Din cele mai vechi timpuri oamenii au căutat rezolvări ale multor probleme cu care se confruntau. Una dintre acestea a fost schimbul de produse, din care mai târziu s-a născut ceea ce numim noi astăzi – comerțul.
Dacă la începuturi se folosea trocul, adică o formă primitivă a schimbului de mărfuri, mai târziu a apărut banul ca mijloc de plată, întâi moneda din metale prețioase, respectiv aur și argint. Mai târziu au apărut așa-zisele „note sau chitanțe de bancă”, pe scut bancnote ca purtătoare de valori. În zilele noastre sunt utilizate și mijloacele electronice de plată, precum monedele criptice.
Cert este că Măria Sa Banul a devenit stăpânul lumii și întreaga viață a omului se învârte în jurul banilor, cu ei îți cumperi hrana, medicamentele, utilitățile și toate cele necesare traiului zilnic. Cu ei îți cumperi casa, pământul, iubirea (aici vorbim despre „iubirea de arginți”, nu despre cea adevărată, care nu se poate cumpăra), prietenii, dușmanii, avocații, procurorii, judecătorii (doar pe unii), lucrarea de licență, funcțiile politice, iertarea divină (v. indulgențe) și locul de veci. Și atunci să nu-l ridici în slăvi pe Măria Sa Banul? Atât timp cât banii împart lumea în bogați și săraci, ei vor continua să hotărască soarta oamenilor. Și tocmai de aceea se cere în familie și în școli existența unei educații financiare, pentru dobândirea unei priceperi în „mânuirea banilor”, poate că atunci absolvenții vor deveni mai experimentați, cel puțin teoretic, în gestionarea banilor și în folosirea lor în tranzacții sau în pornirea unei afaceri care să justifice valoarea lor.
În enciclopedia liberă Wikipedia putem găsi o definiție foarte interesantă și instructivă a banilor: „Adevărata avere a unui individ sunt timpul și libertatea sa, banii sunt doar un mijloc prin care „se păstrează/ înmagazinează” energia economică, până în momentul când se dorește a fi folosită (adică tranzacții)”. Ceea ce-i conferă valoare banului este „puterea de cumpărare”, și aici credem că fiecare dintre noi este conștient de acest lucru. Mai ales când trăim zilnic fluctuația acestei valori care ne afectează pe toți într-o măsură mai mică sau mai mare.
Acum tinerii pot învăța multe lucruri utile despre bani și prin intermediul internetului. Am ales ca exemplu în acest sens blogul Daniel Tănase/ Finanțe personale. Pe lângă materialele apărute aici, care conțin multe informații, idei și sfaturi folositoare ce se pot constitui într-un adevărat curs instructiv, autorul ne pune la dispoziție și „100 de înțelepciuni despre bani”, din care am selectat câteva pentru comentariul nostru și plăcerea cititorului:
„Cu bani poți cumpăra un câine bun, dar numai dragostea îl va face să dea din coadă”.
„Cu toții putem avea succes, putem să facem bani și apoi murim. Dar să fii semnificativ înseamnă să-i ajuți pe ceilalți, iar asta va dăinui peste veacuri”.
„Poți să ai toți banii din lume, dacă nu ai etică și integritate, atunci nu ai nimic”.
Așadar, chiar dacă suntem tentați să credem că totul se poate cumpăra cu bani, mai există ceva care nu se încadrează în schemă.
Și câteva sfaturi: „Nu cheltui banii înainte să-i câștigi.” Unii oameni fac datorii bazându-se pe ceea ce ar putea câștiga în viitor și, ca să te convingă, sunt gata să-ți vândă și pielea ursului din pădure.
Daniel Tănase ne avertizează însă că și atunci când ai adunat bani, acest lucru nu înseamnă că ești valoros, căci „Măsura reală a averii tale este cât de mult valorezi dacă ai pierde toți banii”.
Pentru cei care pornesc pe calea acumulării pecuniare, autorul mai are un sfat: „Educația formală îți va asigura traiul. Autoeducația îți va asigura o avere.” Deci nu așteptați, fiți inventivi și perseverenți, căci „cunoașterea, experiența și abilitățile proprii” vă vor aduce profit.
Să vedem în continuare și câteva lucruri amuzante despre bancă și relația omului cu aceasta. Iată definiția băncii în viziunea lui Daniel Tănase: „Banca este un loc unde primești o umbrelă pe vreme senină, pe care ți-o cer înapoi când începe să plouă”. Dacă totuși ai de a face cu banca și crezi că nu ești o persoană importantă, te înșeli, căci „Dacă crezi că nimănui nu-i pasă de viața ta, încearcă să nu plătești câteva rate la bancă.” Iar pentru cei care nu înțeleg bine noțiunea de credit există o explicație mai clară: „Creditul este un sistem în care o persoană care nu poate plăti ia o altă persoană care nu poate plăti ca să garanteze că poate plăti.” Acum că ne-am lămurit cam cum stau lucrurile, cine are curajul poate trece la fapte, și nu uitați: „Toate păcatele sunt uitate odată ce începi să faci o grămadă de bani”, căci acesta-i mersul lumii, banii îți dau putere și importanță, chiar dacă cu ei nu poți cumpăra omenia. Priviți ce se întâmplă cu majoritatea copiilor „de bani gata”; cei mai mulți devin risipitori, aroganți, lipsiți de respect și se pierd în lucruri neînsemnate, pentru că banii și educația nepotrivită i-au corupt, și astfel ajung „oameni fără caracter”. Ale lor sunt barurile, localurile de noapte, alcoolul, drogurile și aventurile de tot felul, iar dacă nu-și revin, devin „rebuturi sociale”. Aceștia nu sunt exemple demne de urmat. Dar cinste părinților bogați care au știut să dea urmașilor o educație aleasă, făcându-i astfel oameni adevărați pe care societatea se poate sprijini în drumul ei spre progres.
E bine că există și în țara noastră preocupări și programe pentru educarea financiară a tinerilor și în formarea lor în domeniul antreprenorial, căci oricine deschide o afacere trebuie să aibă și noțiuni minime de contabilitate, de gestionare a banilor, altfel mereu va apela la alții să le rezolve problemele. Tot mai mulți tineri încă din facultate sau chiar din timpul liceului încep să-și deschidă mici afaceri, iar aceștia au nevoie de o bază de studiu mai solidă în domeniul în care se implică. Tocmai de aceea și Ministerul Educației trebuie să pună un accent mai mare pe educația financiară în școală și să diversifice programele educative în raport cu cerințele societății actuale, lucru care de fapt se încearcă acum prin relansarea liceelor orientate spre partea practică a învățământului. Sperăm că în câțiva ani tinerii de azi, dacă nu vor pleca și ei prin alte țări după absolvire, vor fi cei care vor schimba lucrurile în bine în economia românească.
Mihai Trifoi