Consiliul Local al orașului Covasna a aprobat, recent, o hotărâre de Consiliu ce vizează constituirea unei echipe mobile pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică.
Conform proiectului de hotărâre aprobat în luna februarie, echipa mobilă pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică cuprinde reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială, ai Poliției Locale și ai Compartimentului „Expert local romi”.
„Intervenţia de urgenţă în cazurile de violență domestică se realizează de către echipa mobilă alcătuită din reprezentanți ai serviciului public de asistenţă socială. În acest sens, prin hotărâre a Consiliului Local, componenţa echipei mobile poate fi extinsă prin includerea unor reprezentanți ai poliției locale, oricăror alți specialişti din cadrul aparatului propriu, etc.”- se arată în expunerea de motive anexată proiectului de hotărâre.
În proiect se arată că echipa va fi coordonată de directorul executiv al Direcției de Asistență Socială – doamna Sintoiu Angela.
Conform raportului de specialitate alăturat aceluiași document, intervenţia de urgenţă în situațiile de violență domestică se realizează din perspectiva acordării serviciilor sociale prin intermediul unei echipe mobile formate din reprezentanţi ai Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS).
„Violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.”- se arată în raportul de specialitate.
Potrivit aceluiași document, echipa mobilă are printre atribuţii verificarea semnalărilor de violenţă domestică efectuate prin intermediul liniilor telefonice ale instituţiilor publice abilitate, inclusiv al liniilor telefonice de urgență, altele decât numărul unic de urgenţă la nivel naţional (SNUAU) – 112; realizarea evaluării iniţiale a gradului de risc din perspectiva acordării serviciilor sociale, pe baza Fişei pentru evaluarea gradului de risc şi stabilirea măsurilor de siguranţă necesare pentru victimele violenţei domestice; acordarea de informare şi consiliere victimelor violenței domestice; sprijinirea victimelor violenței domestice, prin orientarea acestora către serviciile sociale existente pe raza localităţii/judeţului, adecvate nevoilor acestora; informarea, consilierea şi orientarea victimei în ceea ce priveşte măsurile de protecţie de care aceasta poate beneficia din partea instituţiilor competente; asigurarea măsurilor de protecţie socială necesare pentru victime, minori, persoane cu dizabilități sau persoane cu nevoi speciale, vizate de ordinul de protecţie provizoriu sau ordinul de protecţie, şi păstrarea confidențialității asupra identității acestora. Totodată, echipa colaborează cu serviciile de asistenţă medicală comunitară în situaţia în care identifică probleme medicale privind victimele şi/sau copiii lor; realizează demersurile necesare pentru depăşirea riscului imediat, după caz.
Verificarea semnalărilor privind violența domestică se realizează cu sprijinul poliției locale sau, după caz, al organelor de poliție de pe raza teritorială în care s-a semnalat situația de violenţă domestică, mai arată raportul de specialitate.
Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail