La Monumentul Ostașului Român din Sfântu Gheorghe a fost organizat ieri, cu ocazia sărbătoririi „Zilei independenței de stat a României”, „ Zilei victoriei împotriva fascismului” și „Zilei Europei”, un ceremonial religios și militar la care au participat reprezentanți ai instituțiiilor covăsnene,   partidelor politice și-a unor asociații sau fundații,  elevi și locuitori din municipiul reședință de județ.

Conform programului, reprezentantul Instituției Prefectului- Județul Covasna, Nicolae Radocea, subprefect, întâmpinat de locțiitorul comandantului Garnizoanei Sf. Gheorghe, lt. col. Penciu Traian, a trecut în revistă garda de onoare și a  salutat drapelele de luptă. Imnul național al României a fost intonat de cei prezenți, acompaniați de fanfara militarea a UM 61 Vânători de Munte „Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, care a intonat și Imnul Uniunii Europene

După oficierea serviciului religios, subprefectul Nicolae Radocea a dat citire mesajului premierului României, Viorica Dăncilă, transmis cu ocazia Zilei Europei:

„Ziua Europei o sărbătorim anul acesta cu gândul la viitorul Uniunii Europene, al cărui profil se conturează în dezbaterile găzduite de România chiar astăzi, ca deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului UE. Uniunea Europeană este un proiect în plină schimbare, care ne obligă să ţinem pasul cu prezentul, pentru ca viitorul să nu ne surprindă. România face parte din acest proiect şi ne simţim responsabili, în egală măsură cu celelalte state membre, pentru Europa pe care o vom lăsa generaţiilor următoare.

Rămânem profund ataşaţi valorilor europene şi ne dorim o Uniune Europeană puternică, în care toate statele membre să beneficieze de tratament egal, nediscriminatoriu, indiferent de suprafaţa teritoriului, de amplasarea geografică sau de vechimea în UE. Proiectul european s-a născut din dorinţa de a trăi în pace şi prosperitate, în ideea că statele membre îşi pot uni eforturile către acest obiectiv. În contextul actual, cetăţenii europeni îşi doresc o Uniune Europeană sigură, capabilă să ofere soluţii noilor provocări de natură internă şi externă, şi mai activă în plan global. Configurarea viitorului european este un proces complex, în care deciziile trebuie să ţină cont de aşteptările cetăţenilor, exprimate în cadrul dezbaterilor şi prin vocea reprezentanţilor lor în Parlamentul European.

Astăzi, 9 Mai 2019, după aproape şapte decenii de la Declaraţia Schuman, care anunţa bazele proiectului european din care şi România face parte acum, privim cu încredere viitorul comun şi eforturile celor angrenaţi în configurarea lui. Această zi încărcată de istorie stă mărturie a puterii incredibile de renaştere şi regenerare care se află în oameni şi în comunităţile unite de ţeluri comune. La nivel mondial, european şi aici în ţară, 9 mai ne arată din nou cum curajul a învins deznădejdea, iar unitatea de valori şi principii a dat naştere unui nou model comunitar şi unui nou mod de a trăi. Însemnătatea acestei zile reconfirmă responsabilitatea pe care o avem faţă de istoria noastră comună, a europenilor şi a românilor, de a lupta neîntrerupt şi cu toate forţele pentru o Românie a solidarităţii, în interior şi în exterior, membră a unei Uniuni Europene coezive, dintr-o lume paşnică şi prosperă pentru toţi locuitorii ei”.”

În semn de omagiu adus ostașilor căzuți în lupte, de„Ziua  independenței de stat a României” și  „ Ziua  victoriei împotriva fascismului”au fost depuse coroane de flori  la statuia Ostașului Român din Sfântu Gheorghe.

Ceremonialul s-a încheiat cudefilarea gărzii de onoare și cu  onorul muzicii militare.

M.C.G.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail