Elevii din cele trei clase a VIII a care au absolvit gimnaziul la Colegiul Național „Mihai Viteazul” au fost copleșiți de emoții, vineri, 7 iunie, la festivitatea organizată special pentru ei în curtea școlii.
Îmbrăcați de sărbătoare, cu lacrimi în ochi, cu bucuria în suflet, cu emoție în glas și cu flori în mână, elevii și-au luat rămas bun de la profesorii care i-au călăuzit timp de patru ani pe tărâmul cunoașterii.
În deschiderea evenimentului, inspectorul școlar, Marcela Ștefu, le-a adresat elevilor câteva cuvinte:
„Dragi absolvenți, vă doresc să aveți parte de multe împliniri, să fiți optimiști, încrezători în forțele proprii, să înfruntați viitorul cu mult curaj, să aveți reușite la examenele care încep săptămâna viitoare, să alegeți profilul cu mare înțelepciune, voi să îl alegeți, să fiți cei care optează pentru ceea ce doresc să facă mai departe. Secretul reușitei constă în multă muncă, multă ambiție și vă sugerez să vă propuneți țeluri înalte, dar să aveți mereu grijă să le și împliniți, să luptați să le atingeți. Și vouă, și cadrelor didactice, și părinților voștri , vă doresc să trăiți ani îndelungați, să fiți buni, pentru a putea fi fericiți. Fericirea vine din lucruri mărunte, să iubiți orice. Să știți că fericirea vine din viața de zi cu zi, din fiecare clipă pe care o trăim. Să aveți parte de liniște în suflet, de bucurie în casă, de multă sănătate. Oriunde vă veți îndrepta pașii, fie că veți rămâne în această unitate prestigioasă de învățământ,Colegiul Național „Mihai Viteazul”, , care, așa cum ați văzut și pe site-ul Inspectoratului, anul acesta oferă un număr de cinci clase de liceu, fie că vă veți îndrepta spre alte unități de învățământ, să aveți parte de succes.”
Adresându-se tinerilor absolvenți de gimnaziu, directoarea Colegiului Național Mihai Viteazul, Luminița Ana Costea, a spus:
„Vă felicit că ați ajuns în clasa a VIII a, vă felicit că sunteți așa cum sunteți, până la urmă sunteți încă niște copii, chiar dacă vă considerați voi mari, și vă doresc să rămâneți încă un timp copii pentru că această copilărie nu o veți mai trăi niciodată. Să vă bucurați de ceea ce vă oferă, să știți să păstrați un echilibru între a învăța și a vă distra. Amândouă trebuie făcute, nu este suficient doar să învățați și nu e suficient doar să vă distrați. Trebuie să știți să le îmbinați, este vârsta la care e normal să vă distrați, dar, este vârsta când trebuie să vă alegeți drumul în viață, pe care e greu mai târziu să-l schimbați. Nu e imposibil, dar este dificil. Vă doresc multă baftă la examen, iar părinților voștri le doresc să aibă multă răbdare și puține emoții, căci e știut că părinții au de obicei mai multe emoții decât copiii.
Vreau să știți un lucru, dragi elevi. Noi suntem aici pentru voi, nu voi sunteți aici pentru noi. Oricând, dar mai ales când aveți probleme, suntem aici să vă ajutăm. Succes!”
Premii pentru cei mai buni
Elevii care s-au evidențiat în acești ani la învățătură sau la diferite concursuri județene, naționale, au fost premiați cu diplome și cărți. Aceștia au pășit emoționați în mijlocul careului, au fost felicitați de profesori și de către conducerea școlii, iar părinții și rudele i-au răsplătit cu ropote de aplauze și flori.
Dintre absolvenți, s-a evidențiat eleva Bota Lorena Ana, care, pe lângă numeroasele premii obținute la diferite concursuri și olimpiade școlare, a încheiat ciclul gimnazial cu nota maximă, 10. Anul acesta s-a calificat și la olimpiada națională de limba și literatura română, care s-a desfășurat în luna aprilie la Iași.
„Sunt extrem de emoționată, sper să am succes și la liceu. Sper să intru la CNMV, la profilul pe care îl doresc, matematică-informatică intensiv. Cred că voi avea câțiva colegi din clasa mea și la liceu. Mi-am făcut în acești ani o mulțime de prieteni, ei mi-au făcut viața mai frumoasă. Îmi pare rău că de unii mă voi despărți, dar cu siguranță vom păstra legătura. Sper să continui pregătirea și la liceu cu profesorii dragi, care m-au îndrumat și m-au ajutat să fiu ceea ce sunt.”, a declarat eleva Bota Lorena Ana, pentru Mesagerul de Covasna.
Rezultate foarte bune la învățătură a obținut și elevul Diliță Radu, care de asemenea, în decursul celor patru ani de gimnaziu, a participat la o serie de concursuri și olimpiade școlare.
„Când am fost astăzi chemat în față, am simțit un sentiment de împlinire. Mi-a plăcut mult să văd că toată lumea bate din palme pentru mine. Am muncit mult în acești ani, dar vreau să depun și mai mari eforturi la liceu. Testele de evaluare trebuie să fie și mai grele, să ne pună la încercare, să dăm din noi tot ce putem și avem mai bun. Îmi pare rău că a sosit momentul despărțirii de colegi și profesori. O să-mi fie dor de ei. În continuare doresc să îmi îndrept pașii către Colegiul „Andrei Șaguna” din Brașov.”- a declarat elevul Dilită Radu, pentru Mesagerul de Covasna.
Cuvinte de „rămas bun”
Nici diriginților nu le-a fost ușor să-și ia rămas bun de la „puii” pe care, timp de 4 ani, i-au ținut sub aripa protectoare, i-au îndrumat și i-au învățat să fie responsabili în viață.
„Fiecare sfârșit de promoție e emoționant și ne aduce aminte de propriile finaluri, de propriile trăiri din respectivele momente. Eu cred că la această festivitate, emoțiile sunt trăite diferit de elevi, părinți și profesori. Pentru fiecare înseamnă altceva. Este un cumul de sentimente:bucurie, emoție și speranță. Eu am încercat să le transmit elevilor mei că pentru a reuși trebuie să muncești foarte mult, totul e posibil prin muncă, cheia succesului este munca, iar aceasta este accesibilă tuturor. Reușita nu aparține doar unei singure categorii, ci tuturor. Se obține pe măsura muncii și a efortului pe care îl depunem.
M-am împrietenit mult cu acești copii, sunt sinceri și deschiși, dornici să cunoască, să fie ascultați, și dacă reușești să-i înțelegi, se creează relații frumoase, prietenii mai sincere și mai durabile decât cele cu adulții.”, ne-a declarat dirigintele clasei a VIII a B, Romeo Negrea.
Este important pentru noi, elevii, să avem modele de urmat
În ultima zi de gimnaziu, elevul David-Costin Drăghici a ținut să transmită tuturor un mesaj emoționant, care i-a făcut pe cei prezenți să treacă în scurt timp prin mai multe stări, de la zâmbete la lacrimi prelinse timid pe obraji. Iată gândurile transmise de David :
„Stimată doamnă director, stimate cadre didactice, dragi părinți, colegi, prieteni și invitați, permiteți-mi să mă prezint și să vă împărtășesc cu emoție, în numele clasei a VIII-a, câteva cadre din filmul vieții noastre de elevi. Sunt Drăghici David-Costin, considerat un mic jadan supărat, dealer profesionist de memeuri, cofondator kurlandez, cartograf de ocazie, aparent șef de promoție, dar cel mai probabil mă știți drept „ăla deștept”
Dincolo de acest renume sunt doar un elev onorat că am făcut parte din colectivul acestui minunat Colegiu vreme de 8 ani. Filmul vieții noastre de elev adună în pelicula sa fapte, oameni, situații, iar azi, când o derulăm și privim rând pe rând toate actele și scenele create, revedem cu nostalgie întâmplări atât comice cât și profunde și chipuri de oameni importanți care ne-au marcat lumea noastră interioară. Sunt chipurile unor profesori dedicați, a unor colegi minunați, prieteni dragi și părinți devotați.
Povestea generației noastre a căpătat sens și rost încă din clasele primare, unde împreună cu doamnele învățătoare, față de care suntem profund recunoscători, s-a creat un colectiv bazat pe prietenie și cooperare. Acest colectiv și-a păstrat integritatea și pe parcursul ciclului gimnazial, unde odată cu maturizarea noastră a evoluat, devenind o adevărată familie. Această maturizare a fost facilitată de implicarea fermă, dar onestă a cadrelor didactice, care ne-au oferit nu doar cunoștiințe teoretice, ci și lecții de viață.
Este important pentru noi, elevii, să avem modele de urmat, să avem acces la instrumente temeinice în vederea educației și a dezvoltării personale, să fim acceptați, integrați și însoțiți cu blândețe și dedicare în tot acest proces de evoluție pentru a scoate la lumină cea mai bună variantă a ființei noastre. Ar fi nu doar eronat, ci și extrem de superficial să fim considerați doar răi sau buni, obraznici sau cuminți, leneși sau conștiincioși, excentrici sau timizi, deștepți sau proști, întrucât calitățile și defectele noastre sunt consecința experiențelor acumulate, în urma cărora s-au format convingeri mai mult sau mai puțin limitative. Ori, nu e drept ca pe drumul nostru să plecăm cu un bagaj de valori deteriorate de către aceste convingeri. Nu este nimic greșit cu noi, suntem doar niște tineri vulnerabili și avem nevoie să ni se spună că să fim vulnerabili nu înseamnă să facem plecăciune doar în fața victoriei sau doar a înfrângerii, ci să înțelegem că ambele sunt necesare, deoarece viața nu este doar alb și negru, deoarece astfel ne putem implica cu asumare în tot ceea ce facem și să fim autentici, deoarece astfel dobândim un sentiment al valorii personale.
A fi vulnerabi înseamnă un act de curaj.
Fiți curajoși în tot ceea ce faceți, dragi colegi!
Fiți toleranți cu ceilalți, dar mai ales cu voi înșivă !
Îndrăzniți să visați, chiar dacă veți fi judecați pentru asta !
Fiți creatori de frumos și fauriți-va o viață după bunul plac, cu iubire, compasiune și recunoștință pentru tot ceea ce vă este dat să experimentați !
Iar dumneavoastră, dragi diriginți, profesori, părinți, persoane importante din viața noastră, aveți tot respectul nostru, o profundă recunoștință și mii de mulțumiri pentru tot ce ne-ați oferit în acești ani. Nu vă vom uita. Rămas-bun !”
Festivitatea de absolvire a ciclului gimnazial va dăinui în amintirea tuturor. Zecile de fotografii făcute alături de foștii colegi și profesori vor rămâne în timp și vor menține vie perioada celor patru ani de gimnaziu petrecuți împreună.
Felicitări absolvenţilor clasei a VIII-a pentru rezultatele meritorii din cei patru ani de gimnaziu şi mult succes în continuare!
Larisa AXINIA