Problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice, aflaţi în pericol de a-şi pierde identitatea, dar şi cei din Harghita şi Covasna, sau cei care trăiesc în diaspora, se vor afla pe agenda lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, eveniment ajuns la a XVII-a ediţie, care se va desfăşura începând de luni până sâmbătă, 17 august.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de organizatori, „manifestarea a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil parteneriat româno-român”, atât prin participarea unor conferenţiari importanţi şi a reprezentanţilor românilor din afara hotarelor şi din ţară cât şi prin tematica abordată.
Tema centrală a evenimentului este „România şi românii de pretutindeni, la un an (în primul an) de la Centenarul Marii Uniri”, printre subiectele abordate numărându-se „Republica Moldova în evoluţiile geopolitice din zonă şi interesul naţional românesc”, „Provocări privind păstrarea identităţii la românii din Ucraina. Jumătate de milion de români în pericol de asimilare. Poziţia României”, „Românii din Serbia între politicile de asimilare ale Serbiei şi promisiunile autorităţilor române”, „Drama românilor din Bulgaria. Ce face statul bulgar? Dar cel român?”, „Provocări şi priorităţi privind păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna şi Harghita. Acţiunea ‘Români pentru români’. Capcanele Codului Administrativ”.
De asemenea, se vor discuta şi teme cum ar fi problematica proprietăţii în România, demersurile pentru afirmarea identităţii româneşti a romano-catolicilor din Moldova, politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România sau războiul informaţional la frontiera NATO şi UE.
Programul va cuprinde şi lansări şi prezentări de cărţi, spectacol folcloric, expoziţie de icoane, dar şi participarea la Liturghia arhierească, săvârşită de PS Andrei, cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, de la Izvoru Mureşului.
La fel ca şi în anii precedenţi, la lucrări vor participa cursanţi din ţară şi de peste hotare, cum ar Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi din diaspora, reprezentanţi ai românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ai romano-catolicilor din Moldova, conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media.
Au fost invitaţi, ca şi la ediţiile precedente, înalţi demnitari ai statului român, miniştri, parlamentari reprezentând spectrul politic românesc.
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului este organizată de Centrul Cultural Topliţa, cu sprijinul Guvernului României, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Federaţia Organizaţiilor Româneşti din centrul şi sud-estul Europei şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.
***
Prefectul Harghitei: Este nevoie de elaborarea unei strategii naţionale pentru asigurarea dreptului constituţional la identitate naţională
Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a afirmat luni, la deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că este nevoie de elaborarea unei strategii naţionale pentru asigurarea dreptului constituţional la identitate naţională şi la exercitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor de naţionalitate română din localităţile în care aceştia sunt numeric minoritari, dar şi de elaborarea unei strategii de dezvoltare economică pentru zona Covasna-Harghita.
„Este în continuare nevoie de elaborarea unei strategii naţionale pentru asigurarea dreptului constituţional la identitate naţională şi a exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor de naţionalitate română din localităţile în care aceştia sunt numeric minoritari, dar şi de înfiinţarea unui departament pentru comunităţile româneşti minoritare numeric şi numirea unor consilieri care să monitorizeze situaţia acestor comunităţi şi să prezinte rapoarte periodice, ca bază de lucru pentru măsurile ce urmează să fie adoptate. Există în continuare necesitatea elaborării unei strategii de dezvoltare economică, prioritară pentru zona Covasna-Harghita, componenta economică fiind principala cale de estompare a asperităţilor interetnice, de eliminare a exodului populaţiei româneşti din zonă şi de reafluire a generaţiilor tinere spre locurile natale, dar şi acordarea de finanţare manifestărilor din cele două judeţe”, a declarat prefectul.
Acesta a punctat faptul că există probleme pe care românii din Harghita şi Covasna nu le pot rezolva singuri şi de aceea este nevoie de intervenţia statului.
„În ediţiile trecute s-a discutat mult ce greu e să fii român aici, pentru că în zonă nu există multe oportunităţi în ceea ce priveşte obţinerea unor locuri de muncă sau întărirea instituţiilor fundamentale. Într-adevăr, încă există probleme în toate instituţiile identitare ale noastre, fie că discutăm de şcoală, de biserică sau de ONG-uri care se confruntă cu lipsa finanţării şi sunt probleme pe care noi nu le putem rezolva prin forţe proprii şi este nevoie de intervenţia fermă a statului, care să găsească pârghii prin care să favorizeze aşezarea specialiştilor la noi în zonă, mă refer la tineri care merg să studieze în alte oraşe şi nu se mai întorc aici”, a spus Jean-Adrian Andrei.
El a ţinut să sublinieze că prefecţii din zonă îşi îndeplinesc atribuţiile de garanţi ai respectării legilor şi că toţi cei ce vor să creeze provocări „care pot avea consecinţe grave” trebuie să ştie că „nimeni nu este mai presus de lege”.
„După ultimele acţiuni, care au ieşit mult din sfera legală, este foarte clar că mesajul nostru, al participanţilor la această Universitate şi nu numai, trebuie să fie unul de unitate, unul de sprijin din partea instituţiilor centrale în păstrarea identităţii noastre şi unul de apel la finanţarea acestei zone, a proiectelor economice, culturale, educaţionale, tradiţionale ale comunităţii din această parte de ţară, care pot aduce un beneficiu pe termen mediu şi lung în demersurile comunităţii româneşti”, a mai spus prefectul Harghitei.
Cea dea XVII-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, supranumită şi „universitatea românilor de pretutindeni”, are ca temă centrală „România şi românii de pretutindeni, la un an de la Centenarul Marii Uniri”, timp de mai multe zile urmând să se discute despre problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice, dar şi cei din Harghita şi Covasna sau din diaspora.
***
Sandra Pralong la Izvoru Mureşului: Aveţi toate drepturile ca statul român să fie mai atent cu nevoile dumneavoastră
Sandra Pralong, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, le-a transmis românilor din afara graniţelor, prezenţi luni la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, „salutul şi preţuirea preşedintelui României”, subliniind că statul român trebuie să fie mai atent cu nevoile pe care le au în ţările în care trăiesc.
„Sunt extrem de emoţionată să vă văd atât de numeroşi aici şi să vă văd revenind pe unii dintre dumneavoastră, purtând România cu dumneavoastră acolo unde sunteţi. Pentru că România şi românitatea, cultura, tradiţia, credinţa trăiesc prin dumneavoastră. Am numărat, cu un amic istoric, de câte ori s-au schimbat graniţele României de la înfiinţarea statului român: de nu mai puţin de şapte ori, de şapte ori frontiera României s-a dus înainte şi înapoi în Basarabia, în Bucovina, în Ungaria, în Bulgaria. Faptul că, după atâţia ani, dăinuie românitatea acolo unde trăiţi dumneavoastră este absolut excepţional, de recunoscut şi de înclinat în faţa acestei perenităţi pe care o duceţi”, a spus Sandra Pralong.
Ea a punctat faptul că efortul depus de românii din afara graniţelor, individual sau la nivel de asociaţii, nu este suficient şi că „într-o ţară normală” instituţiile statului ar putea face mult mai mult ca să susţină aceste eforturi de păstrare a identităţii.
„E nevoie de instrumente de monitorizare şi de evaluare a progresului pe care îl facem an de an. Pe mine mă doare, sincer, că vin a doua oară aici şi văd pe agendă chestiuni care s-au mai discutat, aceleaşi chestiuni şi pare că statul român bate pasul pe loc şi vă invit în continuare, în rezoluţiile pe care le adoptă Universitatea de Vară, să fim cât se poate de concreţi în a cere autorităţilor dare de seamă despre ce au făcut, despre situaţia din Voivodina, din Valea Timocului, Basarabia, Ungaria, despre şcoli, biserici, învăţământul în limba română, care sunt atât de importante”, a spus consilierul prezidenţial.
Sandra Pralong a adăugat că este esenţial ca statul să sprijine eforturile românilor din afara graniţelor, care trebuie să fie mai exigenţi în relaţia cu statul român.
„Să te poţi ruga în limba ta, să poţi învăţa în limba ta, să simţi că statul îţi este aproape şi nu te încurcă, aşa cum o face de multe ori statul român este esenţial şi depinde nu doar de bunăvoinţa autorităţilor, ci depinde, deopotrivă, de exigenţa cetăţenilor. Aveţi toate drepturile ca statul român să fie mai atent cu nevoile dumneavoastră şi mai ales să preţuiască faptul că în continuare, individual, în asociaţii, în grupuri, ajutaţi România să dăinuie acolo unde sunt români. Emil Cioran spunea. ‘Nu trăim într-o ţară, ci trăim într-o limbă’ şi faptul că trăiţi româneşte, înseamnă că România, ţară înconjurată de români, este mult mai mare şi mai frumoasă şi mai bogată prin domniile voastre”, a conchis ea.
Prezent la deschiderea oficială a lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna, a opinat că Guvernul României şi Preşedinţia trebuie „să-şi dea mâna” pentru a veni în sprijinul românilor din afara graniţelor, dar şi a celor din Harghita şi Covasna.
„Cred că după 100 de ani în care ne-am dat seama că unirea face puterea şi numai uniţi putem să rezolvăm problemele acestui neam, cred că a sosit aşadar momentul să ne dăm seama de acest lucru, să fim uniţi pentru ca tocmai ceea ce ne dorim să putem duce la bun sfârşit şi să putem face concret ceva pentru românii noştri din diaspora, cel puţin să facem ceea fac alte popoare pentru minorităţile lor”, a arătat Alexandru Pugna.
Acesta a precizat că Guvernul României a încercat şi caută soluţii pentru a rezolva problemele românilor din afara graniţelor şi a amintit că, începând din acest an, printr-o ordonanţă de Guvern, s-a hotărât alocarea, în fiecare an, a sumei de 4 milioane de euro bisericilor din diaspora, „pentru a veni în sprijinul comunităţilor româneşti şi pentru a spijini aceste demersuri de încercare a păstrării identităţii noastre naţionale în comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării”.
La deschiderea Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au mai luat cuvântul episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene şi a organizatorilor.
AGERPRES