În cadrul manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, din inițiativa Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna, a inspectorului șef, locotenent-colonel Adrian Nichifor, pentru cinstirea memoriei caporalului de jandarmi Truță Constantin, căzut la datorie, în septembrie 1916, în timpul Războiului de Întregire Națională, a fost ridicată o troiță și dezvelită o placă comemorativă, în incinta Inspectoratului de Jandarmi al Județului Covasna. Ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia sfințirii troiței și dezvelirii plăcii comemorative a avut loc în ziua de 9 iunie a.c., de sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, în prezența reprezentanților administrației publice locale, ai unităților militare din garnizoana Sfântu Gheorghe și ale Ministerului de Interne, ai veteranilor de război, rezerviștilor și ai societății civile.

 

Pe baza documentelor de arhivă, prezentăm succint împrejurările în care a căzut la datorie caporalul de jandarmi Truță Constantin, împreună cu Nicolae Ioan, notar în comuna Brateș, în ziua de 24 septembrie 1916.

Pe baza Hotărârii Consiliului de Coroană din 14/27 august 2016, a ordinului prim – ministrului Ioan Brătianu și celui al Marelui Stat Major al Armatei Române, în noaptea de 14/27 – 15/28 august 1916, Armata Română a atacat frontiera austro-ungară, declanșându-se astfel Războiul de Întregire Națională. Prin trecătoarea Oituz au intrat, atunci, Regimentul 13 „Ștefan cel Mare” Infanterie, Regimentul VII Infanterie nr. 25 „Racova” și Regimentul 8 Vânători. Chiar în prima zi, în luptele de la Oituz, a căzut la datorie, locotenentul rezervist Nicolae Macarie, originar din Moinești, Bacău.

După înaintarea ostașilor români, trupele Jandarmeriei Române au avut misiunea de a asigura poliţia frontului marilor unităţi române, precum şi organizarea administrativă a teritoriilor eliberate. Semnificaţia organizării posturilor de jandarmi în localităţile eliberate din sud-estul Transilvaniei (Bicfalău, Satu-Lung, Târlugeni, Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc şi Miercurea Ciuc) este evidenţiată la 17 august 1916 de mr. Anastasie Soiculescu, comandantul Companiei de Jandarmi Prahova, în telegrama adresată Inspectoratului General al Jandarmerie Române.

Conform documentelor de arhivă aflate în păstrare la Arhivele Naționale Covasna, în ziua de 24 septembrie 1916, Nicolae Ioan, notar în comuna Brateș, originar din comuna Petelea, jud. Mureș și caporalul de jandarmi Truță Constantin, în vârstă de 26 de ani, din comuna Brezoi, jud. Lotru (azi orașul Brezoi, jud. Vâlcea) au fost uciși, într-un schimb de focuri cu o patrulă de husari ai armatei Austro-Ungare, fiind îngropați superficial, în șanțul șoselei dintre localitatea Covasna și Stația CFR Covasna. După terminarea războiului și realizarea idealului de unitate națională, în anul 1921, din inițiativa preotului ortodox Eremia Ticușan, pe locul unde erau înmormântați cei doi eroi, a fost amenajat un mormânt, a fost ridicată o cruce, unde copii din localitate depuneau flori, de Ziua Eroilor Neamului.

Potrivit acelorași surse, din inițiativa autorităților publice locale din localitatea Covasna, laice și bisericești, în data de 8 iunie 1924, a avut loc „deshumarea și înhumarea în cimitir a osemintelor celor doi eroi morți pentru patrie în anul 1916”. Procesiunea s-a desfășurat potrivit normelor care reglementau actele de cinstire ale eroilor căzuți pentru întregirea patriei. „Coșciugul, conținând osemintele celor doi eroi, înfășurat în tricolor, a fost depus pe un catafalc înconjurat de lumânări și coroane, în mijlocul pieții centrale” (piață care, în anul 1924, purta numele Regele Ferdinand). După oficierea cuvenitului parastas, în prezența unei mulțimi impresionante, au ținut discursuri preotul ortodox Eremia Ticușan (în limba română) și preotul reformat Havatay Sandor (în limba maghiară). Apoi, cortegiul a plecat spre cimitirul ortodox din Voinești-Covasna, „parcurgând strada Regală”. În cortegiul funerar format din „mii de oameni din Plasa Covasna și împrejurimi”, în frunte cu autoritățile locale, au participat „două școli din Brașov cu întreg corpul profesoral, toate școlile din Covasna cu drapele, toți jandarmii din secția Covasna sub conducerea plutonierului major Brezoianu Vasile și șeful postului de jandarmi Brateș, patru jandarmi călări ducând crucea, fanfara comunei Covasna, preoții, dascălii și corul bisericii ortodoxe”, precum și numeroase văduve ce și-au pierdut bărbații și mame ce și-au pierdut fiii, în Războiul de Întregire Națională, „toate cu ochii plini de lacrimi”. După terminarea slujbei de înmormântare, un grup de tineri au recitat poezii patriotice, fanfara a intonat imnul eroilor, iar 20 de jandarmi au dat onorul, trăgând trei salve de foc, după care „publicul s-a retras în cea mai aprinsă discuție și în liniște.”

Evenimentele istorice care au urmat, în mod deosebit, perioada de după Dictatul de la Viena din 30 august 1940, cel de-al Doilea Război Mondial și instaurarea regimului comunist, au contribuit la trecerea în uitare a jertfei celor doi eroi, lipsindu-i de cinstirea cuvenită. Prin ridicarea troiței și dezvelirea plăcii comemorative, dedicate cinstirii memoriei caporalului de jandarmi Truță Constantin, a fost înlăturată această nedreaptă uitare, urmând să ne achităm și de datoria morală pe care o avem față de jertfa notarului comunei Brateș, Nicolae Ioan, căzut la datorie, în aceleași împrejurări.

 

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail