Preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, marţi, la Târgu Mureş, că, deşi există un Master Plan pentru Dezvoltarea Turismului Balnear din România, la ora actuală, niciun angajat al Ministerului Turismului nu se ocupă în mod special de acest domeniu.
„Există un Master Plan general şi un Master Plan pe domenii. Preocupări au fost aproape din partea fiecărui ministru ca să facă un Mater Plan şi aceasta arată o preocupare pentru acest domeniu. Dar, ca să poată fi realizat, trebuie un efort uriaş, trebuie fonduri şi trebuie oameni dedicaţi. La ora actuală, niciun angajat al Ministerului Turismului nu este implicat să se ocupe de această chestiune. Pe vremuri, anii 70-80, exista un departament în cadrul Ministerului ce se ocupa fix de această problemă. Există Master Planuri, ele trebuie să fie implementate. Dar mai este ceva: dacă trec 3-4 ani peste ele, nu mai sunt actualizate şi atunci sigur că, în România, este acest obicei foarte prost ca cei ce vin după să spună că cei dinainte nu au făcut nimic. Şi în acest caz pierde ţara, pierde domeniul, pierdem noi, agenţii economici, care ne înecăm banii”, a declarat Nicu Rădulescu, subliniind că o investiţie în domeniul balnear, într-un hotel cu 100 de camere, costă între 4 şi 5 milioane de euro, banii care se recuperează în 12-15 ani.
Potrivit acestuia, turismul balnear este un domeniu pretenţios şi, dacă nu se va acţiona „în mod unitar, cu sinceritate şi cu implicarea oamenilor politici”, după modelul Ungariei, „nu se va alege nimic de nicio strategie”.
„Strategii sunt, trebuie implementate. Dar implementarea nu poate să o facă un agent privat sau doi, e nevoie de o echipă consolidată, de oameni foarte buni şi de consultanţă. Am făcut suficiente propuneri la Ministerul Turismului. Am crezut că dacă acest minister se va reînfiinţa va fi un lucru extraordinar pentru toată lumea. Din păcate, echipa de acolo nu ştiu câte face, dar dezideratul nostru este pe departe de ceea ce noi ne-am aşteptat (…) Ca să implementăm noi aceste strategii guvernamentale este foarte greu. Am văzut acum că şi Banca Mondială ar dori să se implice într-o asemenea strategie. Sunt foarte multe strategii, dar ele nu s-au implementat cum ar trebui, pentru că, din partu în patru ani, la noi nu se poate implementa nicio strategie”, a susţinut liderul Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România.
AGERPRES