Despre evenimentele care au avut loc în ultima vreme la Cimitirul de la Valea Uzului s-au scris multe, și bune, și rele, adevăruri și minciuni și cu siguranță mult timp de-acum încolo se va mai vorbi pe această temă. La tot pasul, oriunde mergi, auzi șușotindu-se pe acest subiect. Facebookul e ticsit de articole, mesaje și filmulețe postate de la fața locului.
E clar că disputa dintre Primăria Sânmartin, din județul Harghita, și Primăria Dărmănești, din județul Bacău, a intrat în mod indirect și în casele noastre, iar faptele și informațiile lansate de cele două tabere le-am perceput fiecare cum a crezut, transformându-ne dintr-odată, fără să ne dăm seama, în „judecători” care crezând că am înțeles exact cum stă treaba, am tras concluziile problemei și am dat verdictul final.
De fapt, în funcție de cât de bine și-au jucat rolul politicienii și liderii români și unguri, prin mesajele instigatoare și manipulatorii, noi, oamenii de rând, am acționat. Unii s-au limitat în a posta mesaje din spatele calculatorului, convinși că au dreptate, iar alții au trecut la fapte și au răspuns „prezent” la apelul lansat de politicieni, lideri sau membrii unor asociații.
„N-am venit aici să ne războim cu cineva”
Mă limitez să scriu acum doar despre ceea ce s-a întâmplat joi, 6 iunie, la Cimitirul din Valea Uzului. Am fost acolo și vreau să povestesc exact ce am văzut.
La ora 13 am plecat cu mașina spre Valea Uzului. Am ajuns în fața Primăriei Dărmănești în jurul orei 16.00. Acolo erau deja grupuri organizate de români, veniți din mai multe zone ale României. După 20 de minute, în coloană, cu Jandarmeria și Poliția Locală în frunte, toți am pornit spre Valea Uzului. Din păcate, drumul era plin de gropi, noroi și bălți imense, motiv pentru care cei aproximativ 20 de km care despart comuna de cimitir, i-am parcurs într-o oră. La sosirea pe platoul montan din fața cimitirului, echipe de jandarmi și polițiști dirijau sutele de mașini cu steaguri românești spre locurile de parcare libere.
Oamenii au coborât din mașini cu coroane de flori, lumânări, farfurii cu colivă, coșuri cu colaci și ouă roșii. Coordonați de organizatori ( reprezentanții Asociațiilor Frăția Ortodoxă și Calea Neamului) au pornit spre poarta de acces a cimitirului. Pe măsură ce ne apropiam, se auzea la microfon vocea unui domn care îndemna la calm și smerenie. Am intrat în cimitir și am observat că domnul care vorbea era un preot, depre care am aflat ulterior, că venise din județul Neamț.
Redau un mic fragment din discursul lui: „N-am venit aici să ne războim cu cineva. N-am venit aici să ne împotrivim cuiva, n-am venit aici să aducem zâzanie între neamuri. Am venit să ne cinstim Eroii! Am venit să-i cinstim pe aceia care au luptat în aceste locuri pentru noi, s-au jertfit pentru ca noi astăzi să avem o țară, să avem un neam, să avem o limbă, să avem credință, să fim liberi! Aici au căzut pe frontul de luptă pentru patria noastră și aici am venit să-i cinstim. Vă felicit pe toți cei care ați venit aici! Suntem multi, suntem puternici pentru că suntem acasă la noi, aici este inima noastră. Iubiților, nu-i pierdut nimic în țara aceasta! Renaștem și înflorim pentru că avem ce apăra! Mai întâi ne apărăm conștiința noastră de român și de creștin. Apoi ne apărăm memoria dragilor noștri Eroi care au murit ca noi să avem o țară binecuvântată. Așa să ne ajute Dumnezeu!”
A urmat discursul președintelui Asociației Frăția Ortodoxă, Dan Ciprian Grajdeanu, care a zis, printre altele: „S-a întrecut limita răbdării. Nu poți să crezi că morții lor sunt mai buni decât morții noștri. Nu contează de ce etnie sunt, trebuie cinstiți! Gestul extremiștilor unguri este un scuipat pe obrazul bunicilor sau străbunicilor noștri, care sunt îngropați în acest colț al țării noastre. Vă mulțumesc că ați venit alături de noi! Asociația noastră e acolo unde e nevoie. Mergem la azile de bătrâni, la orfelinate, la inundații, la mănăstiri, la biserici, acolo unde putem ajuta săracul, acolo unde plânge un suflet. Vreau să închei cu cuvintele unui ofițer român de aici, de la Valea Uzului: <<După mine băieți! Care o cădea, să cadă, dar cine va ajunge în liniile inamice să arate ce înseamnă să fii român.>>”
„Erou al Neamului”: PREZENT!
Inițiatorul evenimentului, președintele Asociației „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, a rostit și el câteva cuvinte: „Hristos s-a Înălțat! 149 de eroi ne strigă din morminte: Suntem Aici! Suntem Aici, strigăm și noi, și iată că suntem alături de ei. Fraților, există dispute. Cui aparține Cimitirul? Primăriei Dărmănești sau Primăriei Sânmartin? Nu contează cui aparține! Contează faptul că aici e pământ românesc! ”
S-a dat citire listei cu cei 149 de eroi români înhumați în cimitir, iar cei prezenți au răspuns cu replica „Prezent”, ca răspuns la fiecare nume strigat. A urmat intonarea Imnului Național „Deșteaptă-te Române”, a Imnului Eroilor și a unor cântece patriotice. Unii, aflați în spatele calculatorului, iau în derâdere aceste momente, dar vă spun drept că eu am rămas impresionată. N-am văzut în viața mea atâția oameni în toată firea, lăcrimând, rostind cu emoție versurile și fluturând drapelul românesc. Sunt convinsă că în acele clipe fiecăruia dintre participanți i-au apărut în minte oamenii dragi care au trecut la cele veșnice, cuprinzându-i un sentiment de dor, de jale, de mândrie că sunt români.
„Unde erați domnilor când s-a strigat PREZENT pentru fiecare erou îngropat în cimitir?”
Iată ce spun și alți români care au trăit la fața locului aceste momente:
„Ieri (joi, 6 iunie-n.red) România mea s-a înălțat odată cu rugăciunile, odată cu Hristos, cu Imnul Țării, cu lumina din candelele aprinse pentru eroi, indiferent de naționalitatea lor. Că au fost soldaţi români, unguri, germani, austrieci, slovaci, sârbi ori ruşi, participanții la eveniment n-au mai ținut cont, și cuprinși de un sentiment de duioșie și pietate în fața morții, s-au oprit să depună o floare, să aprindă o lumânare, o candelă. Aceste imagini ar fi făcut cinste României! Prin aceste imagini, domnilor din televiziune, ați fi arătat că vă iubiți Țara!
Nu spun că ar fi trebuit să mușamalizați ceva, ci să arătați și partea frumoasă a evenimentului! Asta v-ar fi făcut cinste! Dacă nu aș fi fost prezentă la eveniment, aș fi crezut că tot ce s-a arătat, s-a scris, este adevărat! Dacă doar 50% din ce ni se arată la televizor este prezentat în același mod, manipularea în masă este la ea acasă! În fața mea unii dintre voi v-ați pierdut credibilitatea!
Ieri (joi, 6 iunie-n.red ) am văzut o Românie îmbrăcată ca o fecioară în ie, înfășurată în tricolor. Azi o văd pângărită, cu lacrimi în ochi sperând ca și mine într-un mâine mai luminos, lipsit de învrăjbirea celor care vor cu orice preț să-i terfelească imaginea de „Grădină a Maicii Domnului” în sânul căreia, de-a lungul istoriei, alături de comunitatea românească, au trăit în armonie, diferite comunități etnice. Păcat, mare păcat!
Sunt intrigată să văd că televiziunile au preluat doar imaginile cu ruperea lanțurilor din Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului. Că presa insistă doar pe intrarea în forță a celor care au ajuns primii la fața locului, despre niște presupuse profanări, deși sunt atâtea și atâtea imagini emoționante care merită să facă înconjurul lumii. Unde erați domnilor când s-a strigat PREZENT pentru fiecare erou îngropat în cimitir de ni s-au cutremurat inimile laolaltă cu munții? Îmi face impresia că în spatele acestei denigrări se află jocuri politice murdare, menite să-i ajute pe cei care astăzi se victimizează, să mai obțină ceva, deși au mai multe drepturi decât avem noi cei numiți atât de jalnic în propria țară „minoritari numeric” ca și cum n-am conta…
Mă doare sufletul să văd că osteneala a mii de români veniți de la sute de km cu gânduri pașnice, cu înflăcărata dorință de a-și comemora eroii, este limitată doar la ruperea lanțurilor și urcarea pe cruce a unui exaltat! …Și doar asta se repetă și se repetă, ca și cum acolo nu ar fi fost mame cu prunci în brațe, veterani de război, bătrâni în bastoane, în cărucior cu rotile, rude ale eroilor, copii…Chiar credeți că așa se merge pentru a provoca un conflict interetnic? Cei care ați scris doar despre „presupusul abuz”prin presă, ați tot difuzat aceste imagini, sunteți mulțumiți de conflictul diplomatic iscat? De ce nu spuneți de la ce s-a plecat? De ce nu s-a mediatizat la fel de mult când etnicii maghiari au pus saci negri crucilor din cimitir? De ce nu se pomenește nimic despre provocarea lor? De ce vă denigrați românii numindu-i extremiști?
Este un joc de imagine mizerabil să te dai creștin spunând „tatăl nostru” în fața unui cimitir legat cu lanțuri, în timp ce interzici intrarea a mii de români veniți pentru comemorarea eroilor, eveniment pentru care auveau toate autorizațiile. Cum ați fi vrut să se termine? Cu o îmbrățișare?!”, a scris poeta Mihaela Aionesei pe pagina ei de facebook.
„Am asistat joi, 6 iunie 2019, la cimitirul de la Valea Uzului, la momente înălțătoare în ce privește omagierea memoriei eroilor dar și la cea mai amplă diversiune după decembrie 1989 și după martie 1990. Am venit de la Carei 7 persoane, mânați de dragostea de neam și pentru că am simțit că de această dată cei care s-au jertfit pentru păstrarea identității noastre, au acum nevoie de noi. Cei care am fost la Valea Uzului am simțit că trebuie să fim acolo de Ziua Eroilor. Acest sentiment nu se poate explica. El există în cei din acelasi neam. Noi, cei de la Carei, știm cel mai bine cui datorăm libertatea noastră de a fi români în patria noastră. Impresionantă a fost deschiderea cerului și apariția soarelui pe măsură ce urcam și ne apropiam de cimitirul eroilor, deși se anunțase cod portocaliu de furtună. Nu am simțit nici oboseala celor 500 de km parcuși , nici terenul mocirlos….niciun impediment nu a stricat momentele de înălțare sufletească trăite. Frați și surori ale aceleiași Maici România am intonat Imnul Național și am dat glas rugăciunilor pentru sufletele eroilor. Am venit cu colăcei de dat de pomană sufletului eroilor, cu lumânări cu tricolor pentru crucile de la morminte și am simțit că suntem mai împliniți la plecare. Diversiunea creată a fost una dintre cele mai mizerabile având în vedere că era vorba de un cimitir și de morminte ale eroilor de mai multe naționalități. Este mai mult decât sfidător și mizerabil să fie astfel de provocări doar la sărbătorile românilor și la comemorarea eroilor noștri. Statul român nu este destul de puternic și de hotărât atunci când se impune respectarea legilor dar și a ordinii publice. Un eveniment anunțat cu trei săptămâni înainte a fost batjocorit de lipsa de reacție a autorităților care au permis ulterior și desfășurarea unui simulacru de eveniment, practic o contramanifestație. Comunicatul Jandarmeriei și filmările celor de față au scos însă la lumină adevărul și au dovedit manipularea opiniei publice, diversiunea. Glorie eternă Eroilor! Un cântec istoric ne-aduce aminte că frații în veci vor fi frați”, a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, Daniela Ciută, președinta „Asociației ASTRA- Despărțământul Aurel Coza Carei”.
„Este o emoție puternică cea pe care am trăit-o aici, care mă încarcă pe mine ca om care luptă pentru România, pentru români. Mi-aș fi dorit ca numărul celor care sunt în Parlamentul României, și care să vină astăzi (6 iunie-n.red.) aici, să fie mult mai mare. Regret că am avut parte de incidente la început, încurajate de URMR, prin reprezentanții lor. L-am întrebat pe domnul Korodi, de altfel un om cu care stau cot la cot în Parlamentul României, de ce se întâmplă acest lucru? Mi-a spus că nimeni nu are voie să intre aici, în cimitirul din Valea Uzului, nimeni care vrea să cinstească Eroii Români. I-am spus și lui și celor care au făcut un lanț viu aici, că eu, dar eram convins că nici ceilalți români, nu plecăm acasă până nu vom intra în cimitir. Până la urmă am izbândit. Păcat că a trebuit să se rupă poarta de acces, în loc să fim lăsați să intrăm în mod civilizat.”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, deputatul Constantin Codreanu.
Mai bine montăm repede câteva imagini cu circul, decât să relatăm exact tot ce s-a întamplat acolo
Eu am aflat abia când s-a terminat ceremonia de omagiere a Eroilor că, vreo câțiva tineri, ajunși înaintea reprezentanților asociațiilor ce au obținut aprobare pentru a participa la acest eveniment, au intrat prin spatele cimitirului și au forțat porțile închise cu lacăt și apărate de jandarmii de afară. Unii dintre ei s-au urcat pe garduri, fluturând steagul României și chemându-i și pe ceilalți înăuntru. Regretabil că s-a ajuns la așa ceva dar mă întreb, dacă poarta nu ar fi fost deschisă forțat, ce s-ar fi întâmplat? Stăteam peste 2000 de oameni, în fața porții, rugându-ne de jandarmi și de unguri să-și facă milă de noi și să ne lase să intrăm? Sau, mai exista și varianta urâtă, aceea a unui scandal monstru între cele două tabere, care să se fi soldat cu victime ale violenței fizice. Am rămas cu un gust amar că televiziunile au preluat doar imaginile cu ruperea lanțurilor din Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, mințind că au fost rupte crucile de lemn ale soldaților maghiari. Lumea aprindea lumânări la căpătâiul lor, nemaicontând etnia. Sunt atâtea și atâtea imagini emoționante care merită să facă înconjurul lumii, dar din păcate acestea nu aduc rating. Mai bine montăm repede câteva imagini cu circul, decât să relatăm exact tot ce s-a întamplat acolo.
Mii de români au venit de la sute de km cu gânduri pașnice, cu înflăcărata dorință de a-și comemora eroii. Am văzut mame cu prunci în brațe, rude ale eroilor, veterani de război, bătrâni în bastoane, oameni în cărucior cu rotile, cum e si Nicolae Mușat, președinte ASCIOR Buzău.
Toți aveau lumânări, colaci, colivă sau coroane de flori în mână. Chiar credeți că așa se merge pentru a provoca un conflict interetnic? Mai rău este că toți acești oameni sunt considerați extremiști și membri ai unor clanuri.
Nu dragilor, sunt oameni care își iubesc neamul, își iubesc pământul strămoșesc și sunt puternic înzestrați cu simț civic.
Am stat de vorbă cu mulți oameni care au participat la acest eveniment și toți, absolut toți, erau revoltați că extremiștii unguri au acoperit, în bătaie de joc, crucile eroilor români, și nici măcar nu au fost pedepsiți, încă. Mai mult decât atât, și-au permis și să pună lacătul pe poarta cimitirului. Și dacă ar fi cum spun ei, că acolo sunt înhumați doar unguri, tot nu e justificat gestul lor. Aceste motive i-a determinat pe românii din toate colțurile tării să vină la Valea Uzului. Toți avem prieteni sau rude de etnie maghiară, dar sunt oameni cu bun simț și înzestrați cu mult respect. Nu acești oameni au provocat românii, ci politicienii maghiari care îndeamnă în permanență la ură și dușmănie, de dragul unor voturi în plus. Ei își cunosc interesele, iar noi, oamenii, le facem jocul exact cum își doresc.
„M-a durut sufletul să văd mulțimea de români stând în fața porții păzită de jandarmi și maghiari.”
După eveniment, în drum spre casă, m-am oprit la porțile câtorva localnici din Dărmănești. Aveau lacrimi în ochi, să știți. Nimănui nu-i pare bine că s-a ajuns în această situație tensionată.
„Trebuie să ne înțelegem. Trăim toți pe acest pământ. Fiecare trebuia să fie lăsat să-și comemoreze Eroii. Pe Valea asta au murit mulți oameni, de etnii diferite. Străbunicul meu este înmormantat acolo și să știți că de ani de zile îi ingrijesc cum pot mormântul, nu maghiarii. M-am dus la cimitir dimineața să-i pun o lumânare, dar am găsit poarta cu lacăt. Atunci m-am dus la biserica din Comuna Dărmănești și am făcut un parastas, neștiind că până la urmă voi reuși să mă reintorc la mormânt. Când am văzut că trec spre cimitir atâtea mașini cu români, ca la război, am scos și eu mașina și m-am dus. M-a durut sufletul să văd mulțimea de români stând în fața porții păzită de jandarmi și maghiari. Unde s-a mai pomenit așa ceva? Dar la noi în țară, totul e posibil din cauza politicienilor. M-a durut să-l văd în șanț, plin de noroi, pe Părintele Alexandrescu, care slujește la biserica noastră din comună. El venise cu gânduri bune, să participe la slujba de pomenire a Eroilor, dar ungurii nu l-au lăsat să intre în cimitir. Bine că ne-am unit toți românii și până la urmă am reușit să-i cinstim pe eroii nostri.”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, o doamnă din Comuna Dărmănești.
„Nu contează al cui este terenul, al Comunei Dărmănești sau al Primăriei din Harghita. E România! Aici sunt înhumați eroi de mai multe etnii care au murit pe Valea asta și trebuie să aibă toată lumea acces. Trebuie să trăim în pace! Și așa, viața asta e plină cu probleme. Ni le mai facem și noi cu mâna noastră. M-am născut în această comună în urmă cu 70 de ani, aici am fost la școală, aici am lucrat, cunosc realitatea istorică a zonei, dar n-am crezut vreodată că vom avea problemele astea cu ungurii. L-au amenințat și pe viceprimar că-i dă foc la casă. Ce înseamnă asta, doamnă? Am ajuns să ne fie frică în casele noastre?”, a declarat o altă localnică din Dărmănești.
De partea cui a fost Jandarmeria, prin reprezentantul ei Sebastian Cucoș?
Cei cca 200 de etnici maghiari în frunte cu lideri ai autotității centrale și locale din județele Covasna și Harghita , care au făcut lanț uman în fața Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, pentru a nu permite intrarea „românilor” în incintă, au fost fermi convinși că negocierea prealabilă dintre președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, și reprezentantul Jandarmeriei sosit de la București, Sebastian Cucoș, îi va determina pe miile de români sosiți din toată țara „să pună coroanele lângă gard”, în liniște, pentru că așa au decis unii, și să facă cale întoarsă către casele lor.
Potrivit HotNews.ro, https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23192618-video… „Sebastian Cucoș a apărut în zonă înainte ca atmosfera să se tensioneze, el fiind surprins de reporterii HotNews.ro inspectând perimetrul în jurul orelor 14.00, în condițiile în care manifestări erau programate începând cu orele 16.00, de partea maghiară, respectiv 17.00, de partea română.
În imaginile surprinse de HotNews.ro, fostul șef al Jandarmeriei, le explică liderilor UDMR că este acolo pentru a asigura că lucrurile nu degenerează, invocând faptul că pot apărea provocări.
În negocierile cu liderii UDMR, s-a căzut de acord ca cele două grupuri – maghiarii și românii – să nu se ciocnească. Reprezentanții maghiarilor au propus ca grupul românilor care va veni să depună coroanele de flori la gardul cimitirului, unde există plăcuțe informative în mai multe limbi și au precizat că doresc ca nimeni să nu pătrundă în cimitir atâta timp cât situația juridică nu e rezolvată.
Cucoș și ceilalți reprezentanți ai Jandarmeriei au acceptat și au pus jandarmi să asigure locurile de la gard unde românii ar fi trebuit să pună coroanele. ”
Nu credem că acesta nu avea cunoștință de adresa Prefecturii Bacău prin care a solicitat IPJ Bacău și IJJ Bacău „să asigure în bune condițiuni de siguranță și ordine publică accesul în incinta Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului pentru toți cetățenii care doresc să participe la evenimentul public dedicat Zilei Eroilor.”
Mai mult, conform prevederilor legale în vigoare, acesta avea datoria să-i oblige pe concetățenii de etnie maghiară care au participat la „sedința de lucru” programată la ora 16.00, să elibereze perimetrul înainte de ora 17.00, când ONG-urile românești aveau aprobată acțiunea de comemorare a eroilor.
Nouă nu ne rămânem decât să sperăm că organele în drept vor fi interesate să cerceteze aceste aspecte.
Pe paginile de socializare ale liderilor UDMR toată lumea poată să vadă următorul mesaj: „ ‼️(RO) Nu și-au respectat promisiunea!
O întâlnire de ‘breaking news’ cu Sebastian Cucoș, prim-adjunct al inspectorului general, cel care a coordonat Jandarmeria în perioada protestelor din 10 august din București, care au fost reprimate violent, a fost desemnat să coordoneze activitățile forțelor de ordine în Valea Uzului.
S-au angajat că nu se vor produce incidente, că nimeni nu va intra în cimitir și că coroanele de flori se vor depune în afara cimitirului.
Nu și-au respectat promisiunea!”
Minciuna are picioare scurte
Multă mânie și indignare a stârnit în rândul celor care le urmăresc paginile de facebook și informația furnizată de aceiași lideri ai UDMR privind vandalizarea crucilor eroilor maghiari, de către „extremiștii” români, însoțită de o poză cu două „cruci” aruncate pe jos.
Știrile publicate în Mesagerul de Covasna pe acestă temă, însoțite de poze, ne-au ajutat să aflăm următoarele:
În data de 16 mai, în poza postată la stirea preluată de pe siteul ziarului Informația Harghitei, cu privire la amânarea inaugurării solei cu mormintele soldaților români https://mesageruldecovasna.ro/inaugurarea-solei-eroilor…/ – respectivele cruci aruncate de „extremiștii români” nu existau între crucile de beton ale eroilor români;
În data de 17 mai, la momentul când au fost acoperite crucile cu folie neagră de plastic, din poza care însoțește știrea preluată de pe mediafax.ro se vede că între rândurile 4-5 unde se află crucile eroilor români „au apărut” aceste cruci făcute din trunchiuri subțiri de copaci
https://mesageruldecovasna.ro/incident-la-cimitirul…/
Întrebarea se pune astfel: Dacă pe locul pe care Primăria Dărmănești a construit, recent, cele 50 de cruci ale „soldaților necunoscuți” români, se aflau îngropate osemintele ostașilor maghiari căzuți în lupte, de ce autoritățile din Sânmartin nu le-au pus câte o cruce în anul 1994, la momentul în care au reamenajat mormintele maghiare din Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului? De unde „au răsărit” acele cruci și oare cine le-a înfipt în pământ, în urmă cu puțin timp?
Voi chiar ne credeți proști pe toți?
Luări de poziție din partea ONG-Urilor românești dat și a autorităților
După cele întâmplate la Valea Uzului, organizatorii, dar și autoritățile statului au emis comunicate de presă.
„Conducerea Forumului Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș ( FCRCHM) consideră că evenimentele recente de la Valea Uzului sunt consecința firească a unei strategii greșite a statului român în chestiunea provocărilor maghiare neîntrerupte din ultimii ani. Statul român a considerat că dacă va ignora manifestările șovine ale unor cetățeni români de origine maghiară, sau atacurile piezișe ale unor oficiali unguri care uită de diplomație, inclusiv cînd se află pe teritoriul românesc, și dacă este concesiv față de pretențiile nemăsurate ale UDMR, va fi pace. Principalii vinovați pentru escaladarea acestui conflict sunt unii politicieni și extremiști maghiari, care în loc să facă ceva util etniei lor, au pus saci de gunoi pe crucile eroilor români, ceea ce a iritat foarte mult patrioții români. Extremiștii maghiari prezenți acolo, coordonați de lideri ai UDMR, au pângărit chiar și o sărbătoare creștină a românilor, Ziua Înălțării.
Informațiile din spațiul public, din timpul desfășurării și după terminarea
evenimentului, denotă că avem de-a face cu manipulări grosolane, cu scopul evident de a duce în derizoriu Ziua Națională a Eroilor. Nu trebuie să fii un geniu pentru a-ți da seama că închiderea porților unui cimitir internațional în care se află și un monument dedicat ostașilor români căzuți pentru patrie, tocmai de Ziua Eroilor, va isca momente tensionate, poate chiar un conflict; așadar, cei care au decis tâmpenia respectivă au prevăzut conflictul, l-au așteptat și acum încearcă să-l exploateze. Voiau cu orice preț să pozeze în victime, pentru a crea un prilej de comunicare internațională în defavoarea României.”- a transmis conducerea FCRCHM
În calitate de organizatori, reprezentanții <<Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință”>>au transmis în un comunicat de presă către Consiliul Național al Audiovizualului; Consiliul Suprem de Apărare al Țării; Serviciul Român de Informații; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Apărării Naționale; Ministerul de Externe; Senatul României și Camera Deputaților în care se precizează următoarele:
„Frăția Ortodoxă ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință” în calitate de organizator al acțiunii de cinstire și comemorare a eroilor români care s-au jertfit pentru apărarea României și care sunt înmormântați la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului, eveniment desfășurat pe 6 Iunie 2019, de Înălțarea Domnului – stabilită prin lege ca zi pentru cinstirea Eroilor Români – dorește să aducă la cunoștința opiniei publice și a instituțiilor statului următoarele:
- Evenimentul a fost organizat în conformitate cu legislația în vigoare, notificând Primăria Dărmănești asupra intenției noastre. Am primit aprobarea pentru desfășurarea activității.
- Am constatat cu deosebită surprindere acuzele și atacurile mârșave, fără nici o bază reală lansate de conducerea UDMR și a Consiliului Județean Harghita atât înainte de acest eveniment, cât mai ales după, organizatorii fiind catalogați ca extremiști și barbari.
- Discursurile deosebit de agresive, antinaționale și ultimative lansate de reprezentanții
UDMR nu sunt decât o continuare a atacului acestei formațiuni civice început cu
profanarea mormintelor ostașilor români din Cimitirul Internațional de la Valea Uzului
făcută în 1994, continuată cu profanarea prin acoperirea crucilor din 2019 de către
adevărații extremiști, susținuți atât de conducerea UDMR cât, și mai grav, de către un stat străin și constant ostil, Ungaria.
- Absența oricărei condamnări a acelor acte de vandalism și terorism iredentist înseamnă complicitate. În ultimele zile România a fost atacul unei țesături de declarații, provocări și mutări decizionale făcute conjugat de Primăria Sânmartin, Consiliul Județean Harghita și UDMR – de la zăvorârea ilegală a ușilor unui așezământ de cult („internațional” prin apartenența etnică a celor înhumați, dar aflat pe teritoriul Statului Român, național, unitar și indivizibil) până la programarea unei ședințe de lucru în aer liber (în cimitirul declarat tot de ei „închis” dar doar pentru români) în chiar ziua și locul în care românii veneau să se închine și să cânte eroilor de acolo Veșnica Pomenire, de la invocarea unei false arondări teritoriale până la minciunile conform cărora „crucile [ar fi fost] rupte” și s-ar fi „aruncat cu pietre”. Aceștia sunt adevărații extremiști, adevărații instigatori la violență și adevărații infractori ce nu respectă legile și statul român: exact aceia care se victimizează colportând minciuni atât în mass-media locală și internațională, cât și la diverse ambasade.
- De asemenea, reprezentanții extremiști ai minorității maghiare au lansat în mediul online o serie de mesaje, anunțuri alarmiste și incitatoare (că vor fi șosele blocate, că vor veni zeci de autocare cu maghiari înfierbântați, că etnicii românii nu au ce căuta acolo etc.) în scopul generării unor conflicte la momentul evenimentului. Aceasta a fost obiectivul real al lor, să sperie și să întărâte românii pentru a se produce violență în scopul victimizării minorității maghiare. Asta este misiunea UDMR de la înființare și până în zilele noastre, în pragul desființării.
- Utilizarea forței pentru a împiedica accesul pe o proprietate care aparține statului român, prin legarea porților cu lanțuri și a liberului acces chiar de Ziua Eroilor prin comasarea în fața porților a unui grup de oameni constituie adevărata încălcare a legii, o instigare la violență și un act incalificabil din punct de vedere moral.
- Desfacerea porților din interiorul cimitirului este justificată pe deplin. Cinstitorii eroilor români, sugrumați de nedreptatea și perfidia manevrelor maghiare și de inconsistența informațiilor primite de la jandarmerie au știut să ocolească pașnic pâlcul de maghiari din fața cimitirului (a căror acțiune se terminase cu o oră înainte și a căror dispersare ne fusese promisă de jandarmi), astfel încât busculada care a urmat deschiderii porților, a mulțimii românilor care au intrat bucuroși în cimitir s-a soldat cu simple îmbrânceli ce nu pot fi catalogate drept „ barbarisme”. Bilanțul acestei ciocniri a fost astfel exemplar de pașnic: nimeni nu a fost rănit, nu s-a aruncat cu nici o piatra și absolut nici una din cruci nu a fost nici ruptă nici vandalizată!
- Este de evidențiat nu numai atitudinea lipsită de ostilitate a românilor, veniți în mod pașnic de Ziua Eroilor cu colivă și colaci, cu lumânări și candele să-și omagieze eroii, ci faptul că s-au pus lumânări și colăcei și la crucile inscripționate ca fiind ungurești, fără discriminare, precum și la monumentul masiv „unguresc” construit fără autorizație acum 25 de ani – așa cum se arată în COMUNICATUL DE PRESĂ recent al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – chiar pe locul și în locul obeliscului Glorie eroilor români, ridicat de Ministerul Apărării Naţionale român în anul 1985 și distrus 9 ani mai târziu la profanarea din 1994 de către extremiștii minorității maghiare din Sânmartin, atunci când au fost – parte aruncate în râu și în parte arse – și crucile din lemn ale ostașilor români, germani, ruși, sârbi fiind și acestea ca și marele obelisc înlocuite cu cele „ungurești”. După parastasul de joi, la crucile „maghiare” și române preoți brașoveni au plantat „fără discriminare” răsaduri de flori.
- Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință” are la activ sute de acțiuni de ajutorare voluntară a săracilor, a mănăstirilor, parohiilor, și de prim-ajutor la diverse calamități naturale. A organizat și/sau a participat la zeci de acțiuni (marșuri, mitinguri). În nici una din aceste activități niciodată nu am fost vreodată sancționați. În schimb extremiști maghiari au nenumărate dosare penale și condamnări datorită comportamentului îndeobște agresiv și a încălcării legilor. Acționăm neînregimentați politic și ideologic, ca asociere de oameni corecți, cu frică de Dumnezeu nu finanțatori externi, suntem dedicați faptelor bune și iubirii aproapelui. Iubim acest neam românesc, pe eroii și martirii care și-au dat viața pentru românii de azi și luptăm pentru apărarea neamului românesc.”
Premierul Viorica Dăncilă a transmis sâmbătă într-un comunicat de presă că analizează soluții pentru asigurararea dreptului neîngrădit al fiecăruia de a-și comemora eroii, una dintre propuneri fiind consacrarea statutului de cimitir internațional și preluarea în administrare de către Ministerul Apărării Naționale a Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului, în aproximativ 30 de zile.
„Șeful Executivului dezaprobă orice acțiune menită să alimenteze conflictul între cetățenii României și declarațiile care instigă la ură și la nerespectarea simbolurilor statale ale țării noastre.
De asemenea, premierul subliniază că abordarea politică a situației din Valea Uzului nu este în măsură să contribuie la o soluție constructivă și respinge orice încercare de obținere a capitalului politic, de către unii lideri politici.
Prim-ministrul cere autorităților responsabile să păstreze ordinea publică și să asigure drepturile tuturor cetățenilor români”, se arată în comunicatul publicat sâmbătă de Guvernul României, ca urmare a evenimentelor petrecute joi la Valea Uzului.
Poliţia Română a deschis un dosar penal pentru distrugerea porţii de acces în cimitirul din Valea Uzului, judeţul Harghita, s-a anunţat oficial vineri, 7 iunie.
Jandarmeria a transmis printr-un comunicat de presa că joi, 6 iunie, au fost momente tensionate, dar NU au existat violenţe între etnicii români şi membrii comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, dar nici între cele două grupări şi forţele de ordine, contrazicându-i astfel pe unii politicieni maghiari din România şi Ungaria.
în curtea cimitirului, fără „a stabili”, în prealabil, cu reprezentantul jandarmilor, cât loc și unde SĂ NE PERMITEȚI SĂ PUNEM COROANELE DE FLORI, LÂNGĂ GARDUL CIMITIRULUI.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23192618-video…
La Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, reprezentanții asociațiilor care au solicitat și au primit
E evident că ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o manipulare a politicienilor, care și-au făcut bine temele de la bun început, au regizat totul până la ultima scenă, iar noi, românii și maghiarii, le-am făcut jocul exact cum si-au dorit. Ar mai fi multe de spus, dar sincer vă spun că nu mai am energie pentru a continua să despic firul în patru.
Vă îndemn să fiți raționali, să continuați să fiți buni cu aproapele vostru, indiferent de etnia lui. Cel mai important este să fie OM.
Ce bine ar fi dacă sângele care ne-a înfierbântat în aceste zile ar alimenta mai mult creierul şi mai puţin furia oarbă a tuturor.
Larisa AXINIA