Centrul de cercetări subacvatice de la Dalnic a început pregătirile pentru sezonul estival, sezon în care va derula activități recreative, dar și terapeutice. Una dintre noutățile aduse de reprezentanții Centrului constă în monitorizarea interacțiunii dintre scafandri și public și a interacțiunii dintre om și pești, prin intermediul unor camere video montate sub apă.
„Am început pregătirile pentru această vară, când vom avea o cameră video sau două, subacvatice, astfel că oamenii vor putea vedea ce se întâmplă sub apă; ba mai mult, vom putea chiar comunica în direct, de sub apă, cu vizitatorii. Astfel, scafandrul va putea povesti ce se întâmplă sub apă, părinții sau copiii prezenți la Dalnic vor putea adresa întrebări și, în principal, scopul este acela de a explica părinților ce se întâmplă sub apă în momentul în care copiii lor interacționează cu peștii. Bineînțeles, este o primă încercare pe care o vom perfecționa până la 1-15 iunie, când dorim să deschidem sezonul”, a declarat directorul Centrului, scafandrul profesionist Szabó Jenő, în cadrul unei transmisiuni realizate sub apă.
Dr. Peștișor continuă ședințele cu părinții
La începutul acestui an, Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna a lansat o serie de videoclipuri pe teme ce țin depășirea unor bariere de comunicare și obstacole pe care le pot întâlni, de-a lungul timpului, părinții copiilor cu diferite deficiențe. Clipurile vin în continuarea proiectului intitulat „Dr. Peștișor”, implementat pe perioada verii, la Dalnic, în cadrul căruia, aproape 150 de copii au beneficiat de sesiuni de terapie multisenzorială.
Videoclipurile sunt pregătite de scafandrul profesionist Szabó Jenő, care a derulat, de-a lungul timpului, numeroase activități și proiecte pentru copii cu diferite deficiențe, dar nu numai, bazate pe stimularea controlată a neuroplasticităţii sistemului nervos. Ieri, echipa „Dr. Peștișor” a ajuns la videoclipul cu numărul 10, acesta fiind chiar cel realizat sub apă, în lacul de la Dalnic.
Szabó Jenő are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică.
El a amenajat, cu ani în urmă, la Dalnic, un lac artificial, unde a înființat, apoi „o școală subacvatică” destinată copiilor surdo-muți, care prin audiții subacvatice reușeau să deslușească și să articuleze cuvinte. Tot acolo, a înființat Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna.
În vara anului trecut, cu susținere financiară din partea Fundației Orange, prin programul „Susține un ONG!” , ediția 2018, Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna, a derulat proiectul „Dr. Peștișor”. Prin acest proiect, din iunie și până în septembrie 2018, aproximativ 150 de copii cu diferite tipuri deficienţe, din judeţele Covasna şi Braşov, au beneficiat de sesiuni de terapie multisenzorială. Sesiunile de terapie au cuprins o îmbinare a terapiei asistată de animale, folosind pești Koi și carași aurii, cu meloterapia (terapia prin muzică) și elemente de hidroterapie.
Scopul proiectului a constat în îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare ale unor copii cu deficiențe, precum tulburări de spectru autist, sindrom Down, deficiențe senzoriale și fizice, dificultăți de învățare și nu numai, a transmis Szabó Jenő. Videoclipurile dedicate părinților au venit în continuarea proiectului „Dr. Peștișor”, a precizat acesta.
„Dacă vrem să facem ceva bun pentru copil, pe termen lung, trebuie să ne ocupăm și de relația cu părinții. De aceea, am dorit să găsim o cale de comunicare cu părinții, o cale prin care să putem răspunde întrebărilor pe care aceștia ni le-au adresat în cadrul proiectului <<subacvatice>>- atât întrebărilor legate de terapii și legat de ceea ce facem noi la Centrul de la Dalnic, și legat de relația lor cu copiii! Astfel, s-au născut o serie de videoclipuri, pe care le-am postat pe pagina de Facebook – <<Dr. Peștișor>> și de Youtube. Este vorba despre niște videoclipuri de 4-8 minute, în care este animație, facem prezentări, prin jucării, pentru ca nu doar să plasăm o informație lexicală, ci vizual, să captăm acel părinte, astfel încât informația să rămână și să genereze schimbări în ceea ce privește relația părinte-copil”- a mai spus Szabó Jenő.
Videoclipurile au fost lansate atât pe Facebook, cât și pe canalul de Youtube – „Dr. Peștișor”, sub genericul „Povești pentru părinți”- prezentând date pentru părinți, pentru adulți, date despre părinți, într-o manieră accesibilă și atractivă, ce își propune să aibă efect imediat în schimbarea unor percepții și atitudini.
Szabó Jenő a declarat și că proiectul „Dr. Peștișor” va continua din 15 iunie (a.c.), fiind extins cu un „Colț al părinților” și cuprinzând activități prin care aceștia să se implice activ în terapia copiilor lor, dar va include și sesiuni de mângâiere a peștilor și alte noutăți.
Ana Ciorici COSTACHE