„Aici e casa mea. Dincolo soarele și grădină cu stupi.
Voi treceți pe drum, vă uitați printre gratii de poartă
și așteptați să vorbesc. – De unde să-ncep?
Credeți-mă, credeți-mă,
despre orișice poți să vorbești cât vrei:
despre soartă și despre șarpele binelui,
despre arhanghelii cari ară cu plugul
gradinile omului,
despre cerul spre care creștem,
despre ură și cădere, tristețe și răstigniri
și înainte de toate despre marea trecere.
Dar cuvintele sunt lacrimile celor ce ar fi voit
așa de mult să plângă și n-au putut.
Amare foarte sunt toate cuvintele,
de-aceea – lăsați-mă
să umblu mut printre voi,
să vă ies în cale cu ochii închiși.”

Lucian Blaga- „Către cititori”

Biblioteca Municipială „Báró Wesselényi Miklós” din Târgu Secuiesc a deschis, săptămâna aceasta,  o expoziţie de carte dedicată poetului Lucian Blaga, în cadrul căreia sunt expuse cele mai reprezentative publicaţii din colecția instituției.

Expoziția poate fi vizitată până miercuri, 15 mai,  acolo putând fi găsite peste 50 de titluri de carte semnate de Lucian Blaga.

124 de ani de la nașterea poetului

Ieri, pe 9 mai, s-au împlinit 124 de ani de la nașterea poetului, dramaturgului şi filosofuluiLucian Blaga. Acesta s-a născut în 1895, în localitatea Lancrăm, judeţul Alba.

Debutul poetic al scriitorului Lucian Blaga a avut loc, în prima parte a anului 1919, la 20 aprilie, cu volumul de poezii „Poemele luminii”. Odată cu acest volum a fost editat şi cu cel de aforisme „Pietre pentru templul meu”- se arată într-un documentar recent realizat de agenția de presă „Agerpres”.

„Devenirea poetică a artistului, configuraţia specifică a universului său artistic a marcat unul dintre momentele importante în istoria literaturii române moderne. Încă din această perioadă Lucian Blaga impune un peisaj liric şi de gândire original, a cărui structură poartă amprenta formaţiei sale spirituale. În lumina timpului în care a trăit, autorul este pe meridianul românesc una dintre acele conştiinţe artistice reprezentative ce exprimă într-o manieră proprie elemente ale gândirii filosofice şi ale creaţiei estetice ale epocii.”- arată Agerpres (https://www.agerpres.ro/documentare/2019/04/25/un-secol-de-cultura-debutul-poetic-al-scriitorului-lucian-blaga–298401).

Lucian Blaga a decedat în  6 mai 1961, la Cluj-Napoca. El a fost înmormântat în cimitirul din satul natal, Lancrăm, sat ce în nume poartă „sunetele lacrimei”, și despre care poetul scria (în poezia „9 mai 1895”):

„Sat al meu ce porţi în nume/ sunetele lacrimei/ la chemări adânci de mume/ în cea noapte te-am ales/ ca prag de lume/ şi potecă patimei/. Spre tine cine m-a-ndrumat/ din străfund de veac,/ în tine cine m-a chemat/ fie binecuvântat/ sat de lacrimi fără leac”.

 Expoziția poate fi vizitată până în 15 mai

Expoziția dedicată poetului, organizată de Biblioteca din Târgu Secuiesc, poate fi vizitată până în data de 15 mai (a.c.)

Printre cei care s-au  bucurat deja de eveniment se numără poeta Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc. Potrivit acesteia, lunar, la Bibliotecă sunt organizate astfel de expoziții, dedicate câte unui scriitor român și câte un scriitor maghiar. Mihaela Aionesei ne-a împărtășit impresiile sale legate de eveniment:

„A fost o surpriză plăcută, mai ales că Lucian Blaga este unul dintre poeții mei preferați. Habar nu am avut că se organizează lunar astfel de expoziții în care sunt prezentați doi autori: unul român și unul maghiar.Apoi, marea bucurie a fost să văd că biblioteca deține atâtea volumule semnate de Lucian Blaga: peste 50 de titluri de carte semnate de poetul luminii. Mai ales BLAGA –OPERE volumul I și IIpe care chiar doream să le citesc. ”- a declarat Mihaela Aionesei.

Elevii, profesorii și toți cei interesați, pot vizita expoziția până în 15 mai 2019.

În urmă cu aproximativ trei ani, Mihaela Aionesei, iubitoare a culturii și a cărților, a pornit o campanie în vederea îmbogățirii fondului bibliotecii din Târgu Secuiesc. Atunci, ea a început să adune carte lângă carte,  atât din rândul celor semnate chiar de ea, cât și din rândul celor semnate de alți prieteni dragi ai literaturii – scriitori din țară. Peste 160 de titluri au fost donate în urma acelei. campanii.

„Cartea a fost, este și trebuie să rămână un liant între minte și spirit, nu doar un mijloc de informare. Este componenta cea mai valoroasă care stă la baza culturii unei națiuni. Prin carte se păstrează limba neamului, identitatea lui. Fără ea, limba mea, nimic nu sunt ”- a declarat poeta.

***

Prima bibliotecă a oraşului Târgu Secuiesc, „Kaszinó”, a fost înfiinţată pe 25 decembrie 1842. Cele două personalităţi fondatoare ale Bibliotecii „Kaszinó” au fost  Széchenyi István şi Wesselényi Miklós. Astfel, în anul 1998 biblioteca şi-a luat numele de Biblioteca Orăşenească Báró Wesselényi Miklós, se arată pehttp://www.cnipttargusecuiesc.ro/obiective-turistice/biblioteca-weselenyi-miklos/.

Biblioteca Municipală „Báró Wesselényi Miklós” este o bibliotecă publică de tip enciclopedic, care funcţionează ca instituţie culturală bugetară, fiind finanţată de către Consiliul Local Târgu Secuiesc, în a cărui subordine se află, respectiv sub îndrumarea de specialitate a Bibliotecii Judeţene „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, conform unui raport prezentat la începutul acestui an, de către managerul instituției.

Potrivit aceleiași surse, Biblioteca Municipală „Báró Wesselényi Miklós” „colecţionează, organizează, conservă şi pune la dispoziţia beneficiarilor cărţi, periodice, alte documente grafice şi audiovizuale, furnizează informaţii din bazele de date electronice proprii şi de pe Internet. Iniţiază şi organizează proiecte şi programe de valorificare a tradiţiilor, aniversări ale unor evenimente şi personalităţi culturale, acţiuni de informare asupra noutăţilor culturale. Elaborează proiecte şi programe de interes local şi participă la realizarea acestora.”

Anul trecut, Biblioteca municipală a fost renovată din fondurile Primăriei Târgu Secuiesc, fiind, astfel, amenajate săli mici, luminoase, ce invită, într-o atmosferă plăcută, spre lectură.

Zeci de mii de documente, la Biblioteca municipală Târgu Secuiesc

Fondul de carte al Bibliotecii Municipale Târgu Secuiesc însuma, la data de 31 decembrie 2018, 66957 documente de bibliotecă, se arată în raportul instituției.

Potrivit aceleiași surse, din punct de vedere biblioteconomic, în perioada 1 iunie 2018- 31 decembrie 2018, au fost înregistrați 2151 utilizatori activi și  au fost efectuate 22022 tranzacții de împrumut individual. În acea perioadă s-a înregistrat un număr de 26153 de vizite la biblioteca din Târgu Secuiesc.

În cadrul instituției au loc diverse activități pentru promovarea lecturii.

De exemplu, anul trecut, au fost organizate 18 întâlniri sub genericul „Clubul de basme” s-au organizat prezentări de cărți, dar și activități de artizanat.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail