Întorsurenii se pot bucura de o nouă expoziție pe sufletul românilor: s-au adus, la Biblioteca Orășenească Întorsura Buzăului, obiecte vechi din gospodăriile strămoșilor noștri.

 

Deși biblioteca nu beneficiază de suficiente fonduri pentru a-și desfășura activitatea cum se cuvine, doamnele bibliotecare lucrează cu drag în instituție și aleg să atragă publicul prin mijloace care de care mai creative. Exemplul din această perioadă este expoziția găzduită în spațiul bibliotecii, în vechea clădire a BCR-ului, la parter.

 

De dorul șezătorilor…

 

Numele de șezătoare a fost strategic ales și are o însemnătate puternică pentru istoria poporului român. Șezătoarea era o adunare restrânsă ce avea loc la sate, in serile de iarnă, la care participanții lucrau, petreceau, spuneau glume, povești sau ghicitori.

 

Exponatele rare și darul strămoșescObiectele rare și cu o valoare istorică deosebită au fost puse la dispoziție de către doamna doctor Daniela Sandu, apoi, expuse cu migală de doamnele bibliotecare Eugenia Blegu și Manuela Găitan. Printre acestea, se numără: pieptene pentru scărmănat lâna sau cânepa, cu dinți metalici, dar și alte instrumente cu care străbunicile noastre creau neprețuitele veșminte românești, regăsite acum doar în cărțile despre etnografie și folclor, foarfecă de tuns covoarele, folosită pentru tăierea surplusului, la finisaj,paletă din lemn folosită la scos pâinea din cuptor, lampă de minerit cu carbid și proiector pentru lumină din bronz, jucării pentru copii, tabacheră fragilă din lemn și multe altele.

 

Biblioteca Orășenească – adevăratul muzeu al Întorsurii!

 

Întrucât Întorsura Buzăului nu are încă un muzeu al ei, se poate spune că biblioteca îi ține locul. Acest lucru se datorează numeroaselor lansări de carte, expoziții și vernisaje pe care le-a susținut de-a lungul anilor. Mai multe vor urma, iar angajatele speră ca, după reabilitarea clădirii, un număr cât mai mare de cititori și iubitori ai culturii să le calce pragul.

Din motive administrative, șezătoarea se va întinde pe o perioadă nedeterminată de timp.

Vă așteptăm cu drag la expoziție și promitem că merită să faceți un drum până la bibliotecă.

Împrumuți o carte, admiri obiectele de colecție din gospodăriile strămoșilor noștri, pleci cu mult mai împlinit.

 

Readucem cultura în Întorsura, în Covasna, în România!

 

Adelina GHERASIM

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail