„Teatrul este o patrie în sine, un imens teritoriu ce cuprinde lumea toată”- Carlos Celdrán, Cuba
Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe celebrează Ziua Mondială a Teatrului, dăruind: donând toate veniturile din spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită” campaniei „Artiștii pentru Artiști”, organizată de UNITER.
Ziua Mondială a Teatrului este marcată, anual, în 27 martie, fiind instituită de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), în anul 1961, la Viena și reprezentând un prilej de celebrare a teatrului, în toate formele sale.
„Artiștii pentru artiști”, este o campanie derulată de câțiva ani, la inițiativa UNIUNII TEATRALE DIN ROMÂNIA (UNITER), în parteneriat cu teatre din București și din țară, care are ca punct culminant perioada martie-aprilie, și în special data de 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului.
„Campania Naţională <<Artiştii pentru artişti>> a fost iniţiată în anul 2002 cu scopul sensibilizării opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de existenţă şi sănătate din toată ţara. Campania este un program anual constant al UNITER, cu derulare continuă, având ca punct de vârf intervalul martie – aprilie. Putem să definim această perioadă ca un timp al solidarităţii teatrale, ţinând cont de faptul că în data de 27 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului. <<Artiştii pentru Artişti>> s-a instituit nu numai ca resort financiar, ci mai ales ca stimulator al solidarităţii artistice şi ca semnal pentru publicul de teatru şi pentru autorităţi.”- se arată pe site-ul www.uniter.ro.
Potrivit aceleiași surse, Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, prin UNITER, pentru a 18-a oară, oferă sprijin financiar artiştilor cu probleme grave de sănătate şi existenţă.
„Pot fi beneficiari ai campaniei artiști, indiferent de vârstă, din toată țara, care trec printr-o perioadă dificilă a vieții lor, cu probleme medicale și o sănătate precară. Sunt multe feluri de a fi activ și de a face ceva concret pentru această cauză. Și nu este vorba doar despre solidaritatea de breaslă! Este vorba, în primul rând, despre solidaritatea umană! ”- au mai transmis inițiatorii campaniei.
Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe s-a alăturat inițiativei, celebrând, astfel, Ziua Teatrului, dăruind, de la inimă, la inimă. Echipa TAM va prezenta spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită”, în regia Ivácsony László și Fazakas Misi, în 27 martie (a.c.), de la ora 11.00, la Sala „Arta”. Sumele strânse din vânzarea de bilete vor ajunge în Fondul de Solidaritate Teatrală.
Spectacolul „Frumoasa din Pădurea Adormită” este unul pentru cei mici, dar și pentru cei mari, este o adaptare plină de haz și învățăminte a poveștii originale scrise de Frații Grimm.
„Deși este un spectacol dedicat în primul rând copiilor, acesta abordează una dintre cele mai importante probleme ale vieții umane: cea a tinereții și a vieții veșnice din perspectiva morții, din perspectiva acceptării sau respingerii acesteia. Este o poveste inițiatică. Atât în cazul Frumoasei, cât și în cel al prințului suntem martori ai unui drum prin care ei devin adulți. În viața celor doi se ivește o întâmplare esențială, prin care cei doi trec la un alt nivel de existență (…)”- arăta regizorul Fazakas Misi, în prezentarea spectacolului.
Pe lista evenimentelor derulate sub semnul Campaniei Naționale „Artiștii pentru artiști” 2019 – figurează, pe lângă spectacolul TAM, spectacole realizate de instituții de cultură din București, Târgu Mureș, Galați, Botoșani, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Piatra Neamț, Satu Mare, Târgu- Jiu, Iași, Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Baia Mare, Suceava, Bacău, Târgoviște, Turda, Ploiești, Arad.
Data la care acestea vor fi prezentate, dar și detalii despre campanie, pot fi aflate accesând https://www.uniter.ro/spectacolele-jucate-sub-semnul-campaniei-nationale-artistii-pentru-artisti-2019/.
Mesaj de Ziua Mondială a Teatrului
În mesajul transmis de Ziua Mondială a Teatrului 2019, sărbătorită pe 27 martie, Carlos Celdran (Cuba), regizor de teatru, dramaturg, profesor de teatru, profesor universitar, în mesajul de Ziua Mondială a Teatrului 2019, arată că „teatrul este o patrie în sine, un imens teritoriu ce cuprinde lumea toată”:
„Înainte de trezirea mea întru teatru, maeştrii mei erau deja acolo. Îşi construiseră lăcaşurile şi poetica pe vestigiile propriilor vieţi. Mulţi dintre ei rămân necunoscuţi sau ne vizitează rareori amintirile: au lucrat în taină, în liniştea smerită a sălilor de repetiţie şi-n sălile de spectacole umplute până la refuz de spectatori. Pentru ca, pe nesimţite, la capătul multor ani de muncă presăraţi cu realizări extraordinare, să se facă nevăzuţi şi să dispară. Când am înţeles că profesia mea, că destinul meu personal este acela de a le călca pe urme, am înţeles totodată că am moştenit de la ei tradiţia aceasta sfâşietoare şi unică de a trăi prezentul fără nicio altă speranţă decât atingerea transparenţei unui moment irepetabil. Momentul în care te întâlneşti cu celălalt în întunericul sălii de teatru, protejaţi doar de adevărul unui gest, al unui cuvânt revelator. Patria mea teatrală este definită prin astfel de momente de întâlnire cu spectatorii care vin în sălile noastre seară de seară, din colţurile cele mai diverse ale oraşului meu, pentru a ne însoţi şi a împărţi cu noi câteva ore, câteva minute. Din momentele acestea unice îmi clădesc eu viaţa, când încetez să mai fiu eu, să mai sufăr pentru mine însumi şi când renasc şi înţeleg rostul autentic al meseriei de a face teatru: să trăieşti clipe efemere de adevăr pur, când ştii că tot ceea ce spui şi faci sub lumina proiectoarelor este adevărat şi reflectă eul tău cel mai profund şi mai personal. Patria mea teatrală, a mea şi a actorilor mei, se ţese din toate aceste momente în care lăsăm deoparte măştile, retorica, teama de a fi cei ce suntem, şi ne dăm mâinile în întuneric. (…) ”- afirmă Carlos Celdran (Cuba).
„Publicul este acolo unde exişti tu. Acolo îţi sunt alături colegii de care ai nevoie. Acolo, în afara căminului tău, se găseşte toată realitatea ta zilnică, opacă şi impenetrabilă. Şi-atunci lucrezi din aparenta imobilitate în care te afli, pentru a construi una dintre cele mai măreţe călătorii, ca să refaci Odiseea, legendara călătorie a argonauţilor: eşti un călător imobil care nu încetează să accelereze densitatea şi rigiditatea lumii tale reale. Călătoria ta este către clipă, către moment, către întâlnirea irepetabilă cu cei asemenea ţie. Călătoria ta este către ei, către inima lor, către subiectivitatea lor. Călătoreşti prin ei, prin emoţiile lor, prin amintirile lor pe care tu le trezeşti şi le pui în mişcare. Călătoria ta e vertiginoasă, nimeni n-o poate măsura sau reduce la tăcere. La fel cum nimeni nu o va recunoaşte la justa valoare. E o călătorie prin imaginarul poporului tău, o sămânţă plantată în pământul cel mai îndepărtat: conştiinţa civică, etică şi umană a spectatorilor tăi.”- mai spune regizorul cubanez. Mesajul integral al acestuia, tradus de Ligia Soare, poate fi citit pe pagina de Facebook a Teatrului „Andrei Mureșanu”.
Ana Ciorici COSTACHE