Teatrul Independent  „Osonó din Sfântu Gheorghe și-a prezentat  bilanțul la finalul stagiunii 2019-2019, stagiune ce a însumat 52 de reprezentații în fața a 3200 de spectatori din cinci țări; 46 dezbateri cu spectatorii, 5 tabere de creație, două festivaluri de teatru, 16 ateliere de teatru și de dezvoltare personală și numeroase cursuri, pentru persoane din diverse colțuri ale lumii, demonstrând că arta nu are granițe.

 

„În stagiunea care tocmai s-a încheiat, Trupa <<Osonó>> a făcut ceea ce face de ani buni, diferă doar cifrele, care de data aceasta sunt : trei spectacole în repertoriu, cu care au fost susţinute 52 reprezentaţii, în fața a 3200 de spectatori din cinci țări; 46 dezbateri cu spectatorii, 5 tabere de creație; Trupa a organizat două festivaluri de teatru, 16 ateliere și numeroase cursuri. În total, Trupa <<Osonó>> a organizat evenimente pentru 8.252 de participanți. Aşadar, şi în această stagiune, Teatrul Independent <<Osonó>> a confirmat că activitatea sa poate fi definită prin câteva cuvinte cheie: teatru, educaţie și proiecte sociale.”- a declarat, ieri, managerul trupei „Osonó”, regizorul Fazakas Misi.

 

Potrivit acestuia, în stagiunea recent încheiată, trupa a continuat realizarea proiectelor importante la Budapesta. Spectacolul de teatru documentar „Chipul din oglinda apei”-  un spectacol prin care Trupa „Osonó” a experimentat formula de teatru documentar, pe urmele problemelor copiilor singuratici, ale părinţilor neajutoraţi şi ale tinerilor vulnerabili-  a atins cifra de 560 reprezentații, fiind jucat în numeroase teatre și școli din Ungaria, dar şi în câteva turnee prin localităţi din România, Serbia și Croația. Un proiect important a fost turneul cu acest spectacol în judeţul Satu Mare – prin localităţi unde, de zeci de ani, nu mai trecuse nicio trupă de teatru, a precizat Fazakas Misi.

Alte turnee au fost cu spectacolul „Orb de mină”.

Cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României, spectacolul „Orb de mină”, coproducţie Teatrul „Andrei Mureșanu”-„Osonó”, a avut un turneu în cinci orașe ardelenești: Târgu Mureș, Cluj Napoca, Satu Mare și Timișoara- a amintit managerul „Osono”.

A continuat cu succes programul „Teatru în săli de clasă”

Și în această stagiune, programul „Teatru în săli de clasă”, inițiat cu ani în urmă, a continuat cu succes, producţia „Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez”, care a avut premiera în urmă cu 4 ani, în regia lui Fazakas Misi, fiind o componentă importantă a Programului „Osonó” – „Teatru în săli de clasă”. Recent, acest spectacol a avut reprezentația cu numărul 125. Cu ajutorul Administrației Fondului Cultural Național, spectacolul a avut turnee în Germania, iar în România a fost jucat în 20 de orașe.

Trupa a derulat numeroase alte proiecte cu și pentru tineri, dar nu numai.

„Dintre proiectele social-educative, de artă implicativă, merită amintit <<Ecoul din colț>>– un program complex, sprijinit de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Harghita, prin implicarea lor în activităţi de creaţie şi comunicare, pe care le includ / conţin 3 arte: Teatru, Film și Fotografie. Sub coordonarea Echipei Proiectului, tinerii s-au implicat în derularea unor activităţi şi evenimente culturale, precum expoziții de artă fotografică, spectacole de teatru şi procesul de realizare a unui film documentar.”- a declarat Fazakas Misi.

Acesta a amintit că „Osonó – care în stagiunea trecută a primit titlul de „Registered Talentpoint” și de „European Talentpoint”, cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi – a organizat numeroase excursii de studiu și cursuri pentru elevii din clasele de actorie ale Liceului de Arte „Plugor Sándor”.

Cursuri, proiecte, festivaluri

Au continuat și proiectele derulate în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. Printre acestea, proiectele vizând cursurile începute în urmă cu patru ani, pentru dascăli și pentru conducători de trupe de teatru. Sub coordonarea lui Fazakas Misi, Mucha Oszkár și a specialistului în pedagogie teatrală Prezsmer Boglárka, au avut loc o serie de cursuri și ateliere, în mai multe etape, pentru educatori, profesori și conducători de trupe de teatru de amatori. Proiectul va continua și în stagiunea următoare, cu implicarea unor noi participanți, a precizat Fazakas Misi.

Tot în recent încheiata stagiune, Trupa a organizat ediţia cu numărul 5 a Festivalului de Teatru pentru Trupe Amatoare, cu scopul de a întări relaţiile „Osonó” cu trupe din zonă şi din ţară.

Totodată, în parteneriat cu Casa Maghiarilor, Teatrul Independent „Osonó” a organizat la Budapesta un Festival Internațional de Teatru pentru Elevi, la care au participa trupe din România, Serbia, Croația, Slovacia și Ungaria. Festivalul a avut drept scop deschiderea unui spaţiu de întâlnire şi dialog pentru tinerii pasionaţi de teatru din diverse ţări, iar această primă ediţie a reunit 7 trupe, care, pe lângă şansa de a-şi prezenta cele mai bune spectacole publicului din Budapesta, au trecut printr-un util schimb de experienţă.

 

Tabere pentru tineri, pe perioada verii

Pe parcursul acestei veri, Teatrul Independent „Osonó”, care își autofinanțează activitatea, va organiza mai multe tabere de teatru, printre care, între 15-19 iulie, Tabăra Interetnică de Teatru, cu participarea unor tineri români și maghiari.

 

Tabăra, ce va ajunge la a V-a ediție, va avea loc la Sfântu Gheorghe, având același scop fixat cu ani în urmă: de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltarea a personalităţii, au transmis organizatorii.

Evenimentul este destinat tinerilor maghiari şi români, pasionaţi de teatru şi care au vârsta peste 14 ani.

Atelierele vor fi conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului „Osonó”, şi de Iustinian Turcu, actor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, câștigătorul premiului UNITER pentru debut. Pe lângă atelierele teatrale, participanții își vor începe fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara vor repeta scenele pe care le vor prezenta în ultima zi a taberei.

 

„Osonó” este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.

„Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei „Osonó” sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.”- a precizat Fazakas Misi.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail