Deși suntem abia în luna aprilie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna a terminat deja suma bugetată pe 4 ani, pentru încheierea convențiilor prin care se acordă angajatorilor subvenția de 2250 de lei pentru fiecare șomer angajat, care face parte dintr-o anumită categorie de persoane.
Este vorba despre absolvenții de liceu, tinerii cu risc de marginalizare socială, cei aflați aproape de pensionare, părinți unici susținători de familie, șomeri de lungă durată.
Conform legii, statul (în proportie de 15%) și Uniunea Europena (în proporție de 85 %) acordă, pentru fiecare persoană vizată, suma lunară de 2.250 de lei (în creștere de la 900 de lei), timp de 12 luni. Dacă este vorba de absolvenți din rândul persoanelor cu handicap, suma respectivă se acordă timp de 18 luni.
Angajatorii sunt obligați să păstreze acești salariați timp de cel puțin 18 luni, se arată în Legea nr. 76/2002. În acest fel, autoritățile încurajează, practic, crearea de noi locuri de muncă, precum și păstrarea lor pe perioade mai lungi. De fapt asta a fost intenția legiuitorului, nepunându-și problema că s-ar putea ajunge în situația de colaps financiar datorită numărului mare de solicitări.
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor a menționat că în primele 3 luni ale acestui an, AJOFM Covasna a încheiat peste 600 de convenții cu agenții economici care vor primi subvenții care, însumate, acoperă practic toată suma bugetată pe 4 ani. Un simplu calcul arată că pentru cele peste 600 de convenții încheiate, AJOFM Covasna va plăti angajatorilor peste 16 milioane de lei, în decursul unui an.
Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor ne-a declarat: „ Până când valoarea subvenției era de 500 de lei, angajatorii nu se înghesuiau. Acum foarte mulți ne solicită subvenții, dar din păcate AJOFM a ajuns la fundul sacului. Din rândul șomerilor, aproape toată lumea ajunge să fie subvenționată. În momentul de față niciun angajator nu se gândește la o simplă angajare, ci toți urmăresc să beneficieze de stimulentul acordat de stat. Noi vom mai încheia convenții doar dacă vom avea garanția că vom avea bani să le plătim.”
Totodată, Kelemen Tibor se întreabă câți angajatori vor menține în funcție angajații încadrați în muncă cu subvenție de la stat, după ce încetează de drept convențiile. Este de știut faptul că un angajator nu poate încheia o nouă convenție pentru același angajat, pentru care a primit stimulent.
Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute mai sus, anterior termenului de 18 luni, sunt obligați să restituie, în totalitate, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menționat, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.
Peste 270 de persoane angajate prin intermediul AJOFM Covasna
Din informațiile puse la dispoziție de reprezentanții AJOFM Covasna, în luna martie a.c., ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul instituției covăsnene au fost încadrate în muncă 276 persoane, dintre care 136 femei.
„Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 116 au peste 45 de ani, 46 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 55 au între 25 și 35 de ani, iar 59 sunt tineri sub 25 de ani (tineri NEET).
În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 144 provin din mediul urban, iar 132 persoane sunt din mediul rural.
Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii gimnaziale, profesionale, arte şi meserii (133), urmate de cele cu studii liceale sau postliceale (105). Numărul celor cu studii superioare este de 20, iar cei cu studii primare şi fără studii sunt în număr de 18.
Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Covasna, 225 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile, 51 erau din categoria de persoane mediu ocupabile sau uşor ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.
Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.
Astfel, în anul 2019, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 1675 persoane.”- se arată într-un comunicat de presă transmis către redacția Mesagerul de Covasna.
Larisa AXINIA