„După 100 de ani de la încheierea Marelui Război, câmpurile de bătălie din trecători sunt redescoperite într-un proiect de cercetări interdisciplinare, inițiat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, în cadrul Programului Național România Centenară.”
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni organizează expoziţia foto-documentară „Marile bătălii ale Primului Război Mondial din trecătorile Carpaţilor de Curbură- Teledetecţie şi arheologie aeriană”. Aceasta poate fi vizitată la Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci, începând de săptămâna aceasta.
Expoziția este dedicată „CENTENARULUI – România 1918-2018/ Sărbătorim împreună” şi este însoțită de proiecţia filmului documentar „Tabla Buţii 1916”- după o poveste adevărată din Tranşeele Primului Război Mondial, fiind realizată în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale – Departamentul de Identitate Națională România Centenară, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.
„În toamna anului 1916, în trecătorile Carpaților de Curbură, s-au purtat lupte violente între armatele Puterilor Centrale și trupele române pentru controlul celor mai scurte drumuri spre București. Lucrări ample de fortificare – tranșee, șanțuri, forturi, posturi de supraveghere ori de tragere – au fost realizate de beligeranți pe platouri și piscuri montane, în puncte strategice. Vestigiile acestor construcții reprezintă locuri ale memoriei pentru Europa modernă și România în anul centenarului Marii Uniri. La 100 de ani de la terminarea Marelui Război, o echipă de arheologi de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, face, pentru prima dată în România, cercetări cu metode interdisciplinare ale câmpurilor de luptă.”- se arată pe site-ul dedicat promovării proiectului, http://battlefields.net4u.ro/, unde poate fi găsit, de altfel, un Atlas digital realizat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.
Expoziția foto-documentară „Marile bătălii ale Primului Război Mondial din trecătorile Carpaţilor de Curbură- Teledetecţie şi arheologie aeriană”, dedicată ”CENTENARULUI – România 1918-2018/ Sărbătorim împreună” şi proiecţia filmului documentar „Tabla Buţii 1916”- poate fi vizitată începând de săptămâna aceasta (din 25 martie), și până în 10 mai 2019, la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, județul Covasna, au transmis reprezentanții MNCR.
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a marcat centenarul Marii Uniri, prin proiecte diverse, care mai de care mai interesante.
Ana Ciorici COSTACHE