Sursă foto: Shutterstock.com

 

Încă de la 5 ani aveam o dorință nespusă și inexplicabilă să încerc pantofii cu toc ai mamei, nu avea o idee de ce, dar mă fascina profund ideea să fiu om mare…„ amintire pe care o poți regăsi în mintea oricărei femei, fete sau chiar și a unei doamne deja versate în tainele elevării psihice, cât și fizice, prin așa numiții… pantofi cu toc.

 

O taină sau altfel spus, un rit de inițiere într-un astfel de statut de a te simți „femeie” necesită la un moment dat una dintre puținele cazne recunoscute de către sexul masculin: prima pereche de pantofi cu toc. Ia parte în continuare la o suită de perspective la care poate… nu te-ai gândit în profunzime și care s-ar putea să-ți ofere un alt punct de vedere asupra acestui element vestimentar atât de elocvent pentru ideea de feminitate.

 

Instinctul spune: ori stiletto, ori nimic…

Sursă foto: Shutterstock.com

Nu este deloc dificil să-ți dai seama ca bărbat, de ce pantofii cu toc sunt un simbol al feminității, din moment ce 76% dintre femei îi poartă cel puțin ocazional. Dar dincolo de numere și de date cantitative, ceea ce semnifică defapt o pereche de pantofi stiletto, pentru o minte constant în căutare de frumos, aceștia reprezintă mai mult o chestiune de interpretare calitativă. Dar cum?

 

Dincolo de iluzia de picioare mai lungi, postura mai fermă, silueta mai sveltă sau doar o ținută evidențiată, cel mai simplu indiciu pentru a înțelege cum pătrunde permanent pantoful cu toc în definiția unei femei, este să ne îndreptăm atenția spre copilărie.

4-5 centimetri la un toc înseamnă chiar un plus de înălțime decent, cel puțin în mintea oricărui părinte de fată. Totuși, noțiunea de putere și feminitate se condensează însăși destul de repede de-a lungul și în jurul unui toc impetuos, pătrunzător și suplu. Astfel, orice pantofior elegant pălește în comparație cu imaginea impozantă pe care o doamnă o are în rochie, ciorapi negrii, și pantofi cu toc.

 

„Obișnuiesc să am gânduri erotice în legătură cu femeile ce poartă pantofi și dresuri”

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Oricât de indecent sau vulgar ți s-ar părea acest argument, nu este nici pe departe un lucru necunoscut faptul că bărbații într-adevăr au astfel de fantezii. Până la urmă acesta este și motivul pentru care o astfel de imagine emblematică a doamnei în dresuri și pantofi negrii este un etalon pentru conceptul de feminitate la bărbați.

 

Un alt adevăr este însăși faptul că toată valoarea, admirația cât și determinarea femeilor de a purta astfel de pantofi se poate rezuma la motivul erotic pe care îl stârnește instinctul ambelor sexe. Atractivitatea își are astfel rădăcinile în acest citat, prin care putem înțelege foarte bine într-o nuanță mult mai decentă și mai finisată, cum și de ce, percepem ca dezirabil ceea ce ne instigă imaginația într-un mod inedit și diferit de tot ceea ce este mundan.

 

Pantofii nepopulari din copilărie pot lăsa de asemenea stigmat (Goffman 1963)

Sursă foto: Shutterstock.com

 

De partea cealaltă, să te detașezi radical de orice implicare afectivă față de semnificația estetică a pantofului, ajungi să-l privești rece și obiectiv, drept o simplă piesă vestimentară menită să protejeze picioarele și corpul de patogenii sau suprafețele abrazive de pe sol.

 

Din fericire, cu un astfel de punct de vedere, nu este de acord nici unul dintre sexe, chiar dimpotrivă, popularitatea și raportarea statutului tău față de cercul de influență determină ca singura dorință reală să fie cea de validare socială.

 

Ideea de validare înseamnă chiar și în contextul pantofilor faptul că încă din copilărie, orice copil își dorește să fie în conformitate cu ideile populare din cercul său de prieteni, altfel, începe acel proces de marginalizare. Această marginalizare se manifestă exact la fel și în momentul maturității, fie atunci când alte femei te evită din pricina gusturilor tale sau când un bărbat de care ești atrasă nu prezintă nici un fel de interes.

La Reverse.ro înțelegem foarte bine că multe lucruri din viață se învârt în jurul picioarelor de femeie, astfel, stigmatizarea, idealizarea cât și instigarea sunt doar o parte din zecile de perspective pe care le poate lua o pereche de pantof pentru o femeie. Identitatea și pantoful cu toc pot fi văzute ca un motiv suficient de sine-stătător încât mintea masculină să le perceapă ca fiind același lucru. Este clar faptul că o femeie care se simte confidentă, atrăgătoare și bine dispusă, determină ca simbolul acestor virtuți se constea în simpla, dar complexa filozofie a pantofului cu toc.

(P)

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail