De mai bine de un deceniu, pasarela pietonală de fier de peste râul Olt, care duce spre platforma industrială de pe str. Păiş David, aşteaptă să fie reparat. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că deocamdată podul nu poate fi reparat şi nici măcar demolat, pentru că nu se află în proprietatea primăriei.

Chiar dacă au trecut  mulţi ani de când podul de fier care facilita accesul către locurile de muncă a mii de angajaţi ai fostelor societăţi IAME, IMASA, CONFOLUX, s-a surpat, autorităţile locale nu au făcut, nici până acum, demersurile necesare pentru a-l reabilita. De-a lungul timpului, autorităţile locale s-au mulţumit  doar cu restricţionarea accesului  pe acest pod. Localnicii însă,  nu au stat prea mult pe gânduri, şi, din cauza ocolului pe care trebuiau să-l facă, au deblocat podul,  iar de atunci, curajoşi şi cu mare băgare de seamă, continuă să circule pe pasarela ce stă să se prăbuşească.

„Hop” juridic

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, ne-a spus că, din păcate, situaţia juridică a acestui pod nu a fost clarificată, până în prezent. „Nefiind în proprietatea primăriei Sfântu  Gheorghe, noi nu am putut investi bani pentru repararea acestuia. La ora actuală podul este în proprietatea fostului patron al  IMASA, căruia i-am solicitat ori să-l renoveze, ori să-l demoleze. Ştiu că repararea acestui pod reprezintă o necesitate pentru mulţi dintre localnici, de aceea am şi stabilit că vom reanaliza situaţia şi vom încerca din nou să intrăm în posesia acelui pod”, a declarat  primarul.

„Podul este un bun al comunităţii”

Directorul Subansamble Auto SA Sfântu Gheorghe (societate care s-a desprins din fosta IMASA), Ioan Maniga, ne-a declarat că podul este un bun  al comunităţii, pe acolo trec oameni de la toate societăţile din zonă. Ca atare, primăria trebuie să găsească o soluţie.

„Noi am cedat podul în 2010, avem chiar şi hârtiile scrise. Să facă dânsul (primarul) ce doreşte cu podul, pentru că acesta este de interes public, un bun al comunităţii din Sfântu  Gheorghe şi nu  aparţine societăţii. Noi, dacă  dorim ca să îl demolăm, discut cu ei de la Remat sau de la altă societate de profil… şi nu rămâne nimic acolo. Însă, considerăm că ar fi bună şi o cale de acces pentru zona industrială”, a declarat Ioan Maniga.

Ţinta hoţilor de deşeuri de fier

Pasarela de fier a trezit în schimb interesul unor „întrepinzători”. Nu mai departe de începutul lunii februarie a.c. vă relatam faptul că, un tânăr din Sfântu Gheorghe a fost prins în flagrant, de către poliţişti, în timp ce spărgea „cu spor” pilonul de susţinere a podului, pentru a scoate fierul vechi din structura acestuia.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail