Numărul persoanelor interesate de programul de susținere a cultivatorilor de tomate în spații protejate este în creștere, în țară, dar și în județul Covasna.
În 2017, în prima ediție a programului, s-au înscris trei persoane din județ, în al doilea an, numărul a fost de patru ori mai mare, numărul va fi și mai mare.
Până în prezent, trei covăsneni s-au înscris deja pentru ciclul I, aceștia urmând să înceapă acțiunea de plantare, în perioada următoare, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Konczei Csaba.
Pentru ciclul I (pentru producția valorificată în perioada ianuarie-mai), cererea de înscriere în program a putut fi depusă la Direcțiile pentru Agricultură Județene, până cel târziu la data de: 20 martie. Pentru ciclul II al anului 2019 se pot depune cereri de înscriere până pe 15 septembrie a.c. pentru perioada de valorificare noiembrie-20 decembrie.
Potrivit conducerii Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, alți 12-13 covăsneni și-au manifestat intenția de a se înscrie în program, pentru ciclul II.
Un interes crescut pentru acest program s-a arătat și la nivel național.
„Până la data de 1 aprilie 2019, s-au arătat interesați să se înscrie în Program 18.500 de fermieri. Pentru Ciclul I s-au primit deja 15.337 de cereri de înscriere în program, numărul acestora fiind în creștere față de anul 2017, când au beneficiat de acest sprijin peste 8.000 fermieri și față de 2018, când numărul total al beneficiarilor a fost de 15.712 pentru ambele cicluri de producție.”- a informat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit aceleiași surse, producătorii agricoli din România sunt susținuți, printr-un program guvernamental, începând cu anul 2017, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de 233.190.000 lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei 50.000.000 euro și se asigură din bugetul pe anul 2019. Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an, iar sumele se plătesc într-o singură tranşă.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2019” și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
„Scopul Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii este realizarea unei producții cantitative și calitative pentru a eficientiza exploatația prin capitalizare, în vederea dezvoltării unui management eficient al acesteia. În același timp, programul răspunde dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete în perioada rece a anului.”- a transmis MADR.
Continuă înscrierile în programul destinat cultivatorilor de usturoi
Un program similar este cel de susținere a producției de usturoi, producătorii agricoli putând să se înscrie până în data de 15 mai (a.c.).
Condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească, cumulativ, pentru acordarea ajutorului de minimis de 1.000 de euro/ha sunt: a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp; b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp; c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere; d) să facă dovada producției prin documente justificative.
Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se vor depune la Direcțiile Agricole Județene până la data de 29 noiembrie.
Schema de ajutor de minimis se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual, a informat MADR.
Potrivit aceleiași surse, până la data de 1 aprilie 2019 au fost înscriși în programul de susținere a producției de usturoi un număr de 136 producători agricoli de la nivelul întregii țări, din 299 de fermieri doritori să beneficieze de ajutorul de minimis. Județele cu cei mai mulți solicitanți înscriși în Program sunt: Teleorman, Satu Mare, Botoșani, Buzău, Mureș, Timiș, Constanța și Bihor.
Deocamdată, în județul Covasna, nu s-au înscris persoane în acest program.
Ana Alina CIORICI