Tineri din șapte localități au participat săptămâna trecută, la cea de-a V-a ediție a taberei interetnice de teatru, Osonointeretnic#2019 – organizată de Teatrul Independent Osonó, prin Asociația Bolyongó Szinházi Egyesȕlet / Asociația Teatrală Hoinarul, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din municipiu. Evenimentul a fost și în acest an unul reușit, oferind participanților experiențe de neuitat, după cum aceștia au mărturisit.
Tabăra s-a desfășurat între 15-19 iulie, ediția din acest an reunind tineri români şi maghiari din Galați, Timișoara, Cluj -Napoca, Târgu Mureş, Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe. Proiectul a fost co-finanțat de către DRI/Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României.
Teatrul şi jocul în sine le-au oferit tinerilor participanţi elementele necesare pentru a descoperi bucuria de a fi şi a lucra împreună, în căutarea căilor prin care se poate evita căderea în capcana generalizărilor şi a clişeelor.
„Scopul taberei este de a promova formule inovatoare de educație interculturală, care să deschidă tinerilor români și maghiari oportunitatea de a se confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de conviețuirea interetnică și de asemenea de a facilita comunicarea între persoane cu identități etnice și culturale diferite, prin metode teatrale.”- au transmis organizatorii.
Atelierele au fost conduse de regizorul Fazakas Misi, conducător al Teatrului „Osonó”, şi de Iustinian Turcu, actor al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, câștigător al Premiului UNITER pentru debut, în anul 2017. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara o dedicau repetiţiei scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a taberei.
Evenimentul a fost unul foarte reușit, după cum reiese din declarațiile participanților. De exemplu, Tamara, o tânără din Cluj- Napoca a afirmat că tabăra a însemnat „o experiență de neuitat.”
„M-am bucurat de lucruri simple. Am plâns, am râs, am simțit ca un copil, m-am exteriorizat si m-am deschis în fața unor persoane incredibile, care la rândul lor au fost sincere și am reușit să descopăr niște oameni puternici, pasionaţi. M-am atașat de fiecare în parte și le mulțumesc tuturor pentru sprijinul și sfaturile oferite. Oamenii aceștia mă inspiră și când îi privesc simt speranța și prind curaj spre a-mi urma drumul și a-mi depăși limitele.” – a spus Tamara.
Dorottya, din Târgu Mureș a declarat că: „Tabăra Interetnică de teatru este un adevărat spațiu de întâlnire. Ne-a oferit motive ca noi, indiferent de naționalitate, să ne bucurăm împreună de pasiunea pentru teatru, prin comunicare şi prin efortul de a ne înţelege pe noi înşine și pe alții. În cele cinci zile, lumea de afară parcă a încetat să mai existe, parcă numai noi trăiam şi simţeam pulsul prezentului.”
Patrick, din Timișoara a mărturisit: „Am venit în Tabăra interetnica de teatru cu așteptări destul de mari, deoarece știam că urmează să lucrez cu doi profesioniști din domeniul artelor spectacolului. Pot spune că workshopurile (atelierele –n.r) s-au ridicat chiar peste așteptările mele, învățând lucruri noi și dezvoltând capacitați foarte importante pentru un actor. Am lucrat foarte intens și eficient, investind multă energie, dar totodată primind înapoi multă energie pozitivă. Pe lângă asta, am legat și prietenii și am creat relaţii cu oameni noi și diferiți, lucru care nu poate decât să mă bucure. A fost o experiență minunată pe care aș repeta-o oricând!”
Zselyke, din Sfântu Gheorghe, a declarat că: „A fost o tabără plină cu experiențe. Am putut să ne cunoaștem atât pe noi înșine cât și pe alții. Cele cinci zile m-au îmbogăţit sufleteşte. Foarte multe idei și sentimente s- au născut în mine, în ceea ce privește viața mea și ce înseamnă a profesa în teatru. S-au legat prietenii şi s-au deschis relaţii frumoase, indiferent de originile noastre etnice, şi am avut parte de workshopuri formidabile.”
Ana- Maria, o tânără participantă din Galați, a declarat: „Cei patru pereți ai sălii de teatru au fost a doua noastră casă pe parcursul celor 5 zile ale taberei. Am râs, dar am și plâns. Am legat prietenii, am cunoscut oameni noi, am învățat lucruri folositoare și ne-am distrat. Sigur voi mai repeta aceasta experiență, deoarece m-am simțit minunat. M-am deschis în fața lor, iar ei m-au acceptat și iubit așa cum sunt.”
Tabăra este organizată an de an, bucurându-se de participanți din toate colțurile țării. „Osonó” derulează deseori astfel de evenimente. Atelierele de teatru și de dezvoltare personală susținută de echipă sunt apreciate nu doar în țară, ci și în străinătate.
„Osonó” este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.
„Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei „Osonó” sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.”- a precizat Fazakas Misi.
Ana Ciorici COSTACHE