Avem o veste bună pentru iubitorii muzicii de calitate și a spectacolului grandios de televiziune. Ieri am fost informații de către colegii noștri de la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol al Televiziunii Naționale (cu care am colaborat excelent anul trecut, anume Cristian Acatrinei și Laurenția Axente) că în perioada 23-25 august 2019 va avea loc, în cunoscuta locație brașoveană din Piața Sfatului, ediția a XIX-a Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, spectacolele urmând să se desfășoare pe parcursul a trei seri.
Brașov – o gazdă ospitalieră
Braşovul, considerat de mulți turiști, „Cel mai frumos oraș din Romînia”, va găzdui din nou scena spectacolului-concurs, un nucleu al performance-ului de calitate coprodus şi difuzat de Televiziunea Română, în calitate de organizator şi Official broadcaster. Festivalul va reuni, pe scena sa, alături de concurenţi, artişti de top din întreaga lume, publicul urmând să aibă parte de mai multe surprize, care vor fi dezvăluite pe măsură ce ne vom apropia de data evenimentului.
Plăcute aduceri aminte…
Reluarea după o pauză de nouă ani s-a dovedit o idee inspirată, intreresul stârnit în rândul melomanilor fiind evident. Mulți spectatori brașoveni și covăsneni din generația matură – printre care se numără și subsemnatul – care au apucat să urmărească pe viu primele ediții ale „Cerbului de Aur” de după Revoluție, își amintesc cu plăcere de acele sărbători muzicale de dimensiuni…internaționale, care nu se mai văzuseră pe la noi.
Pentru cititorii noștri mai tineri precizăm că întrecerea festivalieră „Cerbul de Aur” a debutat în anul 1968 la Brașov, atunci desfășurându-se în sala Teatrului Dramatic şi a avut 17 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2009. Evenimentul a devenit cel mai mare Festival internaţional de muzicã organizat în România şi, în mod tradiţional, la Brașov.
Tradiție de peste o jumătate de secol!
Cel mai mare festival internaţional de interpretare din România a debutat pe 5 martie 1968, pe scena Teatrului Dramatic din Braşov. Din prima echipă făceau parte directorii Tudor Vornicu şi Ilie Mănescu, regizorul artistic Valeriu Lazarov, dirijorul Orchestrei, maestrul Sile Dinicu, precum şi gazdele spectacolului, actorii Stela Popescu şi Iurie Darie.
Regretatul solist de muzică ușoară Constantin Drăghici – despre care tinerii din ziua de azi nu știu numic – a deschis Festivalul cu un recital, iar în concurs, din partea României, au intrat cei mai în vogă soliști ai acelor vremuri, Dan Spătaru, Margareta Pâslaru şi Anca Agemolu.
La prima ediție un număr de 22 de cântăreți din 28 de ţări au concurat atunci pentru cucerirea Trofeului, care avea să plece în …Belgia, câștigător fiind tânărul Jacques Hustin. Deşi abia la început, evenimentul muzical organizat de România a fost supranumit „Festivalul din Est care arată ca în Vest!”
Evenimentul a intrat rapid pe agenda marilor festivaluri internaţionale, a doua ediţie fiind transmisă de 25 de televiziuni din întreaga lume.
Vedete internaționale prezente la Brașov de-a lungul timpului
De-a lungul anilor au onorat manifestarea vedete internaționale precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow şi mulţi alţii.
Prin calitatea actelor artistice prezentate, „Cerbul de Aur” este nu doar un brand de prestigiu al TVR, ci şi unul naţional.
Până în prezent s-au derulat XVIII ediţii, cea mai recentă fiind organizată în vara anului trecut în aer liber în centrul vechiului burg transilvan, aidoma tuturor manifestărilor similare de după 1990. Evenimentul a devenit cel mai mare Festival internaţional de muzicã organizat în România şi, în mod tradiţional, în municipiul de sub Tâmpa.
Scena din Piața Sfatului a reprezentat o premieră logistică
Ediția Aniversară a „Cerbului” a adus anul trecut și o premieră importantă din punct de vedere logistic pentru Brașov. Este vorba de imensa scenă pe care au cântat și Metallica, Iron Maiden, Dua Lipa, Maluma, Prodigy, Martin Garrix, Depeche Mode, Nick Cave sau Kings of Leon. Prin cifrele sale, structura gigantică este impresionantă: are o suprafață de 800 de metri ! Au fost aduse cele 50 de mii de componente în 12 tiruri de câte 20 de tone!!! Scena cântărește aprox. 250 tone, fără echipamente, având…18 metri înălțime, depășind un bloc cu patru etaje.
Tavanul poate susține 60 de tone, de trei ori mai mult decât o scenă obișnuită de aluminiu. Dispune de un ecran LED curbat, acționat de 12 motoare, care poate masca Orchestra festivalului în funcție de momentele scenice. Există nu mai puțin de 500 de metri pătrați de ecrane LED. Incredibil.
Pentru specialiștii în domeniu să mai precizăm că instalația de sunet are un „power handling” de 100.000 de watt. Artiști ca Brian Adams, Coldplay, Gorillaz sau Radiohead folosesc exclusiv această instalație pentru turneele lor mondiale.
Festivalul din 2018 s-a desfășurat într-un perimetru de 9.000 m.p, în decorul istoric al Pieței Sfatului din Brașov. Cum va fi în 2019? Ne vom documenta și vă vom informa, dragi cititori ai „Mesagerului de Covasna”, ca de fiecare dată.
Pregătirile au demarat…
Organizatorii au început deja pregătirile pentru ediția din acest an, zilele trecute o delegație a TVR condusă de Doina Gradea – Președinte Director General, Smaranda Vornicu-Shalit, directorul Festivalului şi Otilia Iancu, manager de proiect, au avut o primă întâlnire cu George Scripcaru, primarul municipiului Braşov, pentru detalii privind organizarea evenimentului.
„Cerbul de Aur trebuie să continue! Este ceea ce ne-am propus imediat ce am reuşit să reluăm Festivalul după o pauză de nouă ani. Este un efort uriaş din toate punctele de vedere: uman, tehnic, financiar! Dar succesul de anul trecut ne motivează pentru a continua să oferim acest Proiect Premium, devenit brand nu doar al TVR, ci şi al României. Astfel, la construirea bugetului SRTv pe 2019 am alocat fonduri dedicate Festivalului, urmând totodată să găsim parteneri care să ne fie alături la cea de-a 19-a ediţie a « Cerbului de Aur», pe care ne-o dorim la fel de strălucitoare ca Ediţia Aniversară de anul trecut”, a declarat Doina Gradea, Președinte-Director General al Televiziunii Naționale.
Pentru 2019 se dorește o ediție și mai spectaculoasă
În 2019 Festivalul va avea loc în a doua parte a lunii august şi va reuni pe scenă, alături de concurenţi, artişti de top din întreaga lume.
Conform dorințelor organizatorilor ediţia din anul acesta trebuie să fie spectaculoasă, în acord cu tendinţele actuale în producţiile şi evenimentele de gen şi să conducă la selectarea celui mai bun interpret dintre finalişti.
În acest sens, Concursul trebuie să reconfirme prestigiul trofeelor acordate la Festival, să păstreze şi să dezvolte imaginea Festivalului ca eveniment muzical internaţional de marcă. De asemena, „Cerbul de Aur” trebuie să fie actual, să atragă şi publicul tânăr şi activ. Această ediţie trebuie să fie plină de culoare, să construiască o adevărată poveste muzicală memorabilă, atât pentru publicul de televiziune, cât şi pentru spectatorii prezenţi la Braşov.
În căutarea unei noi concepţii regizorale
Conducerea Festivalului lansează și pe această cale o Cerere de oferte pentru concepţia regizorală a ediţiei cu numărul XIX din acest an. Regizorii pot depune proiecte la adresa [email protected], până în data de 21.04.2019, ora 20.00.
Să ne bucurăm de muzică bună!
Fără îndoială, vom avea prilejul să mai scriem, stimați cititori, despre această temă atât de interesantă, care readuce în luna „Gustar” municipiul din centrul țării pe harta competițiilor muzicale de anvergură din Europa.
Ne bucurăm cu toții că Festivalul „Cerbul de Aur” s-a revigorat, iar conducerea TVR și a Primăriei Brașov merită felicitări pentru acest demers nobil!
Horia C.Deliu