor, rezultatul fiind o participare mulțumitoare a antreprenorilor și meșteșugarilor. Fiind prima ediție a unui astfel de eveniment în Întorsura Buzăului, ne așteptam la o participare mai largă atât a antreprenorilor, dar, mai ales, a persoanelor interesate de căutarea unui loc de muncă, știut fiind faptul că în zonă există o absorbție destul de slabă pe piața muncii. Cu toate acestea, rezultatele evenimentului sunt pozitive, au fost identificate o parte a nevoilor de forță de muncă, au fost promovate o parte a afacerilor locale și, mai ales, a fost identificată necesitatea organizării unor astfel de evenimente cu regularitate pentru a obișnui piața muncii din zonă cu acest tip de întâlniri între ofertanții de locuri de muncă și viitorii angajați.”.

 

Angajatorii și meșteșugarii plaiurilor noastre

 

Peste 30 de angajatori și meșteșugari din zonă au fost prezenți în cele două zile, așteptând-și cu brațele deschise viitorii angajați și cumpărători interesați într-ale artelor tradiționale, dar și moderne (brodat, pictură, quilling, fotografie, grafică, modelare a hârtiei, manichiură, aranjamente florale din flori naturale sau artificiale). Nici oferta locurilor de muncă nu a fost mai puțin variată: ospătar, cameristă, operator linie, controlor calitate, mecanic auto, brutar, lucrător comercial, sudor, vopsitor, lăcătuș, strungar, frezor, muncitor necalificat, videograf, editor, animator centru de vacanță, spălător covoare, cofetar, florar, DJ dar și inginer sau șef de echipă.

 

Angajatorii și meșteșugarii au stabilit, astfel, contacte atât unii cu alții, dar și cu vizitatorii târgului, persoane interesate fie de un nou loc de muncă, fie de achiziționarea unor obiecte unice.

 

Networking organizat exemplar

 

Prima ediție a târgului a reprezentat o adevărată sesiune de networking de care un oraș de dimensiunile Întorsurii Buzăului avea neapărată nevoie. Mai mult decât atât, evenimentul a cuprins și o parte de workshop, profesorii oferind sfaturi în carieră, instrucțiuni în redactarea unui CV și a scrisorii de intenție și informații menite să estompeze tracul unui interviu. Practic, voluntarii Zilelor Carierei și-au pus amprenta în dezvoltarea personală și profesională a viitorilor candidați și au influențat decisiv atitudinea lor față de perspectiva unui nou job.

 

Organizarea a fost ireproșabilă, de la un capăt la altul, iar participanții s-au bucurat de spații special amenajate în care să își prezinte oferta (mochetă, panouri pentru afișaj, mese, spațiu de proiecție, tricouri și ecusoane personalizate). Tot organizatorii s-au îngrijit de atmosfera caldă în care vizitatorii și participanții s-au întâlnit, asigurând hrana și băutura celor prezenți.

 

„Mulțumim, DJST Covasna, pentru susținerea și finanțarea evenimentului, AJOFM Covasna pentru sprijin, prezență și informările făcute, Centrului Pentru Tineret Întorsura Buzăului pentru implicare și, nu în ultimul rând, antreprenorilor locali și nu numai, precum și meșteșugarilor, pentru participare și aportul adus bunei desfășurări a evenimentului.

Cu siguranță, acest eveniment trebuie să devină tradiție, piața muncii din Întorsura trebuie să se obișnuiască și cu astfel de evenimente, iar următoarele ediții vor fi superioare acestui început.”, adaugă organizatorii spre final.

 

 

Participarea la acest minunat eveniment își va lăsa urme adânci în amintirea și caracterizarea Întorsurii Buzăului. Desfășurat în sala festivă a Liceului Teoretic Mircea Eliade, am observat, încă de la intrare, voluntarii tineri care întâmpinau vizitatorii sub atenta direcționare a domnului profesor Silviu Popica. Pășind în sală, am văzut mai mult decât ne puteam aștepta. Am văzut zâmbete, persoane implicate, ordine, organizare, profesori dornici să ofere ajutorul, antreprenori ce își așteptau cu nerăbdare vitorii angajați, meșteșugari talentați care spuneau povestea creațiilor și a anilor de muncă.

 

Nu am putut rămâne, totuși, nepăsători la ușoara urmă de tristețe cauzată de prezența nu tocmai numeroasă a localnicilor care, în mod cert, ar fi trebuit să profite de această oportunitate rară. Dorim să precizăm într-o notă, poate, fin subiectivă: dacă nici aici nu a existat implicare, nu știm unde ar mai fi putut exista.

 

Le mulțumim, în numele tuturor, curajoșilor profesori care au îndrăznit să aducă ceva diferit în rândul întorsurenilor. Așteptăm cu drag următoarele ediții pe care suntem convinși că le veți dărui cu cel puțin tot la fel de mult devotament!

 

Sperăm ca acest eveniment să fie o nouă temelie în structura schimbării și, pentru a fi în ton cu situația actuală a întregii țări în ochii internauților, #sanefacembine.

 

Adelina GHERASIM

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail