Incidentele de la Cimitirul Internațional Valea Uzului continuă să producă efecte. Autoritățile statului, în urma cercetărilor făcute, au început să ia măsuri pentru sancționarea celor care nu au respectat legea.

După ce zilele trecute Jandarmeria Română a comunicat că s-a deschis un dosar penal pentru pagubele produse la cimitirul de la Valea Uzului, iată că ieri, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, a primit o amendă de 3.000 de lei de la Jandarmeria Harghita pe fondul scandalului izbucnit joia trecută, de Ziua Eroilor. Procesul verbal i-a fost trimis prin Poștă, motiv pentru care nu i s-au adus la cunoștință în detaliu faptele pentru care a fost amendat și nici nu a fost invitat să facă o declarație în acest sens.

Din continutul documentului transmis de Jandarmeria Harghita, rezultă că amenda în valoare de 3000 de lei i-a  fost aplicată vicepreședintelui CJ Covasna,  Grüman Róbert, pentru că protestul la care a participat joi, 6 iulie, la Cimitirul Internațional Valea Uzului,  nu a avut autorizație, autoritățile statului nefiind înștiințate despre desfășurarea acestuia cu 48 de ore înainte de eveniment.

Pe pagina sa oficială de facebook, Grüman Róbert se declară uimit că procesul verbal a fost trimis de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Harghita, în condițiile în care autoritățile române susțin că cimitirul aparține de județul Bacău.

Grüman Róbert spune că va contesta sancțiunea, deoarece nu intelege de ce i-a fost adresată personal, tinând cont că nu el a organizat acțiunea liderilor maghiari, așa numita „ședintă de lucru” a Consiliului Județean Covasna, cum a numit-o în cadrul unei conferințe de presă, președintele instituției, Tamas Sandor.

După cum bine știm, în mod oficial, apelul de a participa la un protest și de a forma un lanț uman de apărare a Cimitirul Internațional Valea Uzului a fost făcut pe facebook de către președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care încă nu s-a plâns că ar fi primit o amendă pentru acest lucru. Tot el a fost și  cel care cu mâna lui a pus lacătul pe poarta cimitirului, după ce Consiliul local Sânmartin luase hotărârea de a închide cimitirul, act atacat ulterior de către Prefectura Harghita.

Potrivit articolului 2 din Legea nr. 60/1991, adunările publice trebuie să se desfăşoare:

  • în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant;
  • fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun (cu excepţia celor autorizate), funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice;
  • fără să să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public;
  • fără a continua după ora 23:00, caz în care intră sub incidenţa dispoziţiilor Legii nr. 61/1991pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Dar, mai ales, adunările publice – mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, competiţii sportive, procesiuni şi altele asemenea -, ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai după declararea prealabilă.

Pentru organizarea adunărilor publice solicitanţii se vor adresa, în scris, primarului unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază urmează să se desfăşoare adunarea.

Organizatorii adunărilor publice vor depune declaraţia scrisă la primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale pe al căror teritoriu acestea urmează să se desfăşoare, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfăşurării acestora, în care trebuie să menţioneze:

  • denumirea sub care este cunoscut grupul organizator;
  • scopul;
  • locul, data, ora începerii şi durata acţiunii;
  • traseele de afluire şi defluire;
  • numărul aproximativ al participanţilor;
  • persoanele împuternicite să asigure şi să răspundă de măsurile de organizare;
  • serviciile pe care le solicită din partea consiliului local, a poliţiei locale şi jandarmeriei.

Aceste cereri vor fi aprobate sau respinse de către o comisie de avizare, formată din formată din primar, secretarul comunei sau al oraşului, după caz, reprezentanţi ai poliţiei şi ai jandarmeriei.

 

***

Ministrul de Interne, Carmen Dan, în cadrul unei conferințe de presă a precizat: „Am cerut o informare completă cu ce s-a întâmplat pe 6 iunie. Aprecierea mea este că reprezentanții poliției și jandarmeriei și-au atins obiectivele misiunii: s-a evitat producerea de violențe între români și etnici maghiari, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a ultrașilor și de o parte și de alta. Nimeni nu a fost rănit sau lovit. Nu s-au produs distrugeri sau incendieri, care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte. Singurul lucru rămas în discuție ţine de ruperea porţilor cimitirului, iar acest aspect este investigat în cadrul unui dosar penal”.

Reamintim că joi, 6 iunie, la Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului au avut loc tensiuni între grupări naţionaliste reprezentate de români şi etnici maghiari din Covasna şi Harghita. Mai mulţi maghiari au format un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitir pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor, organizată de către societatea civilă, în conformitate cu legislația în vigoare.

Larisa AXINIA

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail