Județul Covasna nu se află în topul preferințelor turiștilor, clasându-se doar pe locul 24 în topul național. Deși se află la o aruncătură de băț de județul Brașov, care ocupă un onorant loc doi, covăsnenii nu reușesc să-i atragă pe turiști să viziteze și județul nostru.
Camera de Comerț și Industrie Covasna a publicat, recent, statistica pe anul 2018 privind numărul turiștilor. Județul Covasna se află printre codași, pe locul 24 în topul național, fiind vizitat de 118. 724 de turiști. Dintre aceștia, 12.554 sunt străini, adică aproape 11 %. Față de anul 2017, s-a înregistrat o creștere de 10, 5 % în ceea ce privește numărul vizitatorilor, însă tot nu este un rezultat bun.
„M-am așteptat la cifre și mai mari, luând în considerare introducerea tichetelor de vacanță. Valoarea tichetelor de vacanță pe plan național a fost de circa 250 de milioane de euro, din care am crezut că județul Covasna va absorbi o parte importantă. Până la urmă, am studiat motivul datorită căruia nu s-a obținut acest lucru și am ajuns la concluzia că din cauza emiterii întârziate a tichetelor, s-au dat în masă mare în lunile mai și iunie 2018, au valabilitate de un an, deci cred că multe tichete întră în statistica circuitului turistic abia în 2019. Mulți care au fost dezamăgiți că nu au găsit loc anul trecut pe litoralul românesc, au păstrat tichetele și le-au folosit acum pentru a cumpăra sejururi pentru anul acesta. Am convingerea că în anul 2019 creșterea în județul Covasna va fi mult mai mare, deoarece luna aceasta se întâlnesc cele două tranșe de tichete de vacanță, cele emise anul trecut și cele din acest an, care iar au întârziat, fiind emise tot în mai-iunie. Partea bună este că se pot cumula și se poate plăti un sejur mai lung sau un sejur mai de calitate.”- a declarat vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, László Endre.
Conform statisticii, nici municipiul Sfântu Gheorghe nu este o destinație atrăgătoare pentru turiști. Doar aproximativ 15.000 de oameni au sosit anul trecut în oraș și s-au înregistrat într-una din unitățile de cazare existente. Sfântu Gheorghe a fost depășit chiar și de orașul Gheorgheni din județul Harghita, care anul trecut a avut aproape dublul vizitatorilor, fiind înregistrați aici 28.000 de turiști.
Pentru a justifica acest prost rezultat, conducerea CCI Covasna invocă și lipsa hotelului Bodoc din Sfântu Gheorghe, care avea 210 locuri. La ora actuală, în municipiu nu există o unitate de cazare care să primească un grup mare de turiști, care sosesc cu 2-3 autocare. Dacă cazezi turiștii care vin cu un autocar, se blochează acea unitate, iar turiștii care sosesc cu familia sau individual, nu mai au loc. Nu ai cum să faci campanii turistice importante, să oferi servicii pentru grupuri mari, deoarece nu acceptă să fie împărțiți în locații diferite.
„Noi am pierdut foarte mult din cauza că a fost desființat hotelul Bodoc. Am pierdut niște circuite. Celelalte hoteluri din oraș, cum ar fi Park și Sugas, au capacitate limitată. De aceea grupurile mari au fost cazate la Miercurea Ciuc, motiv pentru care aici au fost înregistrate anul trecut 47.000 de sosiri, de trei ori mai mult decât în Sfântu Gheorghe.
Pe plan local mai există și o altă problemă. Nu toți antreprenorii acceptă tichetele de vacanță, în special proprietarii pensiunilor refuză acest lucru deoarece nu au încredere că-și încasează banii. Specialiștii din cadrul CCI Covasna susțin că acest lucru nu este adevărat și încearcă să le ofere tot felul de sesiuni de informare pentru a înțelege că e în avantajul lor să accepte tichetele de vacanță.- ne-a spus László Endre.
În acest fel, mai mulți turiști ar veni să viziteze județul nostru.
Dovadă este și faptul că, pe plan local, în topul circulației turistice, renumita stațiune Covasna ocupă prima poziție, fiind înregistrate aici anul trecut peste 51.000 de sosiri. Cei mai mulți oameni merg la tratament în stațiunea balneoclimaterică Covasna, aceasta fiind cunoscută pe plan național datorită imensei bogații de factori balneari și climaterici cu rol terapeutic.
Stațiunea Covasna este vizitată de oameni din toate colţurile tării, trimişi de medici cardiologi pe baza recomandării medicului de familie, pentru că aici se află renumitul Spital de Cardiologie.
Această staţiune dispune de facilități pentru băi cu apă caldă carbogazoasă, mofete, izvoare pentru cură internă, instalații pentru electro-, kineto- și hidroterapie, aerosol și inhalatii, gimnastică, precum și de un spital pentru boli cardiovasculare și două sanatorii pentru copii specializate în tratarea sechelelor apărute în urma hepatitei. În mare măsură, pentru aceste beneficii, stațiunea Covasna a obținut anul trecut un număr record de înnoptari, și anume 394.140, depășind chiar toate celelalte orașe din județul Harghita. Totodată, unitățile de cazare din stațiunea Covasna sunt singurele din județ care aplică vizitatorilor și taxa de turism, care a fost de 1 leu pe noapte, pentru fiecare persoană. Începând din acest an, taxa s-a dublat. Totalul sumei colectate anul trecut doar din această taxă de turism a fost de 550 000, mai mult decât numărul innoptărilor, deoarece această taxă este percepută și de la bolnavii îngrijiți la spitalul de cardiologie, chiar dacă spitalul nu este unitate de primire turistică.
„Bravo stațiunii Covasna! Ar trebui să urmeze exemplul și celelalte unități de cazare din județ, deoarece o sursă de finanțare pentru aceste OMD-uri (Organizații de Management al Destinațiilor-n.red) care vor fi înființate prin noua lege a turismului, este taxa de turism. Antreprenorii interpretează greșit faptul că ei trebuie să plătească această taxă sau că aceasta crește prețul serviciilor și riscă să nu mai aibă clienți. Nu e adevărat. O plătesc turiștii. Oriunde mergeți în lume, la orice hotel sau pensiune, se plătește taxa de turism, în funcție de stele. Sper că după intrarea în vigoare a noii legi a turismului să devină obligatorie această taxă de turism.”, ne-a declarat vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, László Endre.
În topul național al circulației turistice, pe prima poziție se află București, cu 2 milioane de vizitatori, pe locul al doilea se află Brașov, cu aproape 1,4 milioane de turiști, iar pe poziția a treia se clasează județul Constanța, cu 1,313 milioane de vizitatori.
Larisa AXINIA