Disponibilizările care urmează să aibă loc, la sfârşitul lunii martie, ca urmare a reducerii activităţii societăţii LRO din Sfântu Gheorghe, va determina o uşoară creştere a ratei şomajului, în judeţul nostru. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat ieri că rata şomajului, la nivelul judeţului Covasna, a crescut faţă de luna trecută, de la 7,49 % la 8,5%.

Însă, din spusele lui Kelemen Tibor reiese că această situaţie va fi doar una temporară, deoarece există promisiunea că mare parte dintre persoanele disponibilizate de la fabrica de pantaloni vor fi angajate la firma Autoliv, care face recrutare de personal pentru activitatea sa viitoare, în Sfântu Gheorghe. Totodată, directorul AJOFM a menţionat că şi societatea Valkes doreşte să-şi mărească capacitatea de producţie. Astfel, pe lângă linia de asamblare, firma din Sfântu Gheorghe va avea şi una de pregătire a componentelor de cablaje. “Această linie va fi introdusă în mai puţin de o lună  şi necesită înfiinţarea a circa 200 de locuri noi de muncă. Aşadar, acest lucru reprezintă un element pozitiv în ceea ce înseamnă creşterea şanselor ocupării forţei de muncă din judeţ“, a declarat Kelemen Tibor.

Şomerilor covăsneni li se dă „A doua şansă”

Directorul  AJOFM a menţionat că rata şomajului este  influenţată şi de numărul de şomeri neindemnizabili care sunt foarte greu de plasat, pentru că nu deţin vreo calificare şi nu au nivelul de educaţie necesar. Negăsind un loc de muncă, mulţi dintre şomerii covăsneni şi-au pierdut  încrederea şi stima de sine. Pentru a veni în sprijinul acestor persoane, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de muncă, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, implementează progra­mul “A doua Şansă”, prin care circa 100 de  persoane majore, sub 25 de ani, fără  studii primare sau medii, vor fi incluse într-un program de şcolarizare.

“S-a reluat un demers foarte important, care înseamnă pregătirea profesională a şomerilor. Însă, mai întâi este nevoie de şcolarizare, deoarece  multe dintre persoanele aflate în evidenţa noastră nu au urmat o formă de învăţământ ori au doar patru clase. Astfel, programul de şcolarizare  “A doua şansă”  îşi propune să vină în sprijinul acestor persoane.   “A doua şansă” vine în completarea Legii Uceniciei la locul de muncă” a declarat Kelemen  Tibor.

Potrivit directorului AJOFM Covasna, la nivelul judeţului au fost înfiinţate trei centre de şcolarizare. Ca urmare, persoanele fără loc de muncă, ce sunt înmatriculate  la învăţământul primar, vor urma cursurile la Şcoala “Romulus Cioflec” din Araci şi la Şcoala “Comenius“ din  Breţcu, iar pentru cei ce urmează cursuri gimnaziale se vor organiza cursuri la Grupul Şcolar „Baroti Szabo David” din Baraolt.  “Au fost  identificaţi  aproape  100 de tineri care sunt şi în evidenţa noastră. Nu sunt doar rromi, sunt şi persoane de alte etnii. Pe o parte dintre aceştia am dori să  îi ghidăm către  Şcoala “Godri Ferencz” din Sfântu Gheorghe, respectiv către “ Molnar  Jozsias” din Tg. Secuiesc, unde  din toamnă vor începe cursurile”, a precizat Kelemen Tibor.

Imediat ce vor absolvi cele opt clase, tinerii vor f  plasaţi pe piaţa locurilor de muncă covăsnene, agenţii economici arătându-şi disponibilitatea şi deschiderea pentru încadrarea acestor persoane. “Imediat ce vor termina cele opt clase, ei vor fi cuprinşi  în ucenicia la  locul de muncă, ce le va da şansa de a învăţa meserii simple. În cursul lunii februarie  şi începutul lunii martie ne-am întâlnit cu mai mulţi agenţi economici la Tg. Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Sf. Gheorghe.  Aceştia au răspuns în mod pozitiv la încadrarea acestora precum şi  la aplicarea legii uceniciei la locul de muncă, pentru meserii ca geamgiu sau pietrar. În zona Baraolt  urmează să finalizăm contractele pentru cursuri în domeniul pietrar, cioplitor,  respectiv cei care crează elementele de piatră pentru cimitire. Există cel puţin două ocupaţii simple la care tinerii care vor absolvi din aceste  şcoli speciale vor putea aplica, şi pot  urma  o calificare care să le ofere o şansă pe piaţă, ca muncitor calificat”, a explicat Kelemen Tibor.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail