În fiecare an la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, lansează campania de marcare a „ZILEI MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului cât și ca apel către factorii politici și instituțiile responsabile cu măsurile de reducere a consumului de tutun la nivel mondial.

 

În acest an campania este centrată pe legătura între fumat și sănătatea plămânilor. Campania își propune creșterea conștientizării cu privire la:

 – Impactul negativ pe care fumatul îl are asupra plămânilor, de la boli respiratorii cronice la cancer;

 – Rolul fundamental pe care îl au plămânii în sănătatea și buna funcționare a întregului organism;

– Amploarea mortalității și îmbolnăvirilor cauzate de fumat, la nivel global;

– Sublinierea legăturii dintre fumat și mortalitatea datorată tuberculozei;

– Efectele expunerii la fumul de țigară asupra sănătății plămânilor  pentru oamenii de toate vârstele;

 

Modalitățile prin care tutunul afectează în mod negativ plămânii persoanelor care fumează sau care stau în medii în care se fumează:

  1. Cancer pulmonar: Fumatul este principala cauză a cancerului de plămâni, responsabil pentru mai mult de 2/3 din decesele la nivel global, datorate cancerului pulmonar. De asemenea expunerea la fumul de țigară, acasă sau la locul de muncă crește riscul apariției cancerului pulmonar. Renunțarea la fumat reducere riscul de cancer pulmonar. După 10 ani de abstinență ca fumător riscul scade la jumătate față de cel al unui fumător activ.
  2. Boli respiratorii cronice: Fumatul este cauza principală a bolilor pulmonare obstructive cronice. BPOC este termenul folosit pentru a descrie o serie de boli evolutive care duc la îngustarea căilor respiratorii și fac respirația dificilă. BPOC moderată și severa afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume. Cele mai întâlnite afecțiuni din sfera BPOC sunt emfizemul și bronșita cronică, dar BPOC poate include și astmul refractar (ireversibil) și unele forme de bronșectazii.

Fumatul este de departe principala cauză a BPOC, însă aceasta poate fi cauzată și de expunerea îndelungată la poluarea aerului, la praf sau substanțe chimice.

Dat fiind faptul că BPOC este o boală cronică, aceasta nu se poate vindeca, dar poate fi ținută sub control. Medicația și schimbarea stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, pot ajuta. Riscul de a dezvolta astfel de boli este mai crescut pentru persoanele care se apucă de fumat la o vârstă mai mică deoarece fumatul încetinește dezvoltarea plămânilor, în mod semnificativ.

 

 

  1. Tuberculoză: Tuberculoza afectează în mod negativ plămânii, reducând funcțiile acestora iar fumatul accentuează aceste efecte negative, crescând riscurile insuficienței respiratorii.

 

***

 

Pentru îndeplinirea obiectivelor campaniei, la nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Covasna, Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, Asociația ”Love to Dance” și Inspectoratul de Poliție Județean Covasna – Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, vor organiza vineri 31 Mai 2019, în crentrul orașului un dans demonstrativ care să promoveze alternativele sănătoase de petrecere a timpului liber, fără fumat.

Astfel, echipa de dansatori profesioniști ai doamnei profesoare Molnar Eniko, îmbrăcați în tricouri personalizate, vor încerca să atragă atenția prin dans și prin mesaje sugestive asupra consecințelor negative cu privire la consumul de tutun și vor promova alternative sănătoase așa cum este dansul, muzica, etc.

Mulțumim Direcției de Sănătate Publică Covasna pentru sprijinul acordat în realizarea în condiții optime a activității, prin oferirea de tricouri personalizate copiilor dansatori.

Vă așteptăm cu drag!

 

 

 

Coordonator CPECA Covasna,

Insp.spec.adm.publică,

Liliana Lazea

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail