Numărul covăsnenilor interesați de programul de susținere a producătorilor de tomate este în creștere, de la un an la altul. În 2017, în prima ediție a programului, s-au înscris trei persoane din județ, în al doilea an,  numărul a fost de patru ori mai mare, iar în acest an, cel puțin 15 covăsneni și-au manifestat intenția de a se înscrie.

Înscrierile au și început, întrucât în Ședința de  Guvern din data de 27 februarie 2019 a fost adoptată printr-o Hotărâre schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2019.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de 233.190.000 lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei 50.000.000 euro și se asigură din bugetul pe anul 2019, a transmis, la acea dată, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)

Potrivit aceleiași surse, valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an, iar sumele se plătesc într-o singură tranşă.

Potențialii beneficiari sunt: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, valabil în anul de comercializare a producției de tomate; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008;producătorii agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate: să dețină o suprafață cultivată  cu tomate în spații protejate de minim 1000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2019“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minim 2 kg tomate/mp; să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul de cerere; să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.

15 persoane din județ s-au arătat deja interesate să se înscrie în program, ceea ce poate fi de bun augur, în condițiile în care județul nostru nu are tradiție în cultivarea roșiilor și mai ales în cultivarea acestora în spații protejate.

„După mai multe discuții, minim 15 persoane și-au manifestat intenția de a participa la program, deocamdată, dar timp mai este. Știm  concret că 15 persoane se vor înscrie, pentru ciclul doi. Trebuie să vedem dacă cele două persoane care anul trecut au fost înscrise pentru ciclul 1 mai au curajul în acest an să intre pentru ciclul 1. Cert este că numărul covăsnenilor interesați este în continuă creștere! Față de 3, câți am avut în primul an, 11 înscriși în anul al doilea, acum deja 15 persoane s-au arătat interesate”, a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna, Directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba.

 

Cererea de înscriere în program se depune la Direcțiile pentru Agricultură Județene,  până cel târziu la data de: 20 martie inclusiv, pentru producția valorificată în perioada ianuarie-mai; și 15 septembrie, inclusiv, pentru tomatele valorificate în perioada noiembrie – 20 decembrie.

Sprijin și pentru cultivatorii de usturoi

În ședința de Guvern din data de 27 februarie (a.c.)  a fost adoptată și Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

„Cultura de usturoi are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. În România, suprafața cultivata cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone. Majoritatea suprafețelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiți în ferme de familie. În perioada 2010-2017, trendul general al producției a fost descrescător. În anii 2016 și 2017 producția de usturoi a înregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producția de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone. Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt: Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinți, Suceava, Teleorman, Timiș”- se arată în nota de fundamentare a Hotărârii.

„Înscrierile au început; și în acest caz și-au manifestat câțiva producători interesul (…). Eu cred că și aici vom avea înscriși. Eu preconizez undeva la cinci producători- despre care știm că au și tehnologie adecvată cepei și atunci, automat, este adecvată și usturoiului. (…) Condiții bune avem.” – a declarat directorul Direcției pentru Agricultură a județului.

Potrivit acestuia, în momentul de față, producția de usturoi din județ se realizează pe suprafețe foarte mici din grădinile gospodarilor.

Conform MADR, schema de ajutor de minimis se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.

Cererile se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene, până la  data de 15 mai, inclusiv, de către următorii beneficiari: producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008; producători agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulativ:   a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp;  b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp;  c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere.  d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

Valorificarea producției se face în perioada1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care  atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la Direcțiile Agricole Județene până la data de 29 noiembrie, inclusiv.

„Ambele programe, atât cel pentru tomate, cât și cel pentru producătorii de usturoi vor fi o pată de culoare în județ; un punct de care vom fi mândri (…).”- a spus directorul Konczei Csaba.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail