Înscrierile la facultate sunt în plină desfășurare. Universitatea „Babeș Bolyai” – Extensia Sfântu Gheorghe scoate la concurs locuri la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) – la studii de licență și master, dar și la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – la studii de licență.
Înscrierea se va realiza în două etape – prima fiind în perioada 16-19 și între 16-20 iulie, iar a doua, în toamnă, începând din 11 septembrie.
Înscrieri la FSEGA
La Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) – Departamentul „Administrarea Afacerilor”, pentru ciclul de licență se realizează admitere la specializarea „Economia comerțului, turismului și serviciilor” (ECTS), perioada de înscriere fiind cuprinsă între 16 și 20 iulie.
În ceea ce privește admiterea la ciclul de licență al acestei facultăți, calendarul arată că în 21 iulie se va comunica lista cu candidații înscriși, iar în 22 iulie se vor comunica rezultatele, după distribuirea locurilor. Confirmarea locurilor se va realiza între 23-25 iulie, în 25 iulie vor fi făcute redistribuiri, rezultatele finale fiind comunicate în 31 iulie.
Actele și elementele necesare înscrierii la studii de licență, ce vor trebui așezate într-un dosar plic, cu o folie îndosariabilă, sunt: diploma de bacalaureat (sau echivalentă) în original; foaia matricolă în original; certificatul de naştere în original; certificatul de căsătorie în original (unde este cazul schimbării de nume); adeverinţă medicală tip, eliberată de medicul de familie; 3 (patru) fotografii tip buletin de identitate (3×4), color, mat; copie xerox a C.I./B.I.; diploma de licenţă sau o diplomă recunoscută de M.E.C. ca fiind echivalentă cu prima, precum şi diploma de bacalaureat pentru licenţiaţii care doresc să urmeze o a doua facultate; acte doveditoare, conform instrucţiunilor, pentru acei candidaţi care solicită scutirea platei taxei de înscriere (150 lei) la concursul de admitere.
Angajaţii şi copiii angajaţilor Universităţii Babeş-Bolyai, ai Bibliotecii Centrale Universitare, Grădinii Botanice şi ai restaurantelor şi cafeteriilor Universităţii, precum şi copiii personalului didactic şi didactic auxiliar în activitate sau pensionari din instituţiile de învăţământ universitar şi preuniversitar, sunt scutiţi de la plata taxei de înscriere. Candidaţii orfani de ambii părinţi şi tinerii proveniţi din centrele de plasament sunt scutiţi de la plata taxei de admitere – se precizează pe site-ul Universității.
În vederea înscrierii, dosarul va cuprinde și un eseu motivaţional (în format listat) scris, datat şi semnat de candidat. Acesta va fi depus la momentul înscrierii, care va primi calificativul admis/respins; eseul motivaţional constituie proba de admitere – se mai arată pe site.
Pentru programul de licență la specializarea Economia comerțului, turismului și serviciilor” (ECTS), limba română, la Sfântu Gheorghe, sunt alocate 12 locuri la buget, un loc la buget pentru candidații proveniți de la licee din mediul rural și 37 de locuri la taxă, deci, un total de 50 de locuri (buget+taxă).
La aceeași specializare, cu predare în limba maghiară, sunt alocate tot 12 locuri la buget, plus unul pentru candidații provenind de la licee din mediul rural, și 37 de locuri la taxă, deci un total de 50 de locuri.
Și la Economia firmei au fost alocate locuri – în limba maghiară.
Pentru înscrierea la masterat, admiterea se organizează pentru specializarea Managementul Dezvoltării Afacerilor (MDA), durata 2 ani, forma de învăţământ zi, linia română. Candidații vor depune dosarele de înscriere, dar vor susține și un examen scris, media la examenul de licență reprezentând 50%, iar nota la proba scrisă, la disciplina „management”- tot 50%.
Pentru ciclul de masterat la această facultate, sunt alocate 50 de locuri, dintre care 29 la buget și 21 la taxă.
Dosarul de înscriere va cuprinde: un dosar plic în care se vor prezenta actele necesare pentru înscriere diploma de licenţă sau adeverinţă tip, din care rezultă că a promovat examenul licenţă, în original; foaia matricolă, nivel licenţă, în original; diploma de bacalaureat (sau echivalentă) în original; certificatul de naştere în original; certificatul de căsătorie în copie simplă (unde este cazul schimbării de nume); adeverinţă medicală tip, eliberată de medicul de familie; 3 (patru) fotografii tip buletin de identitate (3×4), color, mat; copie simplă a cărții de identitate; certificat de competenţă lingvistică, în original şi copie, eliberat de Centrul Lingua, pentru a face dovada cunoaşterea limbilor de circulaţie internaţională, prevăzute în planurile de învăţământ ale specializării pe care candidaţii intenţionează să o urmeze – se arată pe site-ul Universității.
Candidații care vor solicita scutirea de la plata taxei de înscriere, conform instrucțiunilor, vor prezenta acte doveditoare în acest sens. Angajaţii şi copiii angajaţilor Universităţii Babeş-Bolyai, ai Bibliotecii Centrale Universitare, Grădinii Botanice şi ai restaurantelor şi cafeteriilor Universităţii, precum şi copiii personalului didactic și didactic auxiliar în activitate sau pensionari din instituțiile de învățământ universitar și preuniversitar, sunt scutiţi de la plata taxei de înscriere. Candidații orfani de ambii părinți și tinerii proveniți din centrele de plasament sunt scutiți de la plata taxei de admitere – au transmis reprezentanții Universității.
Între 16-19 iulie se realizează înscrierea candidaților, la sediul facultății. În 19 iulie se va comunica lista candidaților înscriși, în 22 iulie se va susține proba de admitere (examenul scris) și tot în 22 iulie se vor comunica rezultatele la proba de admitere. În 24 iulie se vor comunica rezultatele după distribuirea locurilor, confirmarea locurilor urmând să se facă între 25 și 27 iulie, iar comunicarea rezultatelor finale, în 31 iulie.
Admitere la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC)
În ceea ce privește Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, înscrieri se fac la ciclul de licență – administrație publică, la departamentul „administrație – management public”, în perioada 16-20 iulie, de la ora 9.00, se arată pe http://sfantugheorghe.extensii.ubbcluj.ro/fspacsfgh/index.php.
Durata studiilor va fi de 6 semestre (3 ani), iar predarea se va face în limba română.
În vederea înscrierii sunt necesare următoarele documente: fişa de înscriere (care se completează la înscriere), o scrisoare de motivaţie (modelul putând fi descărcat de pe site-ul facultății), certificat de naştere (copie legalizată), cartea de identitate (original şi fotocopie), diploma de bacalaureat (original şi fotocopie), foaie matricolă din clasele liceale (original), adeverinţă medicală de la medicul de familie (original), 3 fotografii tip buletin (3×4 cm), acte care dovedesc plata taxelor de admitere (ordin de plată sau mandat poștal), acte ce dovedesc scutirile de la plata taxelor de procesare / înscriere (unde este cazul).
Examenul de admitere se realizează baza unei scrisori de motivaţie care se depune la înscriere, notată cu calificativul „Admis pentru etapa a II-a a selecţiei”/„Respins”. Doar candidaţii declaraţi ADMIŞI la etapa I a selecţiei, pe baza evaluării scrisorii de motivaţie, vor trece în etapa următoare de admitere. În etapa a doua, candidaţii care au trecut de etapa I (eliminatorie) vor fi repartizaţi pe locuri bugetate, pe locuri în regim cu taxă sau vor apărea pe lista de aşteptare sau pe cea de respinşi, în funcţie de media examenului de bacalaureat şi de opţiunile exprimate în fişa de înscriere.
În caz de medii egale la examenul de bacalaureat, departajarea se va face după următoarele criterii:
- Nota obţinută la disciplina Limba şi literatura română – proba scrisă de la examenul de bacalaureat
- Pentru candidaţii care au studiat în limba maghiară sau germană ca şi limbă maternă (şi se înscriu la linia de studiu maghiară sau germană): nota obţinută la disciplina Limba şi literatura maternă.
- Cea mai mare notă la o probă scrisă de la examenul de bacalaureat – excepţie Limba şi literatura română/maternă.
- A doua cea mai mare notă la o probă scrisă de la examenul de bacalaureat – excepţie Limba şi literatura română/maternă.
- Test de departajare; în situaţii excepţionale, dacă pe baza criteriilor de departajare mai sus menţionate nu s-a putut realiza departajarea. – se arată pe site-ul facultății.
Înscrierea candidaţilor se va realiza între 16-20 iulie, rezultatele iniţiale se vor anunța în 22 iulie, contestaţii, observaţii se vor putea face între 23-24 iulie, confirmarea ocupării locului – între 23-25 iulie, rezultate finale – între 31 iulie.
UBB – Sfântu Gheorghe cuprinde și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului – specializarea „Știința mediului”. Detalii despre admiterea la această facultate pot fi obținute accesând: http://sfantugheorghe.extensii.ubbcluj.ro/fsimsfgh/data/felveteli.php.
Alte informații despre admiterea la UBB- Sfântu Gheorghe, pe specializări, pot fi aflate accesând site-ul: http://sfantugheorghe.extensii.ubbcluj.ro/, dar și la sediul Universității – din str.Stadionului Nr.14 RO-520050, Sfântu Gheorghe.
Ana Ciorici COSTACHE