O echipă compusă din artiști de circ și profesori de teatru, din Finlanda, se află zilele acestea în Araci (din comuna covăsneană Vâlcele), pentru a susține o tabără și ateliere de circ, pentru copiii din sat. Tabăra este la prima ediție, iar activitățile acesteia sunt gratuite, scopul fiind de a le întări participanților încrederea în forțele proprii, de a le oferi un mediu de a-și descoperi noi talente, de a-și dezvolta diverse abilități și de a descoperi noi orizonturi.
Tabăra a început luni, 15 iulie, la Căminul Cultural Araci, și se va desfășura pe parcursul întregii săptămâni, fiind organizată de un grup de artiști de circ și profesori de teatru, din Finlanda. Echipa, cunoscută în mediul online sub genericul „Sirkuskiertue Romaniaan – Circus tour to Romania”, este compusă din tineri inimoși și devotați artei, și nu se află pentru prima oară pe aceste meleaguri. De aproape patru ani, colindă lumea și încearcă să promoveze frumusețea circului, în comunități în care arta spectacolului nu a prea fost experimentată, și tot de atunci au început să vină în România, astfel că, acum, aici, și în special în Transilvania, se simt „acasă”.
„Am călătorit în România pentru prima dată, ca grup independent de artiști de circ, în vara anului 2016. Am ajuns în zone rurale sărace, unde circul sau orice alte arte ale spectacolului nu au fost vreodată experimentate de oamenii locului. Am fost bineveniți peste tot pe unde am mers, iar localnicii și-au arătat vestita ospitalitate românească de fiecare dată. Ceea ce a fost de-a dreptul uimitor e bucuria pe care vizita noastră a adus-o oamenilor, în special copiilor, și faptul că, pentru acel scurt timp, am simțit pur și simplu că aparținem acelei comunității.Am continuat turneele în România și în vara anului 2017 și în 2018. În tot acest timp, am ajuns să cunoaștem cultura locală și am întâlnit mii de oameni din întreaga țară. Și, am ajuns la concluzia că vrem să contribuim la dezvoltarea culturală prin cooperarea dintre popoarele noastre.Aceste turnee ne-au învățat multe, și prin ele am dovedit că acest tip de activitate este nu doar posibilă, ci și foarte bine primită. De asemenea, am implicat în activitățile noastre mulți oameni la nivel local, atât ca participanți, cât și ca ajutoare pe partea de logistică. Acum doi ani, ne-a venit ideea de a înființa o școală permanentă de circ și de artă în România. Și nu renunțăm la acest gând.”- au transmis membrii grupului.
„Fiecare copil trebuie să aibă dreptul să creadă în viitorul său!”
Și-au propus ca, prin activitatea lor, să ofere copiilor participanți noi orizonturi, noi perspective asupra vieții; să îi determine pe aceștia să își dorească să se dezvolte, să își descopere noi talente, să se simtă apreciați, să capete încredere în forțele proprii.
„Copiii, din Finlanda, din România sau din alte țări, sunt la fel și ar trebui să depunem eforturi pentru a le oferi cât mai multe șanse micuților, tinerei generații. ”- a spus Pekka, unul dintre membrii grupului. Circul este o valoroasă pârghie în acest sens, întrucât circul nu înseamnă doar demonstrații spectaculoase, ci este o activitate care te responsabilizează, este o valoroasă pârghie spre a te dezvolta, spre a învăța cum funcționează mintea și trupul tău, spre a învăța cum să treci peste eșec și cum să înveți din eșec; un spațiu în care fiecare își poate găsi locul și talentul.
Echipa de artiști finlandezi se ghidează după următoarele obiective: acela că fiecare copil trebuie să aibă dreptul de a învăța lucruri noi și interesante, indiferent de etnie sau venitul familiei; acela că fiecare copil trebuie să aibă dreptul să creadă în viitorul său, scopul echipei fiind de a le transmite copiilor cât sunt de importanți și că pot învăța orice. Nu în ultimul rând, se dorește încurajarea artiștilor îndrăzneți și curajoși din Europa să-și asume un rol activ în apărarea celor mai puțini norocoși de oriunde ar fi, indiferent de granițe.
Activitățile susținute în acest sens de tinerii finlandezi au fost mereu bine primite. De aceea, în premieră, în acest an, s-a dorit extinderea acestora, prin organizarea unei tabere de circ, iar satul Araci este gazdă și de această dată, prin implicarea și deschiderea autorităților locale, conducerii școlii și oamenilor locului.
„În acest an, am ales să îmbogățim activitățile noastre specifice turneului de circ și organizăm, timp de o săptămână, o tabără de circ pentru copii, pe trei grupuri de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani și 13-18 ani. Pe durata acestei săptămâni, îi vom învăța pe copii activități specifice circului, dar ne vom și juca. Astfel, vom crea o puternică legătură cu cei mici și vom fi și foarte vizibili în comunitate. Scopul lecțiilor de circ este de a întări încrederea copiilor în ei înșiși, în abilitățile lor și de a le dezvolta capacitatea de învățare. De asemenea, copii ce provin din medii diferite vor învăța să lucreze împreună și vor forma un grup compact, puternic. Și toate acestea prin intermediul unor activități super-distractive, ce le vor oferi o vară de neuitat!Avem în echipa noastră trei profesori de circ și doi profesori de teatru din Finlanda. Doi-trei tineri voluntari români vor participa la activități și, de asemenea, vor fi și traducători. În acest an, am implicat și o organizație românească de circ – <<Alandala Circus>>, care va desfășura activități cu cei mici într-una din zile. Cu siguranță vom discuta cu ei și eventuale modalități de colaborare pe viitor. Principalul nostru susținător, Asociația OvidiuRo, va fi alături de noi și în această vară. Datorită Asociației am putut să ajungem cu spectacolele noastre în unele dintre cele mai defavorizate și marginalizate comunități din România. (…) Araci este o comunitate în care am fost de fiecare dată când am venit în România, iar satul și oamenii ne sunt foarte familiari. Szilard Dullo, directorul școlii, ne-a ajutat și ne-a îndrumat de fiecare dată și la fel va face și în acest an. Poziția geografică a comunei Araci este ideală, pentru că se află chiar lângă granița cu Transilvania. Astfel, combină trei dintre naționalitățile existente în România – românii, maghiarii și romii. De aceea, considerăm că acesta este un loc foarte bun pentru a da naștere unei experiențe unificatoare prin circ, artă și cultură.”- au transmis reprezentanții grupului din Finlanda.
Tabăra se va încheia duminică, printr-un spectacol pe care copiii care au participat la ateliere îl vor susține pe scena Căminului Cultural Araci, în fața părinților și celor dragi, spectacol în cadrul cărora vor prezenta tot ceea ce au învățat și în cadrul cărora, cu siguranță, vor avea cel mai important rol și…vor străluci.
Printre sponsorii activităților organizate de echipa de artiști finlandezi, până acum, se numără Fundația Culturală Finlandeză, Centrul de promovare a artelor din Finlanda, Ambasada Finlandeză la București, SOS Satele copiilor, MagiCAMP, cărora li se alătură și un grup mare de persoane care au contribuit la campania de strângere de fonduri – Mesenaatti.me (strângere de fonduri ce a făcut posibilă derularea turneelor).
Detalii pot fi aflate de pe pagina echipei – Sirkuskiertue Romaniaan – Circus tour to Romania.
Ana Ciorici COSTACHE
Foto:Sirkuskiertue Romaniaan – Circus tour to Romania