Două persoane s-au prezentat la Secția UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”,  Sfântu Gheorghe, cu înțepături de căpușă, în ultima săptămână.

Conform informațiilor transmise ieri, printr-un comunicat de presă, de către biroul de presă al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, în perioada 25 martie – 1 aprilie 2019, două persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) – SMURD, cu înțepături de căpușe.

Acești paraziți hematofagi (se hrănesc cu sânge)  sunt responsabili pentru transmiterea câtorva boli deosebit de grave, unele dintre ele chiar fatale și fără tratament.

„Dintre bolile majore transmise de căpuşe la om şi animale în Europa şi în România, amintim: boala Lyme, complexul encefalitei transmise de căpuşe, babesioza, ehrlichioza, anaplasmoza, la care se adaugă efectele directe.”- se arată într-un material informativ de pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna.

Potrivit aceleiași surse, „măsurile generale de prevenire constau în evitarea, pe cât posibil, a zonelor de risc. Este recomandată purtarea de haine deschise la culoare, pe care să se vadă uşor căpuşele, bluze cu mâneci lungi, strânse pe încheietura mâinii, pantaloni lungi şi strânşi pe gleznă şi peste care se trag şosetele, iar pantofii să acopere zona respectivă a piciorului în totalitate.

De asemenea, pot fi aplicate pe pielea expusă substanţe care să îndepărteze căpuşele, dar trebuie să se ţină cont că acestea oferă protecţie doar câteva ore.

Este necesară verificarea personală atunci când ne deplasăm în zone de risc pentru identificarea şi îndepăr­tarea cât mai rapidă a căpuşelor.”

În același material se arată că îndepărtarea precoce a căpuşelor fixate este foarte importantă în reducerea riscului de îmbolnăvire cu boli transmise de căpuşe. În cazul omului, îndepărtarea trebuie făcută de medic, cu o pensă anatomică sau o pensă specială de îndepărtat căpuşe.

Se recomandă ca persoana care îndepărtează căpuşele să poarte mănuşi pentru protecţia personală, deoarece există riscul ca, în manevra de îndepărtare a căpuşelor, acestea să fie „sparte” şi sângele din corpul lor să ajungă în contact cu pielea medicului uman/veterinar sau a persoanei care face această manevră. În cazul în care căpuşa este infectată cu bacterii/virusuri, acestea pot fi transmise prin microleziunile de la nivelul pielii.

Conform sursei amintite, aplicarea unor produse care nu au efect anti-căpuşe (ulei, untură, acetonă, petrol, alcool iodat, alcool, arderea cu ţigara sau alte produse) este absolut interzisă pentru că acestea nu fac decât să irite căpuşa iar aceasta va produce mai multă salivă, salivă care este injectată în organismul gazdei din care se hrăneşte şi astfel, creşte riscul transmiterii agenţilor patogeni.

„Controlul căpuşelor este în general realizat cu acaricide (substanţe chimice anti-căpuşe) care sunt aplicate pe corpul gazdelor în diferite moduri (băi, pour-on, spot-on, etc). Substanţele acaricide omoară căpuşele şi previn infestarea animalelor o anumită perioadă de timp.

La animalele de companie prevenirea infestaţiilor cu căpuşe şi, implicit, a bolilor transmise de căpuşe, se face prin folosirea de produse cu acţiune pe termen lung, la recomandarea şi sub controlul medicului veterinar specialist.”- mai arată materialul informativ.

 

Peste 670 de pacienți, la UPU –SMURD, săptămâna trecută

Datele transmise de reprezentanții Spitalului Județean arată că, în total, în perioada 25 martie și 01 aprilie 2019, s-au prezentat la UPU-SMURD 676 de pacienți, cele mai multe cazuri (212) fiind cele de medicină internă și Urgenţe ortopedice (traume) (111). În aceeași perioadă, s-au înregistrat  51 de urgenţe cardio­vasculare, 56 de urgenţe neurologie, 68 de urgenţe chirurgicale, 88 de urgenţe pediatrice, 50 de urgenţe psihiatrice și 40 de urgenţe ginecologice.

 

Tot atunci, la secția de specialitate a spitalului au venit pe lume 14 fete și 14 băieți.

Datele comunicate de reprezentanții Spitalului relevă și că un număr total de 10 persoane au ajuns, între 25 martie și 1 aprilie, în stare de ebrietate la secția UPU-SMURD a Spitalului și că 2persoane au fost transportate la secție cu leziuni rezultate din agresiuni și că, în aceeași perioadă, au ajuns la UPU – SMURD și 7 victime de accident rutier.

 

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail