Zilnic cel puțin un covăsnean este vaccinat de urgență la Spitalul județean din Sfântu Gheorghe din cauza mușcăturii provocată de câini sau pisici

Medicii de la Spitalul Județean „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe trag un semnal de alarmă în rândul iubitorilor de animale, îndemnându-i să-și ia toate măsurile de protecție împotriva rabiei sau turbării. Chiar dacă consideră că animalul lor de companie e blând și bun, asta nu înseamnă că nu trebuie să-l vaccineze împotriva rabiei. Acest vaccin este obligatoriu pentru fiecare animal de companie, începând de la vârsta de 3 luni.

Pentru că nu toți proprietarii de câini și pisici respectă această îndatorire, lucrurile pot degenera, ajungându-se la îmbolnăviri sau chiar la deces, știindu-se faptul că rabia este o boală mortală. De multe ori, iubitorii de animale consideră că nu li se poate întâmpla chiar lor, iar atunci când sunt puși în fața faptului împlinit, apelează la ajutorul medicilor pentru a fi tratați de urgență.

 

Zilnic, cel puțin un covăsnean ajunge la Spitalul Județean mușcat de un câine sau de o pisică, de cele mai multe ori fiind mușcați chiar de propriul animal.

Medicii sunt obligați să intervină imediat prin administrarea unui vaccin antirabic, iar în situații grave, concomitent se face tratament și cu imunoglobulină specifică.

„Când se întâmplă astfel de accidente cu mușcături provocate de animale care n-au fost vaccinate antirabic, proprietarii suportă consecințele. Singura posibilitate este ca noi să-i vaccinăm pe cei care au fost mușcați, pentru că rabia este o boală mortală, atât la om cât și la animale. De aceea eu le recomand celor care dețin câini sau pisici, în bloc sau la case, să le supună vaccinării de către medicul veterinar. Mai sunt probleme și din cauza câinilor vagabonzi, care umblă liber pe stradă, nu știm dacă sunt infectați, motiv pentru care oamenii mușcați care se prezintă la spital, trebuie obligatoriu să-i vaccinăm. Zilnic vin la urgențe persoane mușcate de animale. În cadrul spitalului Județean chiar a fost înființat un centru antirabic.”- a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, medicul primar Boli Infecțioase, Kovats Istvan.

În această situație se pot află și iubitorii de animale care își fac milă de unele animale pe care le întâlnesc pe stradă și le adoptă. Ei nu au de unde să știe dacă sunt sănătoase.

În orice caz, este important de știut că după ce o persoană este muşcată de un animal, rana trebuie curăţată imediat cu multă apă şi săpun pentru a reduce riscul unei infecţii, apoi trebuie să se adreseze de urgență personalului medical. Acesta poate administra vaccinul antirabic cu titlu preventiv, şi totodată cu titlu curativ persoanelor care au fost în contact cu un animal, potenţial, turbat. Vaccinarea ajută sistemul imun să combată boala în stadiile timpurii. Când se administrează vaccinurile înaintea apariţiei simptomelor severe, ele previn de obicei dezvoltarea infecţiei şi cresc şansele de recuperare. Dacă apar simptomele bolii, vaccinurile nu mai sunt eficiente şi persoana infectată decedează.

Pentru a înțelege mai bine care este tipologia acestei boli, am stat de vorbă și cu medicul veterinar din Sfântu Gheorghe, Dan Arpad.

„Rabia se transmite de obicei prin mușcătură, prin salivă. Oamenii care zic că animalul lor a turbat deoarece a fost ținut legat sau a mâncat ceva picant, nu au dreptate. Nu există așa ceva. Animalele sau oamenii sunt infectați cu rabie dacă au fost mușcați. Regula ar fi că orice animal cu sânge cald poate transmite rabia.
Cele mai frecvente însă sunt cazurile în care boala este transmisă de câini și pisici. Eu cred că inamicul numărul unu este pisica care este lăsată liberă prin curte. Nefiind legată, umblă peste tot, merge la vânat de șoareci și poate intra mai ușor în contact cu alte animale infectate cu rabie.

Rabia este o boală letală, împotriva ei neexistând antidot. Supravieţuirea ţine de cât de repede are loc intervenţia şi de zona în care a fost muşcată persoana, pentru că virusul se transmite de la periferie spre centru, prin terminaţiile nervoase.  Este vital ca intervenţia să se realizeze în primele 72 de ore, doar în acest interval se mai poate face ceva.“- a precizat medicul veterinar Dan Arpad.

O serie de ocupaţii, în care riscul de a intra în contact cu animale potenţial infectate este mare, presupun vaccinarea antirabică. Este cazul lucrătorilor serviciilor de ecarisaj, este cazul silvicultorilor, al fermierilor  etc.
De ce câinele sau pisica mușcă propriul stăpân?

Animalele au trei nevoi primare: antrenament, disciplină şi afecţiune, în această ordine. Astfel, este de datoria stăpânilor să le ofere antrenamentul necesar pentru a-şi consuma energia pe parcursul zilei, să impună reguli clare de comunicare, limite, şi nu în ultimul rând să le ofere afecţiune.

În general, stăpânii au tendinţa de a oferi foarte multă afecţiune, în defavoarea celorlalte nevoi, astfel că animalul devine instabil şi poate dezvolta un comportament deviant, iar asta se întâmplă pentru că stăpânii au probleme în a le caştiga încrederea, respectul şi loialitatea.

„Și în cazul animalelor, este importantă educația lor. Foarte mulți stăpâni nu știu să-și câștige rolul de lider și să le transmită animalelor unde le e locul și cât de departe pot merge. Ei consideră animalele ca membrii ai familiei, fără să-i învețe de mici, ce au voie și ce nu au voie să facăși cine este lider. Câinii când simt că ei dețin puterea, devin uneori agresivi.”, ne-a spus medicul veterinar Dan Arpad.

Cum recunoaștem animalele bolnave de rabie?

Rabia este caracterizată prin grave tulburări nervoase, manifestate prin accese de hiperestezie şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte. În general evoluează la lilieci şi carnivore (câine, pisică, dihor, vulpe, râs, coiot, hienă, lup etc), mai rar la celelalte specii (rumegătoare, solipede, suine).

“De obicei animalele infectate cu rabie salivează foarte mult. Reflexul de înghițire este blocat, iar saliva curge efectiv din gură, lătratul este răgușit. Într-o primă etapă animalele devin mai prietenoase. De exemplu, o vulpe infectată devine blândă, încât o poți chiar mângâia. De obicei acest lucru nu se întâmplă, ea fiind un animal sălbatic agresiv. După starea de moleșeală, blândețe, animalul bolnav de rabie, devine dintr-odată extrem de agresiv. Cam aceleași simptome sunt și în cazul altei boli, așa zisă pseudorabia sau boala lui Aujeszky, însă diferența este că animalul nu devine nervos, agresiv. Această ultimă boală se transmite îndeosebi prin consumul de carne de porc nefiarta. Animalele mor după 3-4 zile dacă au mâncat carne crudă infectată cu această boală. Am avut, nu demult, acest caz la o stână lângă Vâlcele. Se suspecta că au rabie, dar de fapt erau infectate cu pseudorabia. Cele două boli se confundă ușor.

Este important ca oamenii să evite să hrănească animalele cu carne crudă.”, ne-a declarat medicul veterinar Dan Arpad.

Simptome la oameni

Perioada tipică de incubație a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. În această perioadă, de obicei nu este prezent nici un simptom al bolii. Primele simptome care apar includ durerea și amorțeala la locul mușcăturii, urmate apoi de simtomatologie vagă, care poate să apară în multe alte afecțiuni și care includ: febra, tușea sau senzația de gât uscat, durere, arsură, mâncărime, furnicături sau amorțeală la locul mușcăturii sau al expunerii inițiale, durere abdominalăsau neliniște, care se accentuează și poate evolua spre agitație extremă.

Simptomatologia ulterioară este mai specifică și poate include: perioade alternanțe de comportament normal și comportament bizar sau neobișnuit (anxietate, halucinații, delir), frică de apă (hidrofobie) sau frică de aer (aerofobie), spasme musculare la nivelul mușchilor feței, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii, paralizia, care este adesea singurul simptom, se dezvoltă în cazul unei forme de rabie mai puțin obișnuită, rabia paralitică, care apare după mușcătura liliecilor vampir, fluctuații mari ale temperaturii corporale, pulsului și presiunii sangvine, comă, insuficiență cardiacă și respiratorie.

Rabia este o boală identificată încă din antichitate. Cuvântul grecesc „lyssa” utilizat pentru desemnarea rabiei înseamnă: nebunie. Cuvântul rabie vine din latinescul „rabiere” : a fi violent, care derivă din sanscrita veche „rabhas”, a fi violent.

Celsisus a fost primul care a marcat transmiterea bolii la om, în primii ani ai erei noastre. Acesta a dat și primele recomandări de profilaxie postaccident de inoculare, prin succtiunea cu ventuze a sângelui din plagă și arderea sau tratarea ei cu substanțe corozive.

Primul vaccin rabic a apărut în anul 1884 proiectat de Louis Pasteur. Mai târziu, Victor Babeș a definitivat și demonstrat eficienta profilactică a serului antirabic.

În conformitate cu prevederile legislației sanitar-veterinare, vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor este o acțiune sanitară obligatorie în România pentru deținătorii de câini și pisici, statul român asigurând în timpul campaniilor de vaccinare, cu titlu gratuit, vaccinul antirabic și manopera de vaccinare. În sarcina proprietarului de câini și pisici rămâne plata identificării câinelui și/sau pisicii, prin microcipare în cazul câinilor, respectiv eliberarea și completarea de către medicul veterinar a carnetului de sănătate, atât pentru câini, cât și pentru pisici (această reprezentând modalitatea de identificare a pisicilor).

Vaccinarea antirabică se efectuează anual pe toată durata de viață a animalului.

Larisa AXINIA

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail